Εύρεση εργασίας χωρίς αναζήτηση;

Εύρεση εργασίας χωρίς αναζήτηση;

Και όμως γίνεται! Αν βαρέθηκες να στέλνεις βιογραφικά ή να ψάχνεις ατελείωτες ώρες για εύρεση εργασίας στο ίντερνετ, στη συνέχεια παραθέτουμε μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να εξοικονομήσεις χρόνο και κόπο. Για να το κάνεις αυτό, πρέπει να παρατηρείς, να μαθαίνεις και να τελειοποιήσεις τη μέθοδο αναζήτησης εργασίας που ακολουθείς ώστε να καταλήξεις σε μια μέθοδο αποτελεσματική. Αυτή χρειάζεται να λειτουργεί, να μη χρειάζεται πολύ χρόνο και να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

1. Ξεκαθάρισε τα είδη εργασίας που σε ενδιαφέρουν
Η ακρίβεια είναι το παν. Δεν είναι δυνατόν να προσπαθείς την ίδια στιγμή να εργαστείς ως λογιστής, προγραμματιστής και δικηγόρος! Αν έχεις κάποιο πτυχίο, βρες κάτι σχετικό με τις σπουδές σου που σε συναρπάζει. Διεκδίκησε τη θέση σου με την εύρεση εργασίας στην αγορά εργασίας.

Βρες τουλάχιστον τρία επαγγέλματα που θεωρείς ότι μπορείς να ασκήσεις και περιέγραψέ τα με λίγες αλλά εύστοχες λέξεις. Όσο πιο σαφής είσαι, τόσο λιγότερο ανταγωνισμό θα έχεις. Για παράδειγμα, σύγκρινε τα παρακάτω:

«Δικηγόρος» ή «Δικηγόρος διεθνούς δικαίου σε πολυεθνική εταιρία»

«Μηχανικός Πληροφορικής» ή «Μηχανικός ανάπτυξης λογισμικού για οικονομοτεχνικές πλατφόρμες»

Η δεύτερη περιγραφή είναι πολύ πιο σαφής, σχετική και επιπλέον σε διαφοροποιεί από μια γενικότερη περιγραφή. Η διαφοροποίηση είναι αυτή που σου δίνει αξία σαν επαγγελματία.

2. Φτιάξε το προφίλ σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τόνισε την προσωπικότητά σου στο βιογραφικό σου

Αφού αποφασίσεις το επάγγελμα που θα ακολουθήσεις και έχεις μια λίστα με τουλάχιστον τρεις θέσεις που θα ήθελες να έχεις, ενημέρωσε το προφίλ σου στο LinkedIn και σχεδίασε το βιογραφικό σου. Προσάρμοσε τόσο το προφίλ όσο και το βιογραφικό σου ώστε να ταιριάζει με τις θέσεις που σε ενδιαφέρουν.

Μην αρκεστείς στο τυπικό βιογραφικό και την απλή καταγραφή αυτών που έχεις κάνει δε θα σε βοηθήσει στην εύρεση εργασίας. Αν νομίζεις ότι είναι απαραίτητο, απευθύνσου σε μια εταιρία για να βοηθήσει. Αν επενδύσεις χρόνο για να φτιάξεις ένα καλό βιογραφικό, θα γλιτώσεις πολλές ώρες αναποτελεσματικής αναζήτησης.

3. Κάνε επαφές με ανθρώπους που μπορούν να σου προσφέρουν δουλειά
Επικεντρώσου σε ανθρώπους που μπορούν να σου βρουν δουλειά. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους:

Μπορείς να απευθυνθείς κατευθείαν στον υπεύθυνο της αγγελίας.
Προσπερνώντας το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, μπορείς να στείλεις ένα απλό, καθαρό και σαφές e-mail όπου θα εξηγείς γιατί είσαι το ιδανικό άτομο για τη θέση, πώς θα μπορούσες να βοηθήσεις την εταιρία και τι σε κάνει διαφορετικό από τους υπόλοιπους.

Μπορείς να τελειοποιήσεις το προφίλ σου στο LinkedIn.
Δημιούργησε το προφίλ σου με τέτοιο τρόπο ώστε να εμφανίζεται ανάμεσα στα πρώτα αποτελέσματα της αναζήτησης που κάνουν οι εταιρίες στο LinkedIn χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με τη δουλειά που θέλεις να κάνεις.

Δημοσιοποίησε το ότι ψάχνεις για δουλειά
Αν το κρίνεις απαραίτητο, μπορείς να απευθυνθείς σε ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας. Μπορείς να βρεις στο LinkedIn άτομα που εργάζονται σ’ αυτόν τον τομέα και να τους στείλεις ένα e-mail εξηγώντας ότι ψάχνεις για επαγγελματικές ευκαιρίες στο συγκεκριμένο τομέα. Στη συνέχεια θα τους παροτρύνεις να δουν το προφίλ σου και να σε ενημερώσουν όταν βρουν κάτι που να σου ταιριάζει. Έτσι έχεις πολλές πιθανότητες να σου βρουν αγγελίες που πραγματικά σου ταιριάζουν και να τελειώσεις με την εύρεση εργασίας.

Δικτυώσου
Να δικτυωθείς σημαίνει να γνωρίσεις και να σχετιστείς με κόσμο τόσο στο διαδίκτυο όσο και στον αληθινό κόσμο για να δημιουργήσεις ευκαιρίες για εργασία. Ιδανικά, μπορείς να φτιάξεις μια λίστα από πράγματα που χρειάζεται να κάνεις ή να σημειώσεις στο ημερολόγιο γεγονότα στα οποία χρειάζεται να παρευρεθείς ώστε σιγά-σιγά να γνωρίσεις κόσμο. Για παράδειγμα:

• Να παρευρίσκεσαι σε event που σχετίζονται με την προηγούμενη εργασία σου (πωλήσεις, διαδίκτυο, προγραμματισμός) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ώστε να γνωρίσεις άτομα του χώρου που μπορούν να σου προσφέρουν δουλειά.
• Να προσθέτεις τουλάχιστον δύο νέες επαφές κάθε εβδομάδα στο LinkedIn για να μεγαλώσεις το δίκτυο επαφών σου.
• Να στέλνεις τουλάχιστον ένα e-mail τη μέρα σε κάποια από τις επαφές σου ώστε να ενισχύσεις το δεσμό μαζί τους.
• Να δημοσιεύεις ένα άρθρο κάθε εβδομάδα σε blog ειδικευμένα στον τομέα σου (οικονομικά, διαδίκτυο, εμπόριο) για να δημιουργήσεις και να ενισχύσεις το προφίλ σου.

Με λίγα λόγια, για την εύρεση εργασίας χωρίς να ψάχνεις ατελείωτες ώρες: προσδιόρισε τι θέλεις, δημιούργησε ένα προφίλ στο LinkedIn και ένα βιογραφικό με προσωπικότητα και επιδίωξε την άμεση επαφή με ανθρώπους που μπορούν να σου προσφέρουν δουλειά.

Author: Maria Sgouri

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.