7 τρόποι για να αντιμετωπίσετε το στρες της συνέντευξης

7 τρόποι για να αντιμετωπίσετε το στρες της συνέντευξης

Αγχώνεστε υπερβολικά πριν πάτε σε μια συνέντευξη; Παρουσιάζεστε στη συνέντευξη και ο εργοδότης είναι ένας τύπος κουστουμαρισμένος, σοβαρός και όχι τόσο εγκάρδιος όσο θα θέλατε. Η καρέκλα σας φαίνεται σκληρή και αφιλόξενη, οι παλάμες σας ιδρώνουν, τραυλίζετε, χάνετε τα λόγια σας και αρχίζετε να τρέμετε. Αν νιώθετε κάπως έτσι κάθε φορά που πάτε σε μια συνέντευξη, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ανταποκριθείτε καλύτερα την επόμενη φορά.

Φανταστείτε ότι ο εργοδότης είναι πιο αγχωμένος από εσάς
Μια τεχνική που βοηθάει πολλούς να ξεπεράσουν το δικό τους άγχος είναι να υπενθυμίζουν στον εαυτό τους ότι ο εργοδότης μπορεί να είναι πιο αγχωμένος από τους ίδιους, κυρίως αν πρόκειται για κάποιο στέλεχος που δεν εργάζεται στο τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού και που συνήθως δεν ασχολείται με τις συνεντεύξεις των υποψήφιων εργαζόμενων. Είναι πολύ πιθανό να μη νιώθει άνετα κάνοντας τη δουλειά του ανθρώπινου δυναμικού και επομένως να είναι πιο αγχωμένος κι από εσάς. Σ’ αυτήν την περίπτωση εστιάστε στο να διώξετε το άγχος και να ελαφρύνετε την ατμόσφαιρα ώστε να κάνετε τη συνέντευξη να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά.

Μπείτε στη θέση του εργοδότη σας
Βοηθάει να θυμάστε ότι και ο εργοδότης σας είναι πολυάσχολος, έχει προθεσμίες και υποχρεώσεις και πρέπει να δίνει αναφορά σε κάποιον ανώτερο του. Αν σκεφτείτε τον εργοδότη σαν κάποιον που βρήκε χρόνο μέσα στην πολυάσχολη ημέρα του για να σας δώσει την ευκαιρία να εργαστείτε στην ίδια εταιρία, θα αρχίσετε να ταυτίζεστε μαζί του και να νιώθετε ένα δέσιμο. Θυμηθείτε ότι το να σας καλέσουν για συνέντευξη είναι ήδη ένα σημαντικό βήμα. Το γεγονός ότι ο εργοδότης διαθέτει τον απαιτούμενο χρόνο γι’ αυτό σημαίνει ότι ενδιαφέρεται για εσάς, τα προσόντα και τις ικανότητές σας. Προσπαθήστε να πείσετε τον εαυτό σας ότι τα δύσκολα έχουν περάσει και ότι η συνέντευξη είναι μια ευκαιρία για να δημιουργήσετε ένα κλίμα συμπάθειας και να δώσετε πρόσωπο στο άτομο που ο εργοδότης σας γνωρίζει ήδη μέσα από το βιογραφικό σας.

Επιπλέον φανταστείτε ότι πρέπει να δώσετε στον εργοδότη όλα τα εφόδια ώστε να μπορέσει να σας υπερασπιστεί στην υπόλοιπη ομάδα ανθρώπινου δυναμικού. Μπορείτε ακόμα να φανταστείτε ότι έχετε ήδη πάρει τη θέση και η συνέντευξη γίνεται για γνωρίσετε την εταιρία και τους συναδέλφους σας. Αυτή η τεχνική βοηθάει πραγματικά να αποβάλλετε το άγχος και να αναδείξετε τον χαρακτήρα σας και τις επικοινωνιακές σας ικανότητες.

Να γνωρίζετε το υπό συζήτηση θέμα
Το θέμα της συνέντευξης είστε βεβαίως εσείς και η επαγγελματική σας εμπειρία, τα προσόντα, τα ενδιαφέροντα και δεξιότητές σας, κυρίως όπως συνοψίζονται στο βιογραφικό σας και σχετίζονται με τη συγκεκριμένη θέση. Η συνέντευξη δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να σκέφτεστε την απάντηση στην ερώτηση «Πόσο καιρό εργαζόσασταν στην εταιρία Α;» ή «Πότε ξεκινήσατε τη συνεργασία σας με την εταιρία Β;». Θα πρέπει να γνωρίζετε άριστα το βιογραφικό σας και να είστε σε θέση να εξηγήσετε ή να αναπτύξετε κάθε σημείο του. Θυμηθείτε ότι κανείς δε γνωρίζει το θέμα της συζήτησης καλύτερα από εσάς, πράγμα που είναι το βασικό σας πλεονέκτημά απέναντι στον εργοδότη.

Διαβάστε άρθρα για συνεντεύξεις
Το να διαβάσετε άρθρα για συνεντεύξεις θα σας δώσει την επιπλέον αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε για να διατηρήσετε την ηρεμία σας και να είστε έτοιμοι για τις πιο κοινές ερωτήσεις. Όσο λιγότερες εκπλήξεις έχετε να αντιμετωπίσετε στη συνέντευξη και όσες περισσότερες «έτοιμες» απαντήσεις έχετε, τόσο πιο χαλαρά και άνετα θα αισθάνεστε και τόσο μεγαλύτερη αίσθηση ελέγχου της κατάστασης θα έχετε.

Εξασκηθείτε και προετοιμαστείτε
Τίποτα δε θα σας αυξήσει περισσότερο την αυτοπεποίθησή σας από την εξάσκηση και την προετοιμασία. Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζετε τον εαυτό σας αλλά επίσης να ξέρετε όσα περισσότερα μπορείτε για τη θέση, την εταιρία και τη βιομηχανία. Κάντε έγκαιρα την έρευνά σας ώστε την επόμενη φορά που θα παρουσιαστείτε σε μια συνέντευξη να γνωρίζετε τι ψάχνουν, πώς οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά έχουν επηρεάσει την εταιρία και τη βιομηχανία γενικότερα, και ποιο στοιχείο είναι αυτό που σας κάνει ιδανικό για τη συγκεκριμένη θέση. Από τη στιγμή που θα αρχίσετε να βλέπετε τον εαυτό σας σαν σημαντικό κομμάτι του παζλ που αποτελεί η εταιρία, θα μπορείτε να απαντάτε κατάλληλα στις ερωτήσεις.

Κάντε εξάσκηση στις απαντήσεις σας έχοντας κατά νου ότι ο εργοδότης ενδιαφέρεται για εργασίες που βασίζονται στις έρευνές σας. Συνεχίστε να επαναλαμβάνετε και να βελτιώνετε τις απαντήσεις σας μέχρι να τελειοποιήσετε τόσο το περιεχόμενο όσο και την ομιλία σας. Ζητήστε από κάποιον να παίξει το ρόλο του εργοδότη και τελειοποιήστε τις απαντήσεις σας σε κάθε συνηθισμένη και ασυνήθιστη ερώτηση που μπορεί να συναντήσετε σε μια συνέντευξη.

Μην «κολλάτε» στα λάθη σας
Θυμηθείτε ότι όλοι κάνουν λάθη και ότι αν κολλήσετε σε μια πολύ δύσκολη ερώτηση μπορείτε εύκολα να κερδίσετε το χαμένο έδαφος. Το μυστικό είναι να μη «μείνετε» στη λάθος απάντηση αλλά να σκεφτείτε γρήγορα τι δεν πήγε καλά, να ανακτήσετε την ψυχραιμία σας, αν είναι δυνατόν να διορθώσετε την κατάσταση και στη συνέχεια να συγκεντρωθείτε πάλι και να προχωρήσετε στην επόμενη ερώτηση.

Κρατήστε την επαγγελματική στάση σας και μην αφεθείτε να πέσετε σε παγίδες και να απαντήσετε σε τυχόν αρνητικά σχόλια που θα σας κάνουν. Βοηθάει πολύ να σκέφτεστε ότι η ευελιξία στο τέλος κερδίζει και ότι αν κάνετε κάποιο λάθος θα έχετε την εξυπνάδα να το διορθώσετε με ειλικρίνεια και υποδειγματικές απαντήσεις στις υπόλοιπες ερωτήσεις.

Χαμογελάτε
Το γέλιο πάντα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και ένα ζεστό χαμόγελο μπορεί να φτάσει στην καρδιά και του πιο ψυχρού επαγγελματία. Δείχνοντας ότι είστε ευχάριστος άνθρωπος και ότι προσπαθείτε να σπάσετε τον πάγο, ένα ευγενικό χαμόγελο θα σας κάνει να νιώσετε πιο χαρούμενος και θα αυξήσει την αυτοπεποίθησή σας. Προσπαθήστε να χαμογελάτε όσο πιο ειλικρινά και πιο συχνά μπορείτε και θα δείτε πώς η ατμόσφαιρα θα γίνει πιο ζεστή και ο εργοδότης θα αποκτήσει πιο θετική στάση απέναντί σας.

Τέλος, μπορείτε να απευθυνθείτε στους εξειδικευμένους συνεργάτες μας, με πολυετή εμπειρία στην επιλογή προσωπικού, οι οποίοι θα σας παρέχουν εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη για την προετοιμασία για συνέντευξη.

Author: Maria Sgouri

Ετικέτες:

One thought on “7 τρόποι για να αντιμετωπίσετε το στρες της συνέντευξης

  1. Ελένη Μαρκοπούλου

    το άρθρο σας είναι ΄πολύ ενδιαφέρον!!Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι όσο μπορούμε τουλάχιστον!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.