Προετοιμάσου για την αναζήτηση εργασίας

Προετοιμάσου για την αναζήτηση εργασίας

Η αναζήτηση εργασίας είναι μια σημαντική δουλειά στην οποία δε χωράνε αυτοσχεδιασμοί. Χρειάζεται σκέψη, χρόνος και κυρίως μέθοδο. Αν οργανωθείς και σχεδιάσεις την αναζήτηση θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να βρεις τη δουλειά που θέλεις. Τα παρακάτω βήματα θα σε βοηθήσουν να έχεις μια επιτυχημένη αναζήτηση.

Γνώθι σαυτόν
Πριν ριχτείς στην αναζήτηση εργασίας, αφιέρωσε λίγο χρόνο στο να συνειδητοποιήσεις ποια είναι τα δυνατά σου σημεία, που χωράει βελτίωση και ποιοι τομείς εργασίας σε ενδιαφέρουν.

Σ’ αυτό θα σε βοηθήσουν οι παρακάτω ερωτήσεις:

  • Ποιος είμαι; (προσωπικότητα)
  • Τι γνωρίζω; (γνώσεις)
  • Τι μπορώ να κάνω; (προσωπικές δεξιότητες)
  • Τι μ’ αρέσει να κάνω; (επαγγελματικό ενδιαφέρον)

Με λίγα λόγια, προσπάθησε να ορίσεις τον εαυτό σου σαν «προϊόν», σαν λύση στις ανάγκες μιας εταιρίας. Έτσι θα προσδιορίσεις τους τομείς, τις εταιρίες και τις θέσεις εργασίας που θα έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες επαγγελματικής και προσωπικής ανέλιξης.

Γνώρισε την αγορά εργασίας
Η αγορά εργασίας αλλάζει συνεχώς: οι νέες τεχνολογίες και οι κοινωνικές αλλαγές δημιουργούν προβλήματα αλλά και ευκαιρίες. Κάποιες γνώσεις και πρακτικές απαξιώνονται αλλά την ίδια στιγμή δημιουργούνται νέα επαγγέλματα σε τομείς που παλιότερα ήταν ελάχιστα ανεπτυγμένοι ή δεν υπήρχαν καν.

Επομένως χρειάζεται να ενημερώνεσαι για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, τις νέες ευκαιρίες εργασίας και τις ανάγκες και προτιμήσεις των εταιριών. Έτσι θα μπορείς να προσαρμόζεις το προφίλ σου στις τάσεις της αγοράς ώστε να βρεις δουλειά πιο εύκολα.

Προσδιόρισε τους στόχους σου
Αφού φτιάξεις το προσωπικό σου προφίλ και αναλύσεις την αγορά εργασίας, είναι αναγκαίο να προσδιορίσεις τους επαγγελματικούς σου στόχους, δηλαδή πού θέλεις και μπορείς να εργαστείς. Είναι σημαντικό να ξέρεις πού θέλεις να καταλήξεις επαγγελματικά: αν αυτή τη στιγμή δε διαθέτεις τα τυπικά προσόντα για να κάνεις τη δουλειά που ονειρεύεσαι, θα χρειαστεί να σχεδιάσεις μια στρατηγική με μικρούς ρεαλιστικούς βραχυπρόθεσμους στόχους ώστε να φτάσεις πιο γρήγορα στον τελικό σου στόχο.

Το να θέσεις έναν ξεκάθαρο στόχο θα σε βοηθήσει να επικεντρωθείς προς μία κατεύθυνση και θα κερδίσεις χρόνο και ενέργεια.

Σχεδίασε τη στρατηγική σου
Ήδη ξέρεις πού μπορείς και πού θέλεις να εργαστείς. Επίσης έχεις μια ιδέα από εταιρίες που χρειάζονται επαγγελματίες σαν εσένα. Τώρα πρέπει να σχεδιάσεις τη στρατηγική σου για να βρεις τις αγγελίες που σε ενδιαφέρουν. Οργάνωσε και προγραμμάτισε τις ενέργειες που θα κάνεις με μια λογική σειρά από τις πιο βασικές έως τις πιο πολύπλοκες.

Αξιολόγησε μια αγγελία εργασίας
Αξιολόγησε την αγγελία λαμβάνοντας υπόψη κάποιες παραμέτρους και συγκρίνοντάς τις με τον επαγγελματικό σου στόχο. Μερικές από αυτές τις παράμετροι μπορεί να είναι η εταιρία που προσφέρει τη θέση (το είδος, ο τομέας, το μέγεθός της κ.α.), η ίδια η θέση εργασίας (οι ευθύνες, οι απαιτήσεις, το ωράριο, οι προοπτικές εξέλιξης κ.α.), ο μισθός (σταθερός ή με ποσοστό, επιπλέον παροχές όπως αυτοκίνητο, καύσιμα, ασφάλεια κ.α.), η σύμβαση εργασίας (είδος, διάρκεια, προϋποθέσεις απόλυσης κ.α.).

Βεβαίως, όλες αυτές οι πληροφορίες δεν είναι εύκολο να τις εντοπίσεις με την πρώτη ματιά. Μια πιο προσεκτική ανάγνωση της αγγελίας όμως μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις αν η εταιρία και η αγγελία είναι σοβαρές: αν η αγγελία δίνει λεπτομέρειες για την εταιρία, τις παροχές, το προφίλ του εργαζομένου που αναζητά. Επίσης, λάβε υπόψη σου τη σοβαρότητα της ιστοσελίδας ή το σημείο της εφημερίδας όπου δημοσιεύεται η αγγελία.

Βιογραφικό σημείωμα
Το βιογραφικό αποτελεί το κυριότερο εργαλείο σου για να βρεις δουλειά. Πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει τα προσωπικά σου δεδομένα μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας, τις σπουδές σου, την επαγγελματική σου εμπειρία και τις ικανότητές-δεξιότητες που διαθέτεις.

Ο σκοπός του βιογραφικού σου είναι να καταφέρεις να σε καλέσουν για συνέντευξη. Γι’ αυτό χρειάζεται να είναι ένα έγγραφο σαφές, καθαρό και ελκυστικό, χωρίς ορθογραφικά λάθη. Ανάλογα με το αν έχεις πολλή ή λίγη επαγγελματική εμπειρία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις διάφορους τύπους – χρονολογικό, λειτουργικό ή μεικτό – ανάλογα με το τι θέλεις να τονίσεις.

Συνοδευτική επιστολή
Η συμβουλή των ειδικών είναι να συνοδέψεις το βιογραφικό σου με μια συνοδευτική επιστολή. Αυτή θα χρησιμέψει σαν εισαγωγή για το βιογραφικό σου και θα δώσει στον εργοδότη την πρώτη εντύπωση για σένα. Ο σκοπός της είναι να τραβήξει την προσοχή αυτού που θα τη διαβάσει και να τον κάνει να θέλει να διαβάσει προσεκτικά το βιογραφικό σου.

Για να τη γράψεις, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά σημεία του βιογραφικού σου και υπογράμμισε το ενδιαφέρον σου για τη θέση και την εταιρία στην οποία απευθύνεσαι. Η συνοδευτική επιστολή μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε σένα και τους άλλους υποψήφιους είτε αφορά μια συγκεκριμένη αγγελία είτε αφορά γενικά την εκδήλωση του ενδιαφέροντός σου για την εταιρία.

Συνέντευξη
Αν το βιογραφικό σου είναι αρκετά ενδιαφέρον, θα σε καλέσουν για συνέντευξη. Με τη συνέντευξη η εταιρία θέλει να επιβεβαιώσει και να συμπληρώσει τα στοιχεία του βιογραφικού σου. Είναι πολύ σημαντική και γι’ αυτό συστήνεται να μην αυτοσχεδιάσεις αλλά να πας κατάλληλα προετοιμασμένος.

Πρέπει να γνωρίζεις τέλεια το βιογραφικό σου και να είσαι έτοιμος να αναλύσεις κάθε σημείο του. Επιπλέον μάθε όσα περισσότερα μπορείς σχετικά με την εταιρία, τον τομέα όπου δραστηριοποιείται και τη θέση που σε ενδιαφέρει. Είτε πρόκειται για προσωπική είτε για ομαδική συνέντευξη, θα υπάρχουν σίγουρα κοινές ερωτήσεις αλλά και απρόβλεπτες για να αξιολογήσουν την προσωπικότητά σου αλλά και το ομαδικό σου πνεύμα.

Προσπάθησε να φέρεσαι με αισιοδοξία, φυσικότητα, σεβασμό και να δείχνεις το ενδιαφέρον σου για τη θέση. Εξήγησε στον εργοδότη για ποιο λόγο είσαι το κατάλληλο άτομο για τη θέση τονίζοντας τις γνώσεις και τις δεξιότητες που σε καθιστούν ιδανικό.

Εξετάσεις επιλογής προσωπικού
Κάποιες εταιρίες περιλαμβάνουν στη διαδικασία επιλογής προσωπικού και τις εξετάσεις σαν μια επιπλέον πηγή πληροφοριών για τον υποψήφιο. Ο σκοπός τους είναι να αξιολογήσουν τον υποψήφιο και να φανεί αν είναι κατάλληλος για τη θέση ή αν ταιριάζει στο περιβάλλον εργασίας της εταιρίας. Ανάλογα με τη θέση, οι εξετάσεις ποικίλλουν σε διάρκεια και πολυπλοκότητα: μπορεί να πρόκειται για τεστ γνώσεων, προσωπικότητας ή ψυχοτεχνικά (συνδυασμός τεστ εξυπνάδας και δεξιοτήτων).

Ευχαριστήρια επιστολή
Μετά από μια μακρά διαδικασία συνεντεύξεων, υπάρχει περίπτωση η εταιρία να διστάζει να επιλέξει κάποιον υποψήφιο.

Αν νομίζεις ότι τα πήγες καλά στη συνέντευξη, θα είναι καλή κίνηση το να στείλεις μια ευχαριστήρια επιστολή που θα ενισχύσει την υποψηφιότητά σου και θα δείξει σοβαρότητα, κινητοποίηση και επιμονή. Είναι μια ευκαιρία για να εκφράσεις και πάλι το ενδιαφέρον σου για τη θέση, να υπενθυμίσεις τους λόγους που σε καθιστούν τον ιδανικό υποψήφιο και να ευχαριστήσεις για το χρόνο που διέθεσε ο εργοδότης για να σου πάρει συνέντευξη. Πολλοί υποψήφιοι αμελούν να στείλουν μια ευχαριστήρια επιστολή και τότε μπορεί αυτό να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε σένα και τους υπόλοιπους.

Διαπραγμάτευση
Δε θεωρείται σωστό να αναφέρεις το θέμα του μισθού μέχρι το τέλος της πρώτης συνέντευξης. Συνηθίζεται να φέρνει το θέμα ο εργοδότης αναφέροντας το μισθό που θεωρεί ότι ταιριάζει στη θέση ή με μια ερώτηση του τύπου «Τι αμοιβή θα περιμένατε;». Φυσικά, αυτός σκέφτεται ένα νούμερο και εσείς ένα άλλο και τότε ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις.

Προετοιμασία και συμβουλές για τη διαπραγμάτευση
Πριν απαντήσεις στην παραπάνω ερώτηση ή πριν αξιολογήσεις το μισθό που σου προσφέρει η εταιρία, πρέπει να ξέρεις όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ίδια την εταιρία, τον τομέα δραστηριότητάς της, τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει και τις ευθύνες της θέσης. Επίσης, πρέπει να συνυπολογίσεις αν τα προσόντα που διαθέτεις είναι δυσεύρετα, να έχεις περισσότερες δεξιότητες από τις απαιτούμενες, αν η πρόσληψη θα είναι άμεση κ.α.

Καλό είναι να απαντήσεις δίνοντας ένα νούμερο ανοιχτό στη διαπραγμάτευση αλλά όχι πολύ υψηλό λέγοντας για παράδειγμα «σκεφτόμουν ένα μισθό περίπου…» και να αναφέρεις ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες εκτός από το οικονομικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο τελικός μισθός καθορίζεται στη δεύτερη συνέντευξη ή κατά την υπογραφή της σύμβασης.

Κατά τη διαπραγμάτευση του μισθού, πρέπει να θυμάσαι ότι ο μισθός δεν είναι το μόνο θέμα: το είδος της σύμβασης, το ωράριο, η ασφάλιση, το ενδεχόμενο ταξιδιών, οι προϋποθέσεις απόλυσης και αποζημίωσης, οι προοπτικές εξέλιξης είναι μερικά από τα θέματα που επίσης πρέπει να συζητηθούν.

Σύμβαση εργασίας
Συγχαρητήρια, σας πρόσφεραν μια θέση! Ήρθε η ώρα να υπογράψετε μια σύμβαση εργασίας. Αυτή μπορεί να είναι διαφόρων τύπων, όπως αορίστου ή ορισμένου χρόνου, για πλήρη ή μερική απασχόληση κ.α.

Μην παραλείψεις να διαβάσεις τα «μικρά γράμματα». Αν δεν καταλαβαίνεις κάποιον όρο μη διστάσεις να ζητήσεις διευκρινήσεις ή να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό πριν υπογράψεις.

Και αν δε με προσλάβουν;
Αν επανειλημμένα σε καλούν σε συνέντευξη αλλά δε καταλήγει ποτέ σε πρόσληψη, μην απελπίζεσαι. Σκέψου τι κάνεις καλά και σε τι μπορείς να βελτιωθείς και προσπάθησε να διορθώσεις ό,τι μπορείς.

Μια καλή δουλειά δεν έρχεται αμέσως. Χρειάζεται προετοιμασία, στρατηγική και χρόνος. Αν οργανωθείς, η προσπάθειά σου θα είναι πιο αποδοτική. Συνοπτικά πρέπει:

  • Να καταστρώσεις και να ακολουθείς ένα πλάνο δράσης.
  • Να κρατάς ένα αντίγραφο από τα βιογραφικά και τα συνοδευτικά σημειώματα που στέλνεις στις διάφορες εταιρίες.
  • Να κρατάς πληροφορίες για κάθε εταιρία: τα πρόσωπα επικοινωνίας, τι έχεις κάνεις, διευθύνσεις, ημερομηνίες και στοιχεία ενδιαφέροντος και ό,τι άλλο νομίζεις ότι μπορεί να σου φανεί χρήσιμο.

Τέλος, θα σε διευκολύνει να έχεις συγκεντρωμένα σε ένα φάκελο τα έγγραφα που μπορεί να χρειαστείς στη διάρκεια της αναζήτησης εργασίας: βιογραφικό, συνοδευτικές επιστολές, συστατικές επιστολές, φωτοτυπίες από τίτλους σπουδών, ταυτότητα, παλαιότερες συμβάσεις κλπ. Έτσι θα τα έχεις έτοιμα αν σου τα ζητήσουν επιταχύνοντας την διαδικασία της επιλογής και δίνοντας την εικόνα οργανωμένου ατόμου και επαγγελματία.

Author: Maria Sgouri

Ετικέτες:

One thought on “Προετοιμάσου για την αναζήτηση εργασίας

  1. Πίνγκμπακ: Πώς να βρω την πρώτη δουλειά μου;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.