Ο ρόλος του networking στην αναζήτηση εργασίας

Ο ρόλος του networking στην αναζήτηση εργασίας

Είναι γνωστό ότι το κατάλληλο δίκτυο επαφών μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις τη διαφορά στην αναζήτηση εργασίας. Το networking είναι ένα «εργαλείο» που σου επιτρέπει να δημιουργείς επαγγελματικές επαφές σχετικές με τον τομέα που σε ενδιαφέρει. Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζεις διασημότητες αλλά να ενισχύεις τις σχέσεις με ανθρώπους που μπορούν να σου φανούν χρήσιμοι μέσω κοινών δραστηριοτήτων και συναντήσεων εκτός εργασίας. Αυτό μπορεί να συμβεί σε μια γιορτή, ένα γεύμα, ένα συνέδριο ή οποιοδήποτε γεγονός που σχετίζεται με το περιβάλλον εργασίας σου.

Σκέφτηκες ποτέ ότι οι άνθρωποι που έχεις γνωρίσει στη ζωή σου μπορούν να σου χρησιμέψουν για να βρεις ή να αλλάξεις δουλειά; Μια καλή στρατηγική για να κάνεις συνεργασίες ή για να βρεις δουλειά είναι να δημιουργήσεις δεσμούς με ανθρώπους από το εργασιακό σου περιβάλλον. Αυτό δεν είναι εύκολο ούτε μπορεί να γίνει σε μια νύχτα: πρέπει πρώτα να γνωριστείς με τους υπόλοιπους, να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους και να σε θεωρούν αξιόπιστο επαγγελματία. Έτσι θα σου παρουσιαστούν επαγγελματικές ευκαιρίες καθώς οι άνθρωποι που σε γνωρίζουν θα σε συστήνουν σε άλλους.

Μερικοί ειδικοί εκτιμούν ότι οι περισσότεροι άνεργοι βρίσκουν δουλειά μέσω του δικτύου επαφών τους ενώ το ίδιο ισχύει και για τους περισσότερους εργαζόμενους που αλλάζουν θέση. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κάνει πολύ πιο εύκολη τη δημιουργία δικτύων επαγγελματικών επαφών αφού σε βοηθούν να κρατάς επαφή με άτομα του τομέα σου. Το Linkedin είναι ένα καλό παράδειγμα. Βέβαια, οι διαδικτυακές επαφές δεν είναι αρκετές, το πιο σημαντικό είναι η προσωπική αλληλεπίδραση.

Παρόλα αυτά, παραθέτουμε μερικές συμβουλές για να δικτυωθείς στο ίντερνετ:

1. Εκτίμησε κάθε επαγγελματία που γνωρίζεις
Η διατήρηση των δικτύων επαφών σου είναι πολύ σημαντική. Μην εστιάζεις μόνο σε άτομα της περιοχής σου. Μην ξεχνάς ότι ο κόσμος είναι μικρός και κάθε άνθρωπος είναι σημαντικός κρίκος της αλυσίδας. Κράτα την επαφή με τους επαγγελματίες που γνωρίζεις ανεξάρτητα από το ρόλο ή τη θέση που κατέχουν.

2. Μάθε να ακούς
Είναι σημαντικό να μάθεις να ακούς τους υπόλοιπους: έτσι η επικοινωνία σας θα κυλήσει πιο ομαλά και θα μπορέσεις να δημιουργήσεις δεσμούς με σημαντικά πρόσωπα στα δίκτυα επαφών.

3. Να είσαι γενναιόδωρος με τις γνώσεις σου
Από κάθε επαγγελματία θα μάθεις κάτι καινούργιο και την ίδια στιγμή αυτοί θα μάθουν κάτι από εσένα. Γι’ αυτό μην κρατάς για τον εαυτό σου αυτά που ξέρεις, μοιράσου τις γνώσεις και την εμπειρία σου και θα βγεις κερδισμένος.

4. Κράτα επαφή με τους φίλους σου από το Πανεπιστήμιο
Συνήθως οι φίλοι από το Πανεπιστήμιο χάνονται μετά την αποφοίτηση και έτσι δεν παρακολουθούν ο ένας την επαγγελματική πορεία του άλλου. Οργανώστε συναντήσεις με τους παλιούς συμφοιτητές και κράτα επαφή μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν ξέρεις πότε κάποιος παλιός φίλος μπορεί να σου φανεί χρήσιμος στην καριέρα σου.

Ο βασικός στόχος του Networking είναι η ανάπτυξη και διατήρηση των σχέσεων ώστε τα άτομα να γνωρίζουν τις ικανότητες και τις γνώσεις ο ένας του άλλου. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιθανό κάποιος να σκεφτεί εσένα όταν παρουσιαστεί μια επαγγελματική ευκαιρία που σου ταιριάζει.

Author: Maria Sgouri

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.