5 συμβουλές για να βελτιώσεις το LinkedIn προφίλ σου

5 συμβουλές για να βελτιώσεις το προφίλ σου στο LinkedIn

Με πάνω από 300.000.000 χρήστες, το LinkedIn είναι η κατεξοχήν ιστοσελίδα όπου πρέπει να έχεις λογαριασμό αν ψάχνεις για δουλειά. Σου επιτρέπει να συνδέεσαι και να κάνεις Networking με άλλους επαγγελματίες ώστε να έχεις περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά αν ξέρεις πώς να το εκμεταλλευτείς. Γι’ αυτό το να έχεις ένα LinkedIn προφίλ που ξεχωρίζει ανάμεσα σε τόσα εκατομμύρια χρήστες είναι πολύ σημαντικό. Παρακάτω σου δίνουμε πέντε συμβουλές για να βελτιώσεις το προφίλ σου και να ξεπεράσεις την πλειοψηφία των επαγγελματιών στον τομέα σου. Μερικές από αυτές μπορεί να φαίνονται αυτονόητες και άλλες όχι και τόσο αλλά αν τις ακολουθήσεις θα κάνεις το προφίλ σου πραγματικά να ξεχωρίσει.

#1 Κάνε προσωπικό το url του προφίλ σου
Το LinkedIn δημιουργεί εξορισμού ένα url για κάθε προφίλ αλλά αυτό αποτελείται από σύμβολα και νούμερα που είναι αδύνατο να θυμάται κανείς. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να κάνεις προσωπικό το url του προφίλ σου. Ιδανικά, μπορείς να βάλεις το όνομα και το επίθετό σου στο τέλος του url. Για παράδειγμα: http://es.linkedin.com/in/όνομαεπίθετο. Αν αυτό το url χρησιμοποιείται ήδη, μπορείς να φτιάξεις μια παραλλαγή του όπως να βάλεις τη λέξη linkedin στο τέλος: http://es.linkedin.com/in/όνομαεπίθετοlinkedin. Ακόμα, αν έχεις κάποιο blog ή ιστοσελίδα, μπορείς να βάλεις το όνομα αυτού αντί για το δικό σου. Έτσι το Google και το LinkedIn θα σε αναζητούν με το όνομα του blog σου και όχι με το δικό σου. Για παράδειγμα: http://es.linkedin.com/in/myblog.

Οι πιο σημαντικοί λόγοι για να κάνεις προσωπικό το url σου είναι ότι θα εμφανίζεσαι πιο ψηλά στις αναζητήσεις του Google και έτσι θα είναι πιο εύκολο για τους εργοδότες να σε εντοπίσουν. Και επιπλέον, θα μπορείς να γράψεις το url του προφίλ στο βιογραφικό σου και την επαγγελματική σου κάρτα και θα είναι εύκολο να το θυμάται κανείς και να επικοινωνήσει μαζί σου. Έτσι αυξάνεις τις ευκαιρίες για δουλειά.

#2 Φτιάξε ένα προφίλ με προσωπικότητα
Το να έχεις ένα προφίλ με προσωπικότητα ξεκινάει από ένα ξεχωριστό εισαγωγικό σημείωμα. Αυτό πρέπει να τραβάει την προσοχή του αναγνώστη μέσα στα πρώτα 30’’. Θέλεις να σε θυμούνται αλλά θέλεις επίσης και το LinkedIn να σε τοποθετεί σε καλή θέση στα αποτελέσματα των αναζητήσεων. Με το εισαγωγικό σημείωμα θα ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους 300.000.000 χρήστες.

Για να το πετύχεις χρειάζεται να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στο να δείξεις την προσωπικότητά σου και να χρησιμοποιήσεις τις σωστές λέξεις-κλειδιά με τις οποίες θέλεις να εμφανίζεσαι στο LinkedIn. Αυτό σημαίνει να πεις με συντομία ποιος είσαι, τι κάνεις και γιατί το κάνεις.

#3 Προσπάθησε να αυξήσεις τις συστάσεις και τις επικυρώσεις των δεξιοτήτων σου
Ο τομέας των δεξιοτήτων περνάει συχνά απαρατήρητος στα περισσότερα προφίλ του LinkedIn. Οι επικυρωμένες δεξιότητες λειτουργούν σαν ψήφοι εμπιστοσύνης και βοηθούν στο να ξεχωρίσει το προφίλ σου και να έχεις καλύτερη θέση στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Αυτό συμβαίνει διότι το LinkedIn και το Google χρησιμοποιούν τις ικανότητες σαν «κοινωνική απόδειξη» ως εξής:

Ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν δύο υποψήφιοι, ο Α και ο Β, με ίδια προφίλ. Αν ο υποψήφιος Α έχει περισσότερες πιστοποιημένες ικανότητες από τον Β, το LinkedIn θα τον τοποθετήσει πιο ψηλά στα αποτελέσματα μιας αναζήτησης διότι θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι άλλοι χρήστες επιβεβαιώνουν τις ικανότητές σου. Δηλαδή, η επιβεβαίωση των ικανοτήτων σου από άλλους χρήστες αυξάνει την αξιοπιστία του προφίλ σου στο LinkedIn.

Αν και μπορείς να εισάγεις μέχρι και 50 δεξιότητες, καλύτερα να μην υπερβάλλεις. Μερικές παράμετροι είναι αρκετές για να δείξουν ότι κατέχεις κάποιο θέμα, πρόγραμμα ή εφαρμογή και ότι έχεις συγκεκριμένες ικανότητες. Για παράδειγμα, αν έχεις κάποιο blog, είναι καλό οι δεξιότητες που θα βάλεις να σχετίζονται με αυτό.

Ταυτόχρονα, θα προσπαθήσεις να αυξήσεις τις πιστοποιήσεις των ικανοτήτων σου από άλλους χρήστες. Μπορείς να ξεκινήσεις ζητώντας από τους συναδέλφους και τους ανωτέρους σου στην τρέχουσα δουλειά σου ή στις προηγούμενες, από φίλους, συνεργάτες και καθηγητές και γενικά από τις επαφές σου να επιβεβαιώσουν ότι όντως έχεις τις δεξιότητες που υποστηρίζεις ότι έχεις.

#4 Κάνε το προφίλ σου στο LinkedIn δυναμικό
Το LinkedIn σου δίνει τη δυνατότητα χρησιμοποιώντας διάφορες εφαρμογές να ανεβάσεις αρχεία σε διάφορες μορφές ώστε να εμπλουτίσεις το προφίλ σου. Έτσι μπορείς:

Να κάνεις το προφίλ σου πιο δυναμικό: αν κάποιος δει ότι έχεις ανεβάσει περιεχόμενο σε διάφορες μορφές, είναι πολύ πιθανό να μείνει για να το επεξεργαστεί καλύτερα.

Οι εφαρμογές σου δίνουν επιπλέον αξία: δείχνεις την επαγγελματική σου εμπειρία πιο εύκολα και γρήγορα. Αν μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις, φαντάσου πόσες λέξεις μπορεί να αξίζει ένα βίντεο ή κάποιες φωτογραφίες στο προφίλ σου. Τέτοιες εφαρμογές είναι τα Slideshare και Google Presentation για να ανεβάσεις βίντεο και παρουσιάσεις σε Power Point, τα WordPress και Bloglink για να εμφανίζεις στο προφίλ σου τις δημοσιεύσεις του blog σου στο WordPress και το Bloglink ή το Box.net για να ανεβάσεις έγγραφα σε μορφή pdf, doc και xls (για παράδειγμα το βιογραφικό σου).

Να είναι πιο ενεργός στο LinkedIn: κάθε ενημέρωση στο προφίλ σου αποστέλλεται αυτοματοποιημένα στην αρχική σελίδα των επαφών σου. Έτσι, αν ανανεώνεις συχνά το περιεχόμενο του προφίλ σου θα αυξήσεις την επισκεψιμότητά του.

Από την άλλη, το LinkedIn σου επιτρέπει να βάλεις περιεχόμενο πολυμέσων στο προφίλ σου. Είναι πάντα καλή ιδέα να έχεις οπτικό περιεχόμενο γιατί τραβά εύκολα και αποτελεσματικά την προσοχή. Χρησιμοποιώντας εφαρμογές στο LinkedIn προσπάθησε να δημιουργήσεις όσο το δυνατόν περισσότερη εντύπωση στο άτομο που επισκέπτεται το προφίλ σου.

#5 Κάνε το προφίλ σου στο LinkedIn διεθνές
Εκμεταλλεύσου τη δυνατότητα που σου δίνει το LinkedIn να φτιάξεις το προφίλ σου σε διάφορες γλώσσες. Στο LinkedIn κάθε προφίλ προσμετράται σαν ιστοσελίδα. Έτσι αν έχεις πολλά προφίλ σε διάφορες γλώσσες, θα έχεις περισσότερες ιστοσελίδες στο όνομά σου και έτσι καλύτερη θέση στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Επιπλέον, αν είσαι διατεθειμένος να εργαστείς στο εξωτερικό, έχοντας προφίλ σε διάφορες γλώσσες θα τραβήξεις την προσοχή των ανθρώπων του ανθρώπινου δυναμικού.

Τέλος, δώσε προσοχή στην αποτελεσματικότητα του προφίλ σου: το LinkedIn σου δίνει στοιχεία για το πόσο καλά τα πάει το προφίλ σου. Και πάλι, όσο αυξάνεται η αποτελεσματικότητά του, τόσο καλύτερη κατάταξη παίρνει στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Για να βελτιστοποιήσεις την κατάταξή σου πρέπει να προσπαθήσεις για μέγιστη αποτελεσματικότητα του προφίλ σου. Γι’ αυτό, βελτίωσε το προφίλ σου για να έχεις περισσότερες συνεντεύξεις και ευκαιρίες για εργασία.

Ετικέτες:

One thought on “5 συμβουλές για να βελτιώσεις το LinkedIn προφίλ σου

  1. Πίνγκμπακ: Δες ποιές είναι οι πιθανότητες να βρεις δουλειά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.