4 λόγοι γιατί κάποιος δε βρίσκει δουλειά

4 λόγοι για τους οποίους δε βρίσκεις δουλειά

Μετά από μήνες ψάχνοντας δουλειά χωρίς αποτέλεσμα κάποιος αναρωτιέται γιατί δε βρίσκει δουλειά. Άλλος πιστεύει ότι φταίει η έλλειψη εμπειρίας, άλλος η ηλικία, άλλος ότι δεν ήταν αρκετά προετοιμασμένος και οι περισσότεροι θεωρούν ότι απλώς δεν υπάρχουν δουλειές.

Το να προσπαθείς να απαντήσεις στην ερώτηση «γιατί δε βρίσκω δουλειά;» θα σου φέρει μόνο απογοήτευση και αναστάτωση μιας που είναι μια ερώτηση άσχημα διατυπωμένη. Είναι πολύ γενικευμένη για να μπορέσεις να δώσεις συγκεκριμένη απάντηση. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι να θέσεις στον εαυτό σου τη σωστή ερώτηση.

Ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έκανες αν ξεκινούσες ένα καινούργιο άθλημα; Θα φρόντιζες να μάθεις τους κανόνες. Και πώς θα το έκανες αυτό; Αρχικά, παρατηρώντας το γήπεδο όπου παίζεται το άθλημα αφού αυτό καθορίζει τους κανόνες. Αν λοιπόν θέλεις να μάθεις πώς θα βρεις δουλειά πρέπει να ακολουθήσεις τον ίδιο τρόπο σκέψης: ξεκίνα από το γνωρίσεις το γήπεδο για να καταλάβεις πώς εφαρμόζονται οι κανόνες.

Αντί να θέσεις μια γενικευμένη ερώτηση, όπως «γιατί δε βρίσκω δουλειά;» ξεκίνα από το να καταλάβεις πώς λειτουργεί η αγορά εργασίας και πώς σε επηρεάζει και αυτό από μόνο του θα σε βοηθήσει να δεις ποια είναι η καλύτερη στρατηγική για να βρεις δουλειά. Εναλλακτικά μπορείς να αναρωτηθείς «Ποια χαρακτηριστικά έχει η αγορά εργασίας που με ενδιαφέρει και πώς αυτά με επηρεάζουν;». Αυτή η ερώτηση είναι πολύ πιο συγκεκριμένη και επομένως σε διευκολύνει να βρεις τη σωστή απάντηση.

Οι 4 παράγοντες-κλειδιά που καθορίζουν την αγορά εργασίας και πώς σε επηρεάζουν

Σε αντίθεση με το ταμπλό του σκάκι που είναι ένα πεδίο στατικό και αμετάβλητο, η αγορά εργασίας είναι δυναμική και αλλάζει συνεχώς. Είναι προφανές ότι η σημερινή αγορά εργασίας δεν έχει καμία σχέση με αυτή 10, 20 ή 30 χρόνια πριν. Ειδικότερα, στα τελευταία 10 χρόνια τα χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας έχουν αλλάξει δραματικά εξαιτίας κυρίως τεσσάρων παραγόντων. Αυτοί οι τέσσερις παράγοντες θα συνεχίζουν να επηρεάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού στα επόμενα χρόνια και γι’ αυτό θα σε βοηθήσει να τους γνωρίζεις.

#1 Η αγορά εργασίας έχει γίνει παγκόσμια

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή στην αγορά εργασίας είναι η παγκοσμιοποίησή της. Αυτό έχει την καλή και την κακή του πλευρά. Σήμερα μπορείς να βρεις δουλειά σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου αλλά ταυτόχρονα ανταγωνίζεσαι επαγγελματίες από όλον τον κόσμο.

Η κακή πλευρά της παγκοσμιοποίησης

Οι εταιρίες εκμεταλλεύονται την παγκοσμιοποίηση για να μεταφέρουν παραγωγή και υπηρεσίες σε χώρες όπου το κόστος εργασίας είναι μικρότερο. Οι δουλειές που μπορούν να βγουν από τη χώρα αρχίζουν να εκλείπουν από τις αναπτυγμένες χώρες και μεταφέρονται σε λιγότερο ανεπτυγμένες.

Η παγκοσμιοποίηση είναι η αιτία για τη μείωση στο μισθό πολλών επαγγελματιών: εφόσον είναι αναγκασμένοι να ανταγωνίζονται επαγγελματίες από χώρες που κοστίζουν πολύ λιγότερο, θα πρέπει και αυτοί να δεχτούν μικρότερο μισθό αλλιώς θα τεθούν εκτός συναγωνισμού.

Ένας είναι ο λόγος για να μη συμβιβαστείς σε οποιαδήποτε δουλειά: αν η δουλειά που κάνεις μπορεί να μεταφερθεί στο εξωτερικό ή να ανατεθεί σε κάποιον εργολάβο, να ξέρεις ότι αυτό θα γίνει αργά ή γρήγορα και τότε η μόνη εναλλακτική σου θα είναι να δεχτείς μικρότερο μισθό ώστε να παραμείνεις ανταγωνιστικός. Δε θα ήθελες μια δουλειά τέτοιου τύπου γιατί σε βάζει στη διαδικασία να παίξεις ένα παιχνίδι που δε μπορείς ποτέ να κερδίσεις: το να εργάζεσαι κάθε φορά για λιγότερα χρήματα και με χειρότερες συνθήκες.

Η πλειοψηφία των δουλειών που μεταφέρονται στο εξωτερικό έχουν σχέση με:

  • Τη βιομηχανία. Πρόκειται για δουλειές που μπορούν να αυτοματοποιηθούν ή να ανατεθούν σε κάποιον υπεργολάβο σε χώρες με πιο φτηνά χέρια εργασίας, συμβαίνει για παράδειγμα στις αυτοκινητοβιομηχανίες.
  • Εργασίες που δε χρειάζονται ιδιαίτερη μόρφωση, τηλεφωνήτριες και κέντρα εξυπηρέτησης πελατών.
  • Εργασίες που χρειάζονται αντίστοιχη μόρφωση αλλά που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε αναπτυσσόμενες χώρες με πολύ μικρότερο κόστος, η ανάπτυξη λογισμικού στην Ινδία, η κατασκευή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων στην Κίνα κλπ.

Γι’ αυτό το λόγο, πριν ψάξεις δουλειά θα πρέπει να αναρωτηθείς αν η δουλειά που θέλεις να κάνεις μπορεί να μεταφερθεί στο εξωτερικό. Αν η απάντηση είναι «ναι», μπορεί αυτή να είναι η αιτία που δε βρίσκεις δουλειά.

Η καλή πλευρά της παγκοσμιοποίησης

Οι εταιρίες προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδά ένας, έτσι προσπαθούν να βρουν καλύτερους επαγγελματίες όπου αυτοί κι αν βρίσκονται. Η εξειδίκευση πληρώνεται ακριβά διότι οι εταιρίες όλου του κόσμου μάχονται για τους καλύτερους. Οποιαδήποτε πόλη του κόσμου μπορεί να γίνει ο επόμενος τόπος κατοικίας σου αν το θέλεις.

Οι δουλειές με τη μεγαλύτερη ζήτηση σήμερα είναι αυτές που σχετίζονται με γνωστικά αντικείμενα και απαιτούν ταλέντο ή εξειδικευμένη ακαδημαϊκή μόρφωση. Αυτές είναι οι δουλειές που θα ήθελες να κάνεις. Σ’ αυτές υπάρχει μικρότερος ανταγωνισμός, βασίζονται στην προσφορά αξίας και καλύτερων συνθηκών εργασίας.

Αν είσαι ένας πραγματικά καλός επαγγελματίας μπορείς να κάνεις τη δουλειά που θέλεις, να ζήσεις σε όποια χώρα θέλεις και να έχεις ένα μισθό ανάλογο των προσόντων σου. Οι επιλογές σου είναι σχεδόν απεριόριστες και μπορείς να επιβάλεις τους δικούς σου κανόνες. Αν είσαι ένας οποιοσδήποτε επαγγελματίας θα δυσκολευτείς να βρεις μια καλή δουλειά διότι υπάρχουν εκατομμύρια άτομα που μπορούν να κάνουν ό,τι κι εσύ. Θα αναγκαστείς να δεχτείς αυτό που σου προσφέρουν, οι επιλογές σου θα είναι περιορισμένες και φυσικά θα ζήσεις σύμφωνα με τους κανόνες των άλλων. Από εσένα εξαρτάται αν θα εκμεταλλευτείς ή όχι την παγκοσμιοποίηση ένας αγοράς εργασίας.

#2 Η οικονομική κρίση του 2008

Ο δεύτερος παράγοντας που έχει αλλάξει δραστικά την αγορά εργασίας είναι η οικονομική κρίση του 2008. Δέκα χρόνια πριν ήταν σχετικά εύκολο να βρεις δουλειά καθώς ζούσαμε σε εποχή οικονομικής ανάπτυξης. Το 2008 ξεκίνησε από τις ΗΠΑ μια κρίση που γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο και μέσα σε λίγους μήνες εξαφάνισε εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Η κρίση έστρεψε τις εταιρίες στην ακόμα μεγαλύτερη μείωση του κόστους λειτουργίας λόγω έλλειψης ρευστότητας. Η παγκοσμιοποίηση βοήθησε τις εταιρίες να μειώσουν τα έξοδά τους και να αφήσουν εκατομμύρια εργαζόμενους στον κόσμο στην ανεργία και άλλους τόσους διατεθειμένους να εργαστούν για λιγότερα χρήματα και χειρότερες συνθήκες εργασίας.

Η κρίση έχει αυξήσει την αστάθεια στην αγορά εργασίας καθώς οι εταιρίες δε θέλουν να επωμιστούν περισσότερα έξοδα από τα απολύτως απαραίτητα ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να τα μειώσουν με εποχιακές προσλήψεις, ανάθεση υπηρεσιών σε υπεργολάβους κ.α.

Είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε ποτέ ξανά μια αγορά εργασίας όπως αυτήν πριν το 2008. Εδώ μπορείς να εκμεταλλευτείς υπέρ σου τα νέα δεδομένα. Αν κατανοήσεις τις αλλαγές μπορείς ακόμα και να πλουτίσεις στη διάρκεια ένας κρίσης. Σκέψου για παράδειγμα το διευθυντικό στέλεχος που αφήνει τη θέση του σε μια μεγάλη εταιρία για ανοίξει τη δική του επιχείρηση και να προσφέρει υπηρεσίες στον προηγούμενο εργοδότη του. Ή τον άνεργο που ανοίγει τη δική του επιχείρηση ανακαινίσεων και εξειδικεύεται σε πρωτοποριακά υλικά άριστης ποιότητας για τα οποία πιστοποιείται σαν αποκλειστικός προμηθευτής και εξειδικευμένος εγκαταστάτης τους. Ή τον εργαζόμενο που αφήνει τη θέση του για να αναλάβει project για λογαριασμό διάφορων εταιριών κερδίζοντας περισσότερα από ότι αν έμενε στην παλιά του εταιρία.

Αν δε μπορείς να προσαρμοστείς στη νέα αγορά εργασίας, είναι ένας ακόμα λόγος που δε μπορείς να βρεις δουλειά.

#3 Η αλλαγή από την οικονομία της βιομηχανίας στην οικονομία της γνώσης

Ο τρίτος παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά την αγορά εργασίας είναι η αλλαγή της οικονομίας από βιομηχανική σε γνωστική. Πριν 10 ή 20 χρόνια ο βιομηχανικός τομέας ήταν ο πιο σημαντικός στην οικονομία μιας χώρας. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι κατασκευαστικές, οι μηχανουργικές και οι εταιρίες τροφίμων απασχολούσαν χιλιάδες εργαζόμενους. Εκείνο τον καιρό χρειάζονταν εργαζόμενοι με ελάχιστη μόρφωση που θα έκαναν δουλειά ρουτίνας σε ορυχεία, εργοστάσια, ιχθυοκαλλιέργειες και γεωργία.

Σήμερα το μέλλον βρίσκεται στις δουλειές που χρειάζονται γνώση του αντικειμένου, κυρίως επειδή όπως είδαμε νωρίτερα οι δουλειές ρουτίνας μεταφέρονται σε φτηνότερες χώρες. Αυτή η αλλαγή πρέπει να σε διδάξει το εξής: υπάρχει περισσότερο μέλλον (και χρήματα) στις εξειδικευμένες δουλειές.

Αν εσύ ψάχνεις δουλειά σε έναν τομέα που συρρικνώνεται επειδή δεν υπάρχει πια ζήτηση, έχεις άλλον έναν λόγο για τον οποίο δε βρίσκεις δουλειά.

#4 Αλλαγή στις μεθόδους αναζήτησης εργασίας

Τέλος, ο τρόπος αναζήτησης εργασίας έχει αλλάξει καθώς η τεχνολογία έχει εξελιχθεί. Παλιότερα η μαζική αποστολή βιογραφικών ήταν ο βασικός τρόπος για να βρεις δουλειά. Τώρα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το networking παίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο.

Αν η κατάσταση στην αγορά εργασίας έχει αλλάξει ολοκληρωτικά, γιατί να συνεχίζεις να ψάχνεις δουλειά όπως παλιότερα; Οι περισσότεροι άνεργοι αργούν τόσο πολύ να βρουν δουλειά επειδή δεν ξέρουν πώς να το κάνουν. Μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να είναι άνεργος επί έξι μήνες επειδή δεν ξέρεις πώς να ψάξεις δουλειά. Μην αφήνεις στην τύχη την καριέρα σου και το μέλλον σου. Αν δεν αλλάξεις μέθοδο, τι θα γίνεις σε 5 ή 10 χρόνια; Μια νέα κρίση θα σε αφήσει πάλι άνεργο ή η δουλειά σου θα πάψει να υπάρχει και δε θα μπορείς να βρεις άλλη.

Αν δεν ξέρεις πώς να χρησιμοποιήσεις την τεχνολογία για να βρεις δουλειά είναι ένας καλός λόγος που δείχνει γιατί είσαι ακόμα άνεργος.

Συμπέρασμα

Αν και οι λόγοι για τους οποίους δεν έχεις δουλειά μπορεί να είναι πολλοί, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βγεις από αυτήν την κατάσταση. Αντικατέστησε το ερώτημα «γιατί δε μπορώ να βρω δουλειά;» με άλλες ερωτήσεις πιο συγκεκριμένες και καλύτερα διατυπωμένες ώστε να μπορείς να δώσεις τις σωστές απαντήσεις που θα σε βοηθήσουν.

Author: Maria Sgouri

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.