Αφήστε τις δικαιολογίες και επενδύστε στην επαγγελματική σας εξέλιξη

Πέντε δικαιολογίες που σας κάνουν να προσπεράσετε τις ευκαιρίες εκπαίδευσης

Για πολλούς το καλοκαίρι σημαίνει μειωμένη δουλειά ή πιο αργούς ρυθμούς κι έτσι αυτοί οι μήνες μπορεί να είναι οι ιδανικοί για λίγη αυτό-βελτίωση και επαγγελματική εξέλιξη. Πολλές εταιρίες οργανώνουν περισσότερα σεμινάρια το καλοκαίρι. Η προσφορά εκπαίδευσης από τη μεριά της εταιρίας είναι ένας τρόπος για να δείξει την εκτίμησή της προς τους εργαζόμενους. Εκμεταλλευτείτε όλες τις ευκαιρίες που σας δίνονται ιδίως όταν αφορούν τη βελτίωση των ικανοτήτων σας. Αυτός είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να διασφαλίσετε την καριέρα σας. Όταν αποκτάτε ικανότητες που τις έχουν λίγοι ή είναι δύσκολο να τις ξεπεράσει κανείς, αυξάνετε την αξία σας εντός και εκτός της εταιρίας όπου εργάζεστε.

Όμως με τόσες πολλές επιλογές και την ευκολία με την οποία μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή, τι πρέπει να σκεφτείτε πριν εγγραφείτε σε κάποιο σεμινάριο; Παρακάτω παραθέτουμε μερικές συμβουλές και απαντήσεις σε συχνούς προβληματισμούς που μπορεί να έχετε σχετικά με την επιπλέον εκπαίδευση.

«Μα δεν ξέρω ποιο σεμινάριο να διαλέξω»

Μια και πρόκειται να «θυσιάσετε» τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο σας, καλά θα κάνετε να διαλέξετε το σεμινάριο με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη στο χρόνο που θα διαθέσετε. Λάβετε υπόψη σας τις απαιτήσεις του, πώς θα επηρεάσει την απόδοσή σας στην εργασία αλλά και αν βρίσκετε το θέμα ενδιαφέρον.

Το να αναπτύξετε ικανότητες διαχείρισης χρόνου ή διεξαγωγής «δύσκολων» συζητήσεων μπορεί να φαίνεται χάσιμο χρόνου αλλά αυτά τα θέματα σας προετοιμάζουν για μελλοντικές ευκαιρίες καθώς είναι σημαντικό να τα γνωρίζετε αν θέλετε να αναλάβετε θέση ευθύνης.

Τέλος, μην παραμελείτε την τεχνική εκπαίδευση που αφορά διαδικασίες, συστήματα και εργαλεία και θα σας κάνει πιο αποτελεσματικούς στη θέση σας.

«Μα δεν έχω χρόνο»

Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι διοργανωτές των σεμιναρίων συχνά καταφεύγουν στη δικαιολογία της έλλειψης χρόνου και προσφέρουν εκπαιδεύσεις online που είναι προσβάσιμες οποιαδήποτε στιγμή από οποιοδήποτε σημείο. Επιπλέον συνήθως δεν απαιτούνται συγκεκριμένες ώρες παρακολούθησης, όπως γίνεται στα σεμινάρια με απαραίτητη τη φυσική παρουσία. Αυτό δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στους εργαζόμενους ώστε να παρακολουθούν τις εκπαιδεύσεις όποτε τους βολεύει περισσότερο αλλά και να μαθαίνουν καλύτερα το αντικείμενο.

«Μα δε νομίζω η εκπαίδευση να μου προσφέρει κάτι»

«Η γνώση που μετράει είναι γνώση που σου μένει» λένε όσοι γνωρίζουν. Ο συνδυασμός μάθησης και πρακτικής άσκησης καθώς και εφαρμογής στη δουλειά εμβαθύνει τη γνώση και την κάνει πείρα. Θα χρειαστείτε την υποστήριξη του προϊσταμένου σας για να εφαρμόσετε τις καινούργιες σας γνώσεις στη δουλειά. Στην καλύτερη περίπτωση ζητήστε τη συμβουλή και τη στήριξή του πριν εγγραφείτε σε κάποιο σεμινάριο εξηγώντας του πώς οι γνώσεις που θα αποκτήσετε θα εξυπηρετήσουν τους κοινούς σας στόχους. Άλλωστε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο προσωπικής εξέλιξης βοηθάει να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις τυχόν εκπαιδεύσεις. Με το τέλος της εκπαίδευσης παρουσιάστε στον υπεύθυνό σας τα σημεία κλειδιά του σεμιναρίου και ζητήστε τη συνδρομή του για να εξασκήσετε τις νέες σας γνώσεις.

Ένας τρόπος για να εξασκήσετε τις γνώσεις σας είναι να εκπαιδεύσετε τους συναδέλφους σας σ’ αυτά που μάθατε. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο εργοδότης σας θα συμφωνήσει με την πρότασή σας αφού θα γλιτώσει τα έξοδα μιας εκπαίδευσης. Επιπλέον, το να διδάξετε αυτό που μόλις μάθατε θα εμπεδώσει τις δικές σας γνώσεις.

Σκεφτείτε την εκπαίδευση διαφορετικά και δείτε τον εαυτό σας σαν δια βίου μαθητή. Η εκπαίδευση δεν τελειώνει με την αποφοίτηση από μια σχολή ή με το τέλος ενός σεμιναρίου – καθημερινά διδάσκουμε και διδασκόμαστε. Είναι πιο πιθανό να συγκρατήσετε αυτά που θα μάθετε αν είστε πρόθυμοι να διευρύνετε τις γνώσεις σας παρά αν το κάνετε με το ζόρι.

«Μα ο εργοδότης μου δεν ξοδεύει χρήματα για σεμινάρια»

Δεν είναι όλες οι εταιρίες πρόθυμες να ξοδέψουν χρήματα για την εκπαίδευση των εργαζομένων τους. Μην ανησυχείτε όμως, σε κάθε περίπτωση μπορείτε να παρακολουθήσετε τα σεμινάρια που επιθυμείτε. Για παράδειγμα, μπορείτε να παρακολουθήσετε MOOC. Τα MOOC (Massive open online courses) ή Μαζικά Ανοιχτά Διαδικτυακά Μαθήματα είναι μια πολύ οικονομική ή ακόμα και δωρεάν επιλογή για όλους. Πρόκειται για εκπαίδευση υψηλής ποιότητας σε εξειδικευμένα θέματα.

Μια άλλη οικονομική εναλλακτική είναι να βρείτε κάποιον που γνωρίζει τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και είναι πρόθυμος να σας τα διδάξει.

«Μα δε χρειάζομαι εκπαίδευση»

Κανείς ποτέ δε μπορεί να το πει αυτό. Μην περιμένετε μια κρίση για να διαπιστώσετε ότι οι ικανότητές δεν είναι αρκετές ή ότι δεν είστε αρκετά ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις. Βρείτε χρόνο, ξεκινώντας από φέτος το καλοκαίρι, και ασχοληθείτε με την εκπαίδευση που θα αυξήσει τις γνώσεις και ικανότητές σας και θα εκτοξεύσει την καριέρα σας.

Author: Zack Kargas

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.