5 tips για να βρεις δουλειά μέσω του LinkedIn

5 tips για να βρεις δουλειά μέσω του LinkedIn

Είσαι στο LinkedIn επειδή προσπαθείς να βρεις δουλειά; Τότε είσαι ένας από τους χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν δουλειά μέσω της «κοινωνικής δικτύωσης για την εργασία».

Το LinkedIn είναι από τα κοινωνικά δίκτυα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Χωρίς αμφιβολία, ένας από τους λόγους αυτής της ανάπτυξης είναι ότι έχει περάσει το μήνυμα ότι «πρέπει να είσαι στο LinkedIn αν θέλεις να βρεις δουλειά». Βέβαια, το να είσαι στο LinkedIn δεν είναι συνώνυμο του «βρήκα δουλειά» αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βρήκαν δουλειά φροντίζοντας το προφίλ τους και όχι απλώς συμπληρώνοντας τα υποχρεωτικά πεδία.

Αν θέλεις να μάθεις τι έκαναν και βρήκαν δουλειά μέσω του LinkedIn, παρακάτω σου δίνουμε μερικές κατευθύνσεις για να βελτιώσεις κι εσύ το προφίλ σου.

  1. 100% επαγγελματικό προφίλ

Το προφίλ σου στο LinkedIn είναι κάτι παραπάνω από απλή αντιγραφή του βιογραφικού σου. Μπορείς να αναλύσεις όσο θέλεις τις πληροφορίες που αφορούν την καριέρα σου, τις θέσεις που έχεις εργαστεί, τις ικανότητες, τα βραβεία, τα πρότζεκτ και τα ενδιαφέροντά σου. Καταρχήν πρέπει να συμπληρώσεις σωστά το προφίλ σου:

  • Χρησιμοποίησε μια επαγγελματική φωτογραφία. Το κόστος μιας επαγγελματικής φωτογράφισης δεν είναι και τόσο μεγάλο αλλά ακόμα και μια φωτογραφία που θα σε βγάλει ένας φίλος με μια καλή φωτογραφική μηχανή σε ένα ανοιχτόχρωμο φόντο είναι αρκετή. Σε καμία περίπτωση όμως μη βάλεις μια φωτογραφία ταυτότητας ή μια από τις διακοπές.
  • Μη δηλώνεις «εξωτερικός συνεργάτης» σαν επαγγελματικό σου τίτλο. Σημαίνει κάτι για τον πιθανό εργοδότη σου ότι είσαι «εξωτερικός συνεργάτης»; Όχι. Δήλωσε τη θέση εργασίας σου, τι κάνεις ή τι ξέρεις να κάνεις αλλά μη βάζεις κάτι τόσο γενικό όσο το «εξωτερικός συνεργάτης». Είναι σαν να δηλώνεις «υπάλληλος». Δεν ακούγεται και τόσο καλό, σωστά;
  • Γράψε για τις δημοσιεύσεις σου. Αν γράφεις σε κάποιο blog, εφημερίδα ή ηλεκτρονικό μέσο πρέπει να το συμπεριλάβεις στο προφίλ σου. Αυτό θα προσθέσει αξία στις σπουδές και τις ικανότητές σου. Αν δεν έχεις ακόμα καμία δημοσίευση ξεκίνα από σήμερα.
  1. Μη στέλνεις γενικές προσκλήσεις

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό στο LinkedIn από το να στέλνεις γενικές προσκλήσεις. Απόφυγε να πατάς το πλήκτρο «connect» όταν θέλεις να προσθέσεις κάποιον, κυρίως όταν πρόκειται για κάποιον με τον οποίο θέλεις να αποκτήσεις επαφή και που μπορεί να σε δει σαν υποψήφιο εργαζόμενό του. Γράψε ένα μήνυμα πιο προσωποποιημένο και κάνε το με τέτοιο τρόπο ώστε ο άλλος να αισθανθεί «υποχρεωμένος» να απαντήσει.

Αυτό θα σου δώσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, αφού οι περισσότεροι στέλνουν απρόσωπα μηνύματα. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι αν τα προσωποποιήσεις, οι περισσότεροι θα σου απαντήσουν και θα ενδιαφερθούν δουν το προφίλ σου, πράγμα πολύ λιγότερο πιθανό αν στέλνεις γενικά μηνύματα.

  1. Ανέβασε περιεχόμενο

Ο σκοπός του LinkedIn δεν είναι απλώς να συμπληρώσεις το προφίλ σου και να προσθέτεις επαφές. Χρειάζεται να ανεβάζεις περιεχόμενο, να μοιράζεσαι και να προωθείς άρθρα άλλων. Όσο πιο ενεργός χρήστης είσαι, τόσο περισσότεροι θα ενδιαφέρονται και θα βλέπουν το προφίλ σου.

Μπορεί να μην το έχεις σκεφτεί αλλά όσο περισσότερες δημοσιεύσεις κάνεις, τόσο περισσότερες συστάσεις θα έχεις με αποτέλεσμα να έχεις περισσότερες επισκέψεις στο προφίλ σου και περισσότερες επαφές. Και βέβαια όταν έχεις πολλές επαφές οι πιθανότητες να βρεις δουλειά αυξάνονται θεαματικά.

  1. Ζήτα συστατικές επιστολές

Οι συστατικές επιστολές, όταν φυσικά είναι αληθινές, είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στο LinkedIn. Όταν μπαίνει κανείς στο προφίλ κάποιου και έχει 20-30 συστατικές επιστολές, εκπλήσσεται ευχάριστα και θέλει να μάθει περισσότερα γι’ αυτό το άτομο. Ο λόγος είναι ότι αυτές οι συστάσεις είναι απόδειξη του ότι το συγκεκριμένο άτομο κάνει πολύ καλά τη δουλειά του.

Μην εκβιάζεις την απόκτηση μιας συστατικής επιστολή και μη ζητάς συστάσεις από φίλους σου με τους οποίους δεν έχει εργαστεί. Μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό και το αποτέλεσμα θα είναι να δώσεις την εντελώς αντίθετη εικόνα από την επιθυμητή.

  1. Κάνε επαφές με επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού

Πρόκειται για μια απλή συμβουλή αλλά πολύ λίγοι την ακολουθούν. Για ποιο λόγο να προσθέσεις χιλιάδες επαφές αν καμία από αυτές δε μπορεί να σου βρει δουλειά; Αν ο σκοπός σου είναι να βρεις δουλειά, είναι προτιμότερο να έχεις στις επαφές σου δέκα διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού παρά χίλιους εργαζόμενους.

Μην προσπαθείς να δημιουργήσεις τέτοιες επαφές τυχαία. Κάντο διαμέσου μιας ομάδας όπου είστε και οι δύο μέλη, κάνε επαφές με κοντινά πρόσωπα και προσπάθησε να τους πείσεις να ενδιαφέρονται για τις δημοσιεύσεις σου ή στέλνε τους κάποιο μήνυμα ή άρθρο που έχεις γράψει ή διαβάσει και πιστεύεις ότι μπορεί να τους ενδιαφέρει. Όσο πιο καλά δημιουργήσεις τις επαφές σου με διευθυντές, τόσο καλύτερη η εντύπωση που θα δημιουργήσεις. Εάν θέλεις μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για το linkedin και την εύρεση εργασίας.

Author: Maria Sgouri

Ετικέτες:

One thought on “5 tips για να βρεις δουλειά μέσω του LinkedIn

  1. Πίνγκμπακ: Βρες εργασία μέσω του προσωπικού σου blog

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.