8 λόγοι για να παρακολουθήσετε ένα MOOC

mooc δωρεαν μαθηματα στο ιντερνετ

Τα MOOC (massive open online course – Μαζικά Ανοιχτά Διαδικτυακά Μαθήματα) φαίνεται ότι ήρθαν για να μείνουν, παρά τις αμφιβολίες και το σκεπτικισμό κάποιων. Τα πανεπιστήμια βελτιώνουν συνεχώς το περιεχόμενο των μαθημάτων, οι φοιτητές τα στηρίζουν και το πλήθος τους αυξάνεται. Αυτό σημαίνει ότι πλέον υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εγγραφείτε σε ένα διαδικτυακό course. Παρακάτω σας δίνουμε οκτώ:

1. Συμμετέχετε σε μια διαδικτυακή κοινότητα με πάνω από 10 εκατομμύρια φοιτητές

Μεταξύ άλλων, οι τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες MOOC, οι Coursera, EdX και Udacity, οργανώνουν πάνω από 700 διαδικτυακά courses με πάνω από 8,5 εκατομμύρια σπουδαστές από περισσότερες από 225 χώρες. Άλλες πλατφόρμες είναι οι Iversity, Open Learning, Alison, Udemy, Canvas Networks, FutureLearn, NovoEd, CourseSites, Miriada X and Open2Study. Πολλά μεγάλα πανεπιστήμια αυξάνουν τα διαδικτυακά courses τους προκείμενου να επεκτείνουν τα αντικείμενα μελέτης, να προωθήσουν τα προγράμματα τους αλλά και τη γνώση γενικά. Για παράδειγμα, το πανεπιστήμιο της Βοστόνης, στις ΗΠΑ, λάνσαρε τα πέντε πρώτα του MOOC στο EdX, ενώ το HKUST του Χονγκ Κονγκ έγινε ένα από τα πρώτα πανεπιστήμια που δίνουν μονάδες πτυχίου για ένα MOOC που αφορά «Την επιστήμη της γαστρονομίας» στο Coursera.

2. Πάρτε το προβάδισμα στην εξειδίκευσή σας

Σαν σπουδαστής θα σας ενδιέφερε να ρίξετε μια ματιά στην ύλη των επόμενων ετών. Ψάχνοντας τα MOOC και άλλα δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα στο πεδίο σας θα μπορείτε να βρεθείτε μπροστά από τους άλλους υποψήφιους εργαζόμενους όσον αφορά το να ενημερώνεστε για τη γνώση που κυκλοφορεί για το συγκεκριμένο πεδίο.

Είτε πρόκειται για ένα εισαγωγικό course είτε για κάτι πιο εξειδικευμένο γι’ αυτούς που είναι ήδη εξοικειωμένοι με το θέμα, το να κάνετε ένα MOOC πριν ξεκινήσετε τις κανονικές σας σπουδές είναι ένας τρόπος να γνωρίσετε καλύτερα τις διάφορες εξειδικεύσεις στον τομέα σας και να ανακαλύψετε νέα ενδιαφέροντα.

3. Σπουδάζετε σε ομάδες με επαγγελματίες και σπουδαστές

Σύμφωνα με το Coursera, το 75% των σπουδαστών MOOC έχουν τουλάχιστον ένα πτυχίο, 73% των χρηστών εργάζονται σε πλήρη απασχόληση και η μέση ηλικία των χρηστών είναι από 25 έως 35 χρόνια. Πολλοί από αυτούς αναζητούν επαγγελματική ανέλιξη ενώ άλλοι απλώς να ξεσκονίσουν τις γνώσεις τους.

Πρόσφατες στατιστικές του Coursera δείχνουν ότι το 40% των σπουδαστών προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες και αυτό το ποσοστό αυξάνεται όσο οι φορείς από όλο τον κόσμο τονίζουν τις δυνατότητες των διαδικτυακών μαθημάτων.

4. Από πληροφορική μέχρι αναγεννησιακή ποίηση: μπορείτε να σπουδάσετε τα πάντα!

Οτιδήποτε θα θέλατε να μάθετε – για βιοτεχνολογία, σύγχρονο μυστικισμό ή ακόμα και για το Google – είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα το βρείτε σε ένα MOOC. Κάποια από τα δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα είναι εισαγωγικά, γι’ αυτούς που απλώς θέλουν να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με το αντικείμενο, ενώ άλλα είναι πιο πολύπλοκα, με υλικό από την αντίστοιχη πανεπιστημιακή σχολή σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο.

Αρχικά οι σπουδές στην πληροφορική και τον προγραμματισμό κυριάρχησαν σαν MOOC αλλά σήμερα οι ανθρωπιστικές σπουδές παίρνουν το προβάδισμα: 20% των MOOC αφορούν τις ανθρωπιστικές σπουδές, 16% την πληροφορική και τον προγραμματισμό, 15% τη διοίκηση επιχειρήσεων, 11% τις επιστήμες και επίσης 11% την υγεία. Τέλος, το 5% κατέχουν μαζί οι σπουδές στην εκπαίδευση, τα μαθηματικά και στατιστική, τη μηχανική και τις κοινωνικές επιστήμες.

5. Ακολουθήστε τα βήματα του Bill Gates

Παρόλο που ο δισεκατομμυριούχος και συνιδρυτής της Microsoft παράτησε το πανεπιστήμιο, πρόσφατα δήλωσε ότι παρακολουθεί MOOC με θέμα την ωκεανογραφία τονίζοντας ότι η online εκπαίδευση βοηθάει κυρίως αυτούς που θέλουν πραγματικά να μάθουν. Η ελευθερία που παρέχουν τα MOOC σημαίνει ότι κάθε χρήστης μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα όσα προγράμματα θέλει και να μαθαίνει με το δικό του ρυθμό.

6. Επικοινωνήστε σε πραγματικό χρόνο με άλλους σπουδαστές

Η ανάγκη για δημιουργία μιας κοινότητας των χρηστών των MOOC προέκυψε σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημιουργία των πλατφορμών MOOC. Τα forum, η αξιολόγηση των σπουδαστών μεταξύ τους και η συζήτηση σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια των βίντεο-διαλέξεων κάνουν την online εκπαίδευση πολύ πιο διαδραστική και φιλική προς το χρήστη. Όταν οι σπουδαστές νιώθουν ότι μαθαίνουν μαζί με τους συμμαθητές τους είναι πιο πιθανό να ολοκληρώσουν το course.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι μόνο το 10% όσων αρχίζουν ένα MOOC το ολοκληρώνουν, ενώ οι περισσότεροι το παρατούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Οι λόγοι γι’ αυτό μπορεί να είναι πολλοί αλλά οι πιο συνηθισμένοι είναι ότι πιο πολλοί ενδιαφέρονται περισσότερο να εξερευνήσουν ένα θέμα παρά να ολοκληρώσουν ένα course, ότι η μελέτη απαιτούσε πολύ χρόνο, ότι το course ήταν πολύ δύσκολο ή το επίπεδο ήταν πολύ χαμηλό. Άλλοι δήλωσαν ότι κουράστηκαν από τα υπερβολικά πολλά βίντεο που έπρεπε να παρακολουθήσουν.

Το Coursera υποστηρίζει ότι μέσος χρόνος απάντησης σε μια ανάρτηση στο forum του είναι 22΄, πιο γρήγορα και από ό,τι θα έκανε να απαντήσει ένας καθηγητής στο e-mail κάποιου φοιτητή που φοιτά επί πληρωμή! Η πλατφόρμα MOOC του βρετανικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου αναρτά τη σχετική συζήτηση δίπλα σε κάθε βίντεο, άρθρο ή σελίδα που δημοσιεύεται ώστε, ακόμα και την ώρα που παίζει ένα βίντεο, να μπορεί κάποιος με ένα κλικ να κάνει κάποιο σχόλιο, να ρωτήσει κάτι ή να απαντήσει σε μια ερώτηση.

7. Συμμετέχετε σε κάτι παγκόσμιο

Από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο ανακοινώθηκαν 697 νέα MOOC, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους στα 2230.

Η πλειοψηφία των σπουδαστών προέρχονται από τις ΗΠΑ αλλά πολλές αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα παρουσιάζουν περισσότερους σπουδαστές ακόμα και από την Αγγλία, τον Καναδά, τη Γερμανία και την Αυστραλία. Στις πρώτες 20 χώρες σε πλήθος σπουδαστών εμφανίζονται επίσης η Κολομβία, το Μεξικό και η Ταϋλάνδη.

Τα αγγλικά δεν είναι μόνη γλώσσα στην οποία υπάρχουν MOOC. Από τα 742 που προσφέρονται στην Ευρώπη, τα 253 προέρχονται από την Ισπανία – πολύ περισσότερα από τα 170 της Αγγλίας. Η πλειοψηφία τους λειτουργεί σε ισπανόφωνες πλατφόρμες όπως οι Miriada X, UNX και UNED COMA. Από την άλλη μεριά, τα MOOC στην αραβική και κινέζικη γλώσσα γνώρισαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη μέσα στο 2014.

8. Τα MOOC έχουν τα εξής σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • Είναι κατάλληλα για οπουδήποτε μπορεί να συνδεθεί κανείς στο διαδίκτυο
  • Παρέχονται σε πολλές γλώσσες
  • Δε χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις στους Η/Υ
  • Διαρκούν μικρό χρονικό διάστημα
  • Η γνώση είναι προσβάσιμη σε όλους
  • Η επαφή με τους υπόλοιπους σπουδαστές μπορεί να αποτελεί κίνητρο
  • Βελτίωση των γνώσεων που έχει κανείς
  • Διευκολύνει τη δια βίου εκπαίδευση
  • Προσφέρει μια ωραία εμπειρία εκπαίδευσης

Τέλος, αναφέρουμε 8 κορυφαία Πανεπιστήμια που προσφέρουν MOOC:
Stanford Free Courses
UC Berkeley Free Courses
MIT Free Courses
Duke Free Courses
Harvard Free Courses
UCLA Free Courses
Yale Free Courses
Carnegie Mellon Free Courses

Author: Maria Sgouri

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.