Πώς να βρεις μια δουλειά που θα σε συναρπάζει

Πώς να βρεις μια δουλειά που θα σε συναρπάζει

Το να βρεις μια δουλειά που να σου αρέσει δεν είναι εύκολο, πόσο μάλλον να σε συναρπάζει κιόλας. Η αλήθεια είναι ότι στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια κανείς δε σου μαθαίνει πώς να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου. Το μόνο που σου μαθαίνουν είναι να στέλνεις βιογραφικά και να πηγαίνεις σε ημερίδες εργασίας όπου, με λίγη τύχη, κάποιος θα σε προσλάβει σαν μαθητευόμενο για να αποκτήσεις τις πρώτες σου εμπειρίες. Και κάπως έτσι ξεκινάμε όλοι.

Ο χρόνος όμως περνάει γρήγορα (πολύ γρήγορα) και πριν το καταλάβεις βρίσκεσαι σε μια βαρετή δουλειά, με ένα αφεντικό που αντιπαθείς και ένα μισθό πολύ κατώτερο από αυτό που αξίζεις. Αν δε θέλεις να βρεθείς ή αν βαρέθηκες να είσαι σ’ αυτήν την κατάσταση, παρακάτω σου δίνουμε δύο τρόπους και τα αντίστοιχα παραδείγματα για να βρεις μια δουλειά που θα σε συναρπάζει.

Συνήθως όταν τελειώνεις μια σχολή έχεις κάποιες προσδοκίες και κάποιους στόχους που θέλεις να πραγματοποιήσεις, είτε πρόκειται για χρήματα, επαγγελματική επιτυχία, κοινωνικό στάτους ή ευτυχία.

Ας πάρουμε το παράδειγμα ενός φίλου μου που στο τελευταίο έτος των σπουδών του στην Πληροφορική άρχισε να εργάζεται σαν μαθητευόμενος σε μια εταιρία που έφτιαχνε προγράμματα για το διαδίκτυο. Όπως διηγείται ο ίδιος, τους δύο πρώτους μήνες ήταν ενθουσιασμένος αλλά μετά άρχισε να αναρωτιέται αν θέλει πραγματικά να βρίσκεται εκεί οκτώ ώρες την ημέρα για όλη του τη ζωή. Η απάντηση ήταν αρνητική και αυτό τον οδήγησε στη δεύτερη δουλειά του σε μια διεθνή εταιρία συμβούλων. Αυτή ήταν και η πρώτη του πραγματική εργασιακή εμπειρία.

Σ’ αυτήν την εταιρία έμαθε πώς ήταν πραγματικά ο κόσμος των εταιριών και ότι δεν αξίζει να κάνεις μια δουλειά μόνο για τα λεφτά. Παρόλα αυτά δεν ήξερε ακόμα ποια δουλειά άξιζε τον κόπο να κάνει κανείς. Ταυτόχρονα ανακάλυψε ότι σε πολλοί συνάδελφοι και φίλοι του ένιωθαν το ίδιο αλλά δεν έκαναν τίποτα γι’ αυτό. Στην πραγματικότητα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων μισεί τη δουλειά του ή γκρινιάζει συνεχώς γι’ αυτήν. Ωστόσο αποφάσισε ότι δεν ήθελε να ζει έτσι και ότι για να ζήσει μια ζωή που αξίζει έπρεπε να βρει μια δουλειά που να αξίζει να την κάνει. Και να πώς θα το καταφέρεις:

#1 Πρέπει να είσαι ανοιχτός στις ευκαιρίες

Αν κάποιος σε ρωτούσε όταν τελείωσες το Πανεπιστήμιο «Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια;» σίγουρα δε θα μπορούσες να απαντήσεις και ακόμα και αν το έκανες είναι σίγουρο ότι η πραγματικότητα θα ήταν τελείως διαφορετική πέντε χρόνια αργότερα. Το κλειδί είναι κανείς δεν ξέρει το μέλλον.

Πολλοί άνθρωποι παγιδεύονται από την «παράλυση από την ανάλυση». Κάνουν δουλειές που μισούν, ή τουλάχιστον που δε τους αρέσουν, αλλά δεν αλλάζουν την κατάστασή τους διότι «δεν ξέρουν τι να κάνουν». Αναρωτιούνται πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν την κατάσταση αλλά ποτέ δεν καταφέρνουν να δουν πέρα από την πραγματικότητά τους και δεν κάνουν τίποτα για να την αλλάξουν.

Κάποιοι υιοθετούν μια αισιόδοξη στάση και πιστεύουν ότι μαγικά ή τυχαία η κατάστασή τους κάποια στιγμή θα αλλάξει. Άλλοι, πιο απαισιόδοξοι, παραιτούνται και αποδέχονται ότι η ζωή τους δεν εξαρτάται από αυτούς αλλά από το πεπρωμένο ή κάποιον άλλον. Κατηγορούν τη ζωή ή την τύχη τους και έτσι παρηγοριούνται. Και στις δύο περιπτώσεις η εξήγηση για την κατάστασή τους είναι η ίδια: αν έχεις παθητική στάση, μην περιμένεις να αλλάξει η ζωή σου.

Αντιθέτως, οι νικητές έχουν ενεργητική στάση ζωής. Δε φοβούνται να αλλάξουν και να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους και έτσι εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που τα παθητικά άτομα αφήνουν να τους ξεφύγουν. Διάβασε την ιστορία μιας φίλης μου που είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του πώς να εκμεταλλεύεσαι τις ευκαιρίες για να αλλάξεις το πεπρωμένο σου:

Περίπου ένα χρόνο πριν μια φίλη μου έλεγε ότι δεν άντεχε άλλο, ήθελε να αφήσει τη δουλειά της και να ταξιδέψει για κάποιο καιρό στη νοτιοανατολική Ασία. Εγώ την προέτρεψα να το κάνει. Το αποτέλεσμα ήταν, εκτός από το να επισκεφτεί πολύ ενδιαφέρουσες χώρες, να γνωρίσει κάποιον που της πρόσφερε τη δουλειά των ονείρων της.

Γνωρίστηκαν και αυτός ο άνθρωπος εντυπωσιάστηκε από την ιστορία της φίλης μου: μια κοπέλα από τη Δύση που ταξιδεύει μόνη της επί τρεις μήνες στη νοτιοανατολική Ασία αξίζει το θαυμασμό και ακόμα περισσότερο αφού για να το κάνει παραιτήθηκε από μια σίγουρη και καλοπληρωμένη δουλειά.

Τώρα, ένα χρόνο μετά, η φίλη μου δουλεύει ευτυχισμένη στην Ινδία σε μια δουλειά πολύ καλύτερη από αυτή που είχε εδώ. Επιπλέον αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες ζωής με το ταξίδι της στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

Αν η δουλειά σου σε κάνει να αισθάνεσαι δυστυχισμένος, είναι κρίμα να ζεις έτσι. Δε σε ενθαρρύνω να παραιτηθείς από τη δουλειά σου αν δεν ξέρεις τι να κάνεις. Αν έχεις δάνεια, οικογένεια και υποχρεώσεις είναι σίγουρα πιο περίπλοκο. Όμως σε ενθαρρύνω να είσαι ανοιχτός σε ευκαιρίες. Αν η φίλη μου δεν έκανε αυτό το ταξίδι, δε θα γνώριζε ποτέ αυτόν τον άνθρωπο κι δε θα έκανε ποτέ τη δουλειά των ονείρων της.

Οι άνθρωποι που θέλουν να βρουν μια δουλειά που να τους συναρπάζει, λειτουργεί με τρόπο εντελώς διαφορετικό από τους παθητικούς ανθρώπους. Οι νικητές δημιουργούν ευκαιρίες γνωρίζοντας τα κατάλληλα άτομα.

Όταν, για παράδειγμα, ο φίλος που ανέφερα παραπάνω αποφάσισε ότι ήθελε να ανοίξει μια επιχείρηση άρχισε να πηγαίνει σε όλες τις εκδηλώσεις για επιχειρηματίες που γινόταν στην πόλη, να γνωρίζει κόσμο, να δημιουργεί σχέσεις, να κάνει επαφές στο LinkedIn και να γίνεται σιγά-σιγά γνωστός. Τρεις μήνες αργότερα είχε ήδη κλείσει συμφωνίες για χρηματοδότηση και συνεργαζόταν με κόσμο που ήταν επιτυχημένος στο διαδίκτυο. Αυτό τον βοήθησε να φτιάξει αργότερα τη δική του ιστοσελίδα και το δικό του κανάλι στο YouTube.

Σήμερα είναι πιο εύκολο από ποτέ να δημιουργήσεις ευκαιρίες χρησιμοποιώντας το LinkedIn για να βρεις δουλειά, κάνοντας networking και φτιάχνοντας το προσωπικό σου προφίλ στο διαδίκτυο ώστε να γίνεις γνωστός.

Αντί λοιπόν να στέλνεις εκατό βιογραφικά την εβδομάδα, όπως κάνουν αυτοί που δεν ξέρουν τι θέλουν στη ζωή τους, αντί να κάνεις μια δουλειά που δε σου αρέσει μόνο για να την αναφέρεις στο βιογραφικό σου ή να παίρνεις ένα μισθό που δεν πρόκειται να αυξηθεί, δημιούργησε τις ευκαιρίες που περιμένεις να σου έρθουν. Βγες από τη ζώνη άνεσής σου, βρες μια δουλειά που σε συναρπάζει και απόλαυσε κάθε μέρα της ζωής σου.

#2 Η δουλειά που σε συναρπάζει είναι αυτή στην οποία έχεις εξαιρετικό ταλέντο

Το πάθος είναι αποτέλεσμα της αριστείας. Όταν ξεχωρίζεις σε κάτι είναι επειδή σου αρέσει να το κάνεις. Τα καλύτερα παραδείγματα γι’ αυτό είναι οι κορυφαίοι αθλητές. Πάρε για παράδειγμα τον Μέσσι: αν δεν υπήρχε το ποδόσφαιρο, ο Μέσσι δε θα ήταν σήμερα εκατομμυριούχος. Στο ποδόσφαιρο βρήκε το στοιχείο του διότι του αρέσει πολύ αυτό που κάνει και έχει ένα έμφυτο ταλέντο σ’ αυτό.

Κανείς δε θα σου προσφέρει τη δουλειά των ονείρων σου αν δεν είσαι πολύ καλός σ’ αυτήν. Έτσι αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να βρεις τα έμφυτα ταλέντα σου και να τα καλλιεργήσεις για να αυξήσεις τις πιθανότητές σου να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου.

#3 Δε μπορείς να ξέρεις αν κάτι σου αρέσει αν δε το δοκιμάσεις

Μια πολύ διαδεδομένη πρακτική στα βιβλία αυτοβοήθειας είναι να κάνεις στον εαυτό σου εκατοντάδες ερωτήσεις και να τις απαντήσεις με σκοπό να βρεις το μεγάλο σου πάθος, αυτό που θα σε κάνει ευτυχισμένο.

Σίγουρα υπάρχουν κάποιες χρήσιμες ερωτήσεις που μπορείς να θέσεις στον εαυτό σου για να βρεις τι σε συναρπάζει αλλά γενικά είναι σχεδόν αδύνατο να το βρεις ξεκινώντας από ένα σύνολο υποθέσεων. Χρειάζεται να το δοκιμάσεις για να δεις αν σου αρέσει ή όχι. Ένα νήπιο ξέρει ότι του αρέσει το παγωτό σοκολάτα αφού το έχει δοκιμάσει. Αν δεν το δοκιμάσει δε μπορεί να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη γεύση, το χρώμα, τη θερμοκρασία και τη σύστασή του. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δουλειές. Χρειάζεται να τη δοκιμάσεις για να δεις αν σου αρέσει.

Ο Steve Jobs χρησιμοποίησε το πάθος του για να φτιάξει μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο. Δες πώς ακολούθησε τα παραπάνω βήματα για να το καταφέρει:

  1. Ήταν ανοιχτός στις ευκαιρίες: άφησε το Πανεπιστήμιο για να αναζητήσει το δρόμο του, για να πειραματιστεί και αργότερα, όταν τον έδιωξαν από την ίδια του την εταιρία, αποφάσισε να ιδρύσει την Next, που αποδείχτηκε κίνηση-κλειδί για να γυρίσει στην Apple και να φτιάξει καινούργια προϊόντα που θα έκαναν την Apple μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο.
  2. Τον συνάρπαζε αυτό που έκανε διότι είχε ταλέντο σ’ αυτό: τα προϊόντα της Apple ξεχώρισαν από τον ανταγωνισμό χάρη στο απλό και κομψό ντιζάιν τους. Από την αρχή ο Steve Jobs είχε καταλάβει ότι ο σχεδιασμός των προϊόντων του ήταν το καθοριστικό στοιχείο και είχε ταλέντο στο να σχεδιάζει προϊόντα που αρέσουν σε εκατομμύρια ανθρώπους.
  3. Βρήκε αυτό του άρεσε: όταν άφησε το Πανεπιστήμιο άρχισε να παρακολουθεί μόνο τα μαθήματα που του άρεσαν. Μαθήματα που αργότερα του χρησίμεψαν για να σχεδιάσει τα προϊόντα του. Διασκέδαζε κάθε μέρα δουλειάς και θύμιζε στον εαυτό του ότι ο καλύτερος τρόπος για να ζει ήταν να κάνει αυτό που του άρεσε.

Μπορείς να παρακολουθήσεις παρακάτω την ομιλία του στους αποφοίτους του Stanford όπου περιγράφει πώς τα κατάφερε.

Να θυμάσαι πάντα ότι είναι στο χέρι σου τι θα κάνεις στη ζωή σου. Μόνο οι φόβοι σου μπορούν να σε σκλαβώσουν. Θα επιτρέψεις στο φόβο να σε κυριεύσει ή θα ζήσεις μια ζωή στην οποία εσύ αποφασίζεις;

Author: Maria Sgouri

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.