Βρες εργασία μέσω του προσωπικού σου blog

Βρες εργασία μέσω του προσωπικού σου blog

Αν ψάχνεις δουλειά αλλά δε βρίσκεις, αν προσπαθείς να διαφοροποιηθείς από τους άλλους στον τομέα εργασίας σου, αν θέλεις να δημιουργήσεις νέες επαγγελματικές ευκαιρίες, μήπως πρέπει να σκεφτείς να φτιάξεις το δικό σου blog; Βρες εργασία και αποκομίσε πολλά οφέλη, ακόμα και κέρδη, από ένα blog.

Αυτά είναι τα έξι πλεονεκτήματα που σου δίνει η δημιουργία και λειτουργία ενός blog:

#1 Γίνεσαι γνωστός στο ευρύ κοινό
Ένα blog είναι ένα παράθυρο στον κόσμο. Μοιράζεσαι τις σκέψεις και τις γνώσεις σου με τους αναγνώστες σου. Αν επιπλέον το blog σου αφορά κάποιο επαγγελματικό θέμα, κάθε άρθρο και κάθε πρωτότυπο περιεχόμενο που δημοσιεύεις, συμβάλλει στη δημιουργία της φήμης σου στον επαγγελματικό σου τομέα.

Αν επιπλέον γνωρίζεις από Διαδικτυακό Μάρκετινγκ και τοποθέτηση (Search Engine Optimization), μπορείς να φτάσεις τα άρθρα σου να εμφανίζονται σύντομα στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων στη Google, να διαμοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το μήνυμά σου να μεταδίδεται γρήγορα.

Αν συμμετέχεις σαν blogger-επισκέπτης σε portal σχετικά με τον επαγγελματικό σου τομέα, σύντομα πολλοί θα διαβάζουν τα άρθρα σου και θα γνωρίσουν τη δουλειά σου και τον τρόπο σκέψης σου σαν επαγγελματίας.

#2 Δημιουργείς το προσωπικό σου προφίλ
Στο blog εκφράζεις τις σκέψεις σου που αφορούν τον τομέα με τον οποίο ασχολείσαι. Οι αναγνώστες σου σε βλέπουν σαν αυθεντία στα θέματα που πραγματεύεσαι διότι δεν αναφέρεις απλώς ότι γνωρίζεις κάποια πράγματα αλλά αποδεικνύεις τις γνώσεις σου, πράγμα που κάνει τη διαφορά.

Η διαμόρφωση του προφίλ σου αυξάνει την αξιοπιστία σου σε πιθανούς πελάτες και εργοδότες αφού δείχνει ότι παραμένεις ενεργός και ενημερωμένος για τις νέες εξελίξεις στον τομέα σου. Επιπλέον σε βοηθάει να ξεχωρίσεις από τους ανταγωνιστές: πλέον δεν αναζητάς εσύ εργασία αλλά οι εταιρίες ενδιαφέρονται για σένα.

#3 Είναι καλύτερο από οποιοδήποτε βιογραφικό
Το να έχεις ένα καλό βιογραφικό είναι πολύ σημαντικό για να βρεις δουλειά αλλά ακόμα καλύτερο είναι να έχεις ένα blog. Η διαφορά είναι αισθητή: στο βιογραφικό σου αναφέρεις τις γνώσεις σου ενώ στο blog τις αποδεικνύεις. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα:

Σε μια συνέντευξη για δουλειά ανταγωνίζεσαι κάποιον με ένα καλό βιογραφικό όπου φαίνεται ότι κατέχει όλα τα απαραίτητα προσόντα και γνώσεις για τη θέση εργασίας. Εσύ, από την άλλη μεριά, έχεις ένα blog και αναφέρεις το url του σε εμφανές σημείο στο βιογραφικό σου. Στο blog έχεις δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα όπου φαίνονται οι γνώσεις σου πάνω σε διάφορους τομείς της δουλειάς. Την ημέρα της συνέντευξης, ο ανταγωνιστής σου ολοκληρώνει επιτυχώς τη συνέντευξη αλλά ο εργοδότης δε μπορεί να επιβεβαιώσει τις γνώσεις του και πρέπει να βασιστεί στα λεγόμενά του.

Όταν εσύ παρουσιαστείς στη συνέντευξη, ο εργοδότης σε ρωτάει για τις γνώσεις και την εμπειρία σου. Τότε εσύ αναφέρεις το blog σου όπου έχεις δημοσιευμένα δεκάδες άρθρα τα οποία επιπλέον εμφανίζονται σε καλή σειρά στις αναζητήσεις της Google. Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης ο εργοδότης μπαίνει στο blog σου και εντυπωσιάζεται από το περιεχόμενο. Είναι προφανές ότι έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να προσληφθείς.

#4 Μαθαίνεις και γίνεσαι δημιουργικός
Ένα blog είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να εξασκήσεις τη δημιουργική πλευρά σου. Μπορείς να φτιάξεις ένα ημερολόγιο των δημοσιεύσεών σου και να σκεφτείς τα θέματα στα οποία θα αναφέρεσαι περιοδικά. Θα χρειαστεί να φτιάξεις κάθε δημοσίευση με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολο να διαβαστεί, να είναι ενδιαφέρουσα και να μπορούν οι αναγνώστες να αποκομίσουν κάποιες γνώσεις. Θα πρέπει να βρεις το προσωπικό σου μοναδικό στυλ γραφής. Τέλος, χρειάζεται ένα κατάλληλο ντιζάιν και ταίριασμα του φόντου με τη γραμματοσειρά και τις φωτογραφίες κάθε άρθρου. Όλα αυτά απαιτούν νέες γνώσεις και εξάσκηση και θα δεις πώς με το πέρασμα του χρόνου θα δημοσιεύεις περισσότερα και καλύτερα άρθρα και θα έχεις περισσότερους αναγνώστες.

Επιπλέον, το να γράφεις είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να μαθαίνεις αφού σου δίνεται η ευκαιρία να συνειδητοποιήσεις τι ξέρεις, το όχι, τι χρειάζεται να ερευνήσεις περισσότερο και να μάθεις καλύτερα.

Τέλος, κάνοντας έρευνα στο διαδίκτυο μπορείς να μάθεις ποια είναι τα πιο δημοφιλή θέματα, τι αρέσει και τι όχι στους αναγνώστες και έτσι μπορείς να προσαρμόσεις το περιεχόμενο του blog σου στις απαιτήσεις τους.

#5 Διευρύνεις το δίκτυο επαφών σου και τις επαγγελματικές σου ευκαιρίες
Το blog είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δικτυωθείς: καθώς το blog σου θα μεγαλώνει και το περιεχόμενό του θα είναι ενδιαφέρον και αξιόπιστο, οι αναγνώστες σου θα έρχονται σε επαφή μαζί σου για να ζητήσουν συμβουλές, τη γνώμη σου ή υπηρεσίες που σχετίζονται με το θέμα του blog σου. Χρησιμοποιώντας το LinkedIn σαν μέσο για να δείχνεις τη δουλειά σου και δημοσιεύοντας τα post σου σε διάφορες ομάδες του LinkedIn θα διευρύνεις σημαντικά το δίκτυο επαφών σου. Σε συνδυασμό με τις θέσεις στις οποίες έχεις δουλέψει, το blog θα σου χρησιμέψει ως εργαλείο προώθησης της δουλειάς σου και θα τραβήξει το ενδιαφέρον άλλων επαγγελματιών του κλάδου.

#6 Μπορείς να κερδίσεις χρήματα
Ένα blog μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος να κερδίσεις χρήματα χρησιμοποιώντας το κοινό σου και την επισκεψιμότητα με τους εξής τρόπους:

• Χρησιμοποιώντας διαφημίσεις. Κάποιες πλατφόρμες όπως η Google Adsense σου δίνουν ένα ποσό κάθε φορά που κάποιος κάνει κλικ σε μια διαφήμισή τους που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα σου (Cost per Click ή CPC) ή για κάθε χίλιες εμφανίσεις της διαφήμισής τους.

• Πουλώντας υπηρεσίες. Αν είσαι, για παράδειγμα, προγραμματιστής, web designer ή ειδικός στο Web Marketing και το ηλεκτρονικό εμπόριο, μπορείς να προσφέρεις συμβουλές με αμοιβή.

• Πουλώντας τα δικά σου προϊόντα. Τα ηλεκτρονικά βιβλία, τα βίντεο και τα μαθήματα online έχουν όλο και περισσότερη ζήτηση.

• Πουλώντας προϊόντα φίλων. Μπορείς να λαμβάνεις προμήθεια για να πουλάς προϊόντα τρίτων μέσω του blog σου. Το καλό είναι ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να προωθείς το προϊόν μέσω του blog σου. Αν κάποιος το αγοράσει, εσύ παίρνεις την προμήθεια. Ιστοσελίδες όπως η Amazon διαθέτουν προγράμματα μέσω των οποίων μπορείς να εισπράξεις από 4 έως 8% προμήθεια πουλώντας κάποια προϊόντα τους.

Author: Maria Sgouri

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.