Τα 5 λάθη που γίνονται κατά τη σύνταξη του βιογραφικού!

Πέντε λάθη που πρέπει να αποφύγετε στη σύνταξη του βιογραφικού σας

Τα στελέχη του ανθρώπινου δυναμικού βλέπουν εκατοντάδες βιογραφικά και διαπιστώνουν ότι πολλοί υποψήφιοι βλάπτουν τον εαυτό τους καταθέτοντας βιογραφικά που δεν τονίζουν τα προσόντα τους και κάνουν τους εργοδότες να τους απορρίπτουν άδικα. Στατιστικά, οι περισσότεροι υποψήφιοι κάνουν τα ίδια μικρά λάθη. Τα πέντε πιο συχνά λάθη που γίνονται κατά τη σύνταξη του βιογραφικού και που επιπλέον είναι εύκολο να διορθωθούν είναι τα ακόλουθα:

1. Το βιογραφικό φαίνεται σαν απαρίθμηση των προηγούμενων θέσεων εργασίας σας

Αυτό είναι μακράν το πιο κοινό λάθος που κάνουν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι. Στη λίστα οι υποψήφιοι αντί να περιγράφουν τα καθήκοντά τους σε κάθε εργασία, καταγράφουν μόνο δουλειές όπως «επεξεργασία εγγράφων», «συλλογή δεδομένων», «διαχείριση ιστοσελίδας». ‘Όμως, με αυτόν τον τρόπο η λίστα μοιάζει με απλή περιγραφή εργασιών ενώ οι εργοδότες ενδιαφέρονται ουσιαστικά για το τι εργαζόμενος είστε.

Εξάλλου την ίδια εργασία μπορεί την κάνει κάποιος μέτρια ή πολύ καλά. Επομένως η εξαιρετική σας επίδοση πρέπει να τονιστεί κατά τη σύνταξη του βιογραφικού σας. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να αναφέρετε τι έχετε καταφέρει, τα αποτελέσματα της δουλειάς σας και πώς ξεχωρίσατε από τη θέση που κατείχατε. Άλλωστε είναι εμφανής η διαφορά ανάμεσα στο «διαχείριση λογαριασμών» και «πλήρης αναδιάρθρωση του συστήματος των λογαριασμών πελατών ώστε να είναι βέβαιη η έγκαιρη αποστολή των λογαριασμών» ή «μείωση της καθυστέρησης εξόφλησης τιμολογίων από τέσσερις μήνες σε τρεις εβδομάδες».

2. Ξεκινάτε το βιογραφικό με την εκπαίδευσή σας, ακόμα κι αν έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που αποφοιτήσατε από το Πανεπιστήμιο

Όταν έχετε επαγγελματική εμπειρία, ο εργοδότης ενδιαφέρεται περισσότερο γι’ αυτήν και τι έχετε καταφέρει σε επαγγελματικό επίπεδο. Η εκπαίδευσή σας είναι δευτερεύουσας σημασίας γι’ αυτό ξεκινήστε τη σύνταξη του βιογραφικού σας με την επαγγελματική εμπειρία και αφήστε την εκπαίδευση για το τέλος. Ακόμα κι αν έχετε αποφοιτήσει πρόσφατα, εφόσον έχετε επαγγελματική εμπειρία είναι προτιμότερο να τη βάλετε πρώτα.

3. Κάνετε μια μεγάλη λίστα με τις ικανότητές σας

Είναι καλό να απαριθμείτε τις ικανότητες που έχετε αλλά πολλές φορές οι υποψήφιοι βάζουν στη λίστα ένα σωρό πράγματα με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε μια υπερβολικά μεγάλη λίστα την οποία τελικά οι εργοδότες αγνοούν. Είναι προτιμότερο να γράψετε μερικές μόνο από τις ικανότητές σας, αυτές που σας κάνουν πραγματικά να ξεχωρίζετε, αντί να συμπεριλάβετε υποκειμενικά «ταλέντα» σας, όπως «μεγάλη επικοινωνιακή ικανότητα». Επίσης, προτιμήστε να δείξετε πώς χρησιμοποιείτε τις δεξιότητές σας περιγράφοντας τι κάνατε σε κάθε θέση που κατείχατε. Με αυτόν τον τρόπο δείχνετε τι καταφέρατε με τις ικανότητές σας, αντί να τις αναφέρετε απλώς.

4. Αφήνετε για το τέλος την εργασιακή σας εμπειρία

Μερικοί υποψήφιοι εργαζόμενοι περιλαμβάνουν τόσες πολλές πληροφορίες κατά τη σύνταξη του βιογραφικού τους που η εργασιακή τους εμπειρία καταλήγει στο τέλος της σελίδας ή, ακόμα χειρότερα, στη δεύτερη σελίδα. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους εργοδότες είναι η εμπειρία σας και επομένως θέλετε να είναι το πρώτο πράγμα που θα δουν αντί να το ψάχνουν στο βιογραφικό.

5. Αναφέρεστε σε κάθε είδους εργασία που έχετε κάνει ανεξάρτητα από τη διάρκεια ή τη σχετικότητά της με τη θέση που σας ενδιαφέρει

Δεν είναι αυτός ο σκοπός ενός βιογραφικού. Είναι περισσότερο ένα έγγραφο με το οποίο προσπαθείτε να τραβήξετε την προσοχή επάνω σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ανάγκη να αναφέρετε τι δουλειά κάνατε πριν δέκα χρόνια. Εστιάστε κατά τη σύνταξη του βιογραφικού σας στις τελευταίες θέσεις που κατείχατε και κυρίως σε αυτές που είναι σχετικές με τη θέση που σας ενδιαφέρει.

Τέλος, μπορείτε να απευθυνθείτε στους εξειδικευμένους συνεργάτες μας, με πολυετή εμπειρία στην επιλογή προσωπικού, οι οποίοι θα σας παρέχουν εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού βιογραφικού.

Author: Maria Sgouri

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.