Τι να μην κάνεις σε μια συνέντευξη

Τι να μην κάνεις σε μια συνέντευξη

Πολλές φορές στη συνέντευξη οι υποψήφιοι κάνουν χωρίς να το καταλάβουν λάθη που τελικά τους στοιχίζουν τη δουλειά. Για να μη βρεθείς σ’ αυτή τη θέση, σου δίνουμε μερικές συμβουλές για να τα πας ακόμα καλύτερα στη συνέντευξη.

  1. Μην πας στο ραντεβού πολύ νωρίς ή αργά. Το ιδανικό είναι να φτάσεις 5-10 λεπτά νωρίτερα. Αν φτάσεις πολύ νωρίτερα θα περιμένεις αρκετή ώρα στην αίθουσα αναμονής και αυτό μπορεί να δημιουργήσει πίεση στον εργοδότη να σε δεχτεί νωρίτερα.
  2. Μη φοράς πολύ πρόχειρα ρούχα, για παράδειγμα τζιν. Η εμφάνισή σου είναι πολύ σημαντική γιατί η πρώτη εντύπωση που θα δημιουργήσεις πρέπει να είναι σωστή και επαγγελματική. Ακόμα κι αν το περιβάλλον είναι πολύ άνετο, η πρώτη σου εμφάνιση επιβάλλεται να είναι επίσημη.
  3. Μην πας στη συνέντευξη χωρίς να έχεις προετοιμάσει την παρουσίασή σου. Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, παρουσίασε παλιότερα έργα και κατακτήσεις σου στη δουλειά που θεωρείς κατάλληλα, συστατικές επιστολές κλπ. Αν αφήσεις κάποιο υλικό εκεί θα πρέπει οπωσδήποτε να το συνοδεύσεις με ένα βιογραφικό σου για να ξέρουν ποιανού είναι.
  4. Μη μιλάς πολύ. Η συνέντευξη πρέπει να εξελιχθεί γύρω από τις ερωτήσεις του εργοδότη και τις δικές σου απαντήσεις. Ποτέ μην τον διακόπτεις. Φυσικά μπορείς να θέσεις τα δικά ερωτήματα μετά το τέλος της συνέντευξης αλλά με συντομία και ακρίβεια. Απόφυγε τις κουβέντες περί ανέμων και υδάτων όσο φιλικός και εγκάρδιος κι αν είναι ο εργοδότης.
  5. Μη μιλήσεις άσχημα για τον πρώην εργοδότη ή εταιρία σου, πολύ περισσότερο αν εργάζεσαι ακόμα εκεί και θέλεις να αλλάξεις δουλειά. Μια κακή κριτική συνήθως λαμβάνεται σαν έλλειψη πίστης προς την εταιρία και τον εργοδότη, ένα μεγάλο μειονέκτημα για οποιοδήποτε εργοδότη. Αν σε ρωτήσουν γιατί έφυγες από την προηγούμενη δουλειά σου ή γιατί θέλεις να αλλάξεις δουλειά, απάντησε ότι απλά θέλεις να βελτιώσεις τη θέση σου και να εξελίξεις την καριέρα σου. Η φιλοδοξία θεωρείται προσόν. Σχετικά με την προηγούμενη ή την τρέχουσα δουλειά σου, μπορείς απλώς να προσθέσεις ότι υπήρξε μια «χρήσιμη εμπειρία».
  6. Μην πιέσεις τον εργοδότη να σου δώσει μια άμεση απάντηση. Αν σου πει ότι θέλει να το σκεφτεί και να σου απαντήσει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα (ας πούμε μερικές εβδομάδες) δέξου το και πες του ότι θα επικοινωνήσεις μαζί του στο τέλος αυτού του διαστήματος. Αν έχεις κάποια πρόταση για εργασία από άλλη εταιρία μπορείς να το αναφέρεις αλλά σε καμία περίπτωση μην τη χρησιμοποιήσεις για να εκβιάσεις μια πιο γρήγορη απάντηση.
  7. Μη συζητήσεις για άλλες πιθανές θέσεις που θα σου άρεσαν μέσα στην ίδια εταιρία. Επικεντρώσου στη θέση για την οποία πήγες. Αν εμφανιστείς αβέβαιος για τη δουλειά που μπορείς να κάνεις και τη θέση που επιθυμείς θα μπερδέψεις τον εργοδότη που θα ερμηνεύσει σαν ανασφάλεια για τον εαυτό σου και τους στόχους σου.
  8. Μη συζητήσεις για το μισθό πολύ νωρίς παρά μόνο όταν είναι πλέον ξεκάθαρο για σένα ότι αυτή είναι η θέση είναι κατάλληλη για σένα και για τον εργοδότη ότι είσαι το κατάλληλο άτομο για την εταιρία. Αν αντί να σου προτείνει ένα μισθό, ο εργοδότης σου ζητήσει να πεις τι μισθό περιμένεις, καλό είναι να πεις ένα νούμερο ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά περιμένεις. Αν σε ενδιαφέρει η θέση και αυτός ενδιαφέρεται να σε προσλάβει θα διαπραγματευτείτε για να φτάσετε σε ένα μισθό που θα ικανοποιεί και τους δυο σας.

Περισσότερα άρθρα σχετικά με τη διαδικασία της συνέντευξης μπορείς να δείς εδώ στο blog μας. Εάν χρειάζεσαι περισσότερη βοήθεια μπορείς να απευθυνθείς στους εξειδικευμένους συνεργάτες μας, με πολυετή εμπειρία στην επιλογή προσωπικού, οι οποίοι θα σου παρέχουν εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη για την προετοιμασία για συνέντευξη.

Author: Maria Sgouri

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.