Βρες φέτος τη δουλειά των ονείρων σου!

Βρες φέτος τη δουλειά των ονείρων σου

Παντού γύρω μας ακούμε ανθρώπους να επαναλαμβάνουν πόσο καημένοι είναι οι νέοι της γενιάς των 30 λέγοντας «τι επιλογές έχεις όταν παίρνεις 400 ευρώ μισθό και μπορεί τον επόμενο μήνα να είσαι πάλι άνεργος;». Η τάση είναι να κουνάς το κεφάλι, να βάζεις στην άκρη τα όνειρά σου και να συμβιβάζεσαι σε μια οποιαδήποτε δουλειά και όχι τη δουλεια των ονείρων σου. Δε πρέπει να πιστεύεις ότι δεν υπάρχουν δουλειές που να αξίζουν τον κόπο και ότι δεν πρόκειται να βρεις κάτι καλύτερο. Μάλλον όλοι θέλουν να είναι οι 30άρηδες η γενιά των ηττημένων, των συμβιβασμένων, των ανθρώπων χωρίς φιλοδοξίες, των αδύναμων και ανίκανων να αγωνιστούν για το οτιδήποτε.

Όντως, αν πεις «Θέλω να δουλέψω στη Google», «Θέλω να βγάζω πάνω από 50,000 ευρώ το χρόνο» ή «θα μου άρεσε να εργαστώ στο Νουμπάι» οι γύρω σου θα προσπαθήσουν να σε προσγειώσουν λέγοντάς σου ότι τέτοιοι στόχοι δε μπορούν να πραγματοποιηθούν σε καιρό κρίσης.

Υπάρχει όμως και η άποψη που υποστηρίζει ότι είναι καλύτερο να είσαι φιλόδοξος. Γιατί να συμβιβαστείς κάνοντας μια οποιαδήποτε δουλειά; Γιατί να μην προσπαθήσεις να βρεις μια δουλειά που θα σου αρέσει πραγματικά, θα σου δίνει κίνητρο και θα πληρώνεσαι καλά; Δε χάνεις τίποτα να το προσπαθήσεις ενώ αν το καταφέρεις θα κερδίσεις πάρα πολλά.

Γι’ αυτό μην ψάχνεις δικαιολογίες στην κρίση, την κοινωνία ή τους πολιτικούς. Η κύρια αιτία που σε εμποδίζει να βρεις μια καλή δουλειά είσαι εσύ ο ίδιος και ψάχνεις δικαιολογίες πριν καν ξεκινήσεις. Μπορείς να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου μέσα στο 2016. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να καταστρώσεις ένα σχέδιο για να το καταφέρεις.

Παρακάτω σου δίνουμε τα βασικά βήματα για να καταστρώσεις το σχέδιο που χρειάζεσαι:

#1 Ξέχνα τις περιστάσεις

«Στο διάβολο οι περιστάσεις, εγώ φτιάχνω μόνος μου τις ευκαιρίες μου» Μπρους Λι.
Έχουν περάσει ήδη οκτώ χρόνια από τότε που άρχισε η κρίση το 2008. Οι ειδικοί διαφωνούν για το πότε θα βγούμε από την κρίση. Αν και οι πολιτικοί προσπαθούν να μας πείσουν ότι το τέλος της κρίσης πλησιάζει, η πραγματικότητα δείχνει ότι είμαστε ακόμα αρκετά μακριά. Με τους νόμους για τον κατώτατο μισθό και το πάγωμα των μισθών τα τελευταία χρόνια οι περιστάσεις έχουν αλλάξει προς το χειρότερο. Η τηλεόραση και ο τύπος δε σταματούν να μας το υπενθυμίζουν καθημερινά. Νομίζεις ότι το να επικεντρώνεσαι σ’ αυτά θα σε βοηθήσει; Μάλλον όχι.

Το να επικεντρώνεσαι σε παράγοντες που δεν μπορείς να ελέγξεις, όπως η κρίση ή η οικονομική κατάσταση, δε θα σε βοηθήσει να αλλάξεις την κατάσταση. Το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να φοβηθείς και να απογοητευτείς επειδή δε μπορείς να κάνεις κάτι.

Αντιθέτως, επικεντρώσου σε πράγματα που μπορείς να ελέγξεις και που θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις την κατάστασή σου. Μην καταναλώνεις χρόνο και ενέργεια σε πληροφορίες που δε σε ωφελούν. Εκμεταλλεύσου τον για να κάνεις κάτι πιο παραγωγικό, που θα σε βοηθήσει να βρεις τη δουλειά των ονείρων του. Στο διάβολο οι περιστάσεις, φτιάξε μόνος σου τις ευκαιρίες σου.

#2 Επικεντρώσου σε αυτό που μπορείς να ελέγξεις

Είναι ώρα να αλλάξεις νοοτροπία, να αφήσεις την αντίδραση και να περάσεις στη δράση. Το να επικεντρώνεσαι στα πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις σε κάνει αντιδραστικό και ανίκανο να αλλάξεις την κατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο οι ανησυχίες σου διογκώνονται και η αίσθηση ότι έχεις τον έλεγχο χάνεται.

Αντίθετα, επικεντρώσου στα πράγματα που μπορείς να αλλάξεις. Αυτό θα σε κάνει άνθρωπο της δράσης, που μπορεί να αλλάξει την κατάστασή του. Έτσι αυξάνεις την αυτοπεποίθησή σου και μικραίνουν οι ανησυχίες σου διότι νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο της ζωής σου.

Αν θέλεις να βρεις τη δουλειά των ονείρων υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις, όπως το να βελτιώσεις το προφίλ σου στο LinkedIn, να προετοιμαστείς για να πείσεις τον εργοδότη στη συνέντευξη, να δικτυωθείς, να μάθεις τεχνικές διαπραγμάτευσης και βέβαια να βελτιώσεις την αυτοεκτίμησή σου. Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύεις στα πράγματα που μπορείς να ελέγξεις, τόσες περισσότερες πιθανότητες θα έχεις να καταφέρεις αυτό που θέλεις.

#3 Κατάστρωσε ένα σχέδιο για τη δουλειά των ονείρων σου

Στην πραγματικότητα υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αλλάξεις τη ζωή σου που το πρόβλημα θα πρέπει να είναι από πού να αρχίσεις. Μια καλή ιδέα είναι να αρχίσεις καταστρώνοντας ένα σχέδιο για το πώς να πετυχαίνεις τους στόχους σου. Στη συνέχεια θα το προσαρμόζεις σύμφωνα με το πώς θα αλλάζουν τα πράγματα.

#4 Πέρνα στη δράση μιλάμε για τη δουλειά των ονείρων σου

Μια ιδέα που δεν πραγματοποιείται ποτέ, δεν αξίζει τίποτα.
Το πιο σημαντικό βήμα είναι να αναλάβεις δράση. Κάθε μέρα κάνε κάτι για να πλησιάζεις στη δουλειά των ονείρων σου. Για παράδειγμα, μπορείς να βρεις άλλα άτομα που κάνουν τη δουλειά που θα ήθελες να κάνεις και να τους ρωτήσεις πώς το κατάφεραν. Μπορείς να δημιουργήσεις την πρόταση της προσωπικής σου αξίας για να συνειδητοποιήσεις τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία σου ή ακόμα και να φτιάξεις το δικό σου blog.

Author: Maria Sgouri

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.