Σε τι (πραγματικά) χρησιμεύει η συνέντευξη εργασίας

Σε τι (πραγματικά) χρησιμεύει η συνέντευξη εργασίας

Πολλοί άνθρωποι που ψάχνουν δουλειά δε μπορούν να καταλάβουν σε τι χρησιμεύει μια συνέντευξη εργασίας. Θεωρούν ότι μάλλον πρόκειται για μια εντελώς υποκειμενική διαδικασία στην οποία κάθε εργοδότης περιμένει διαφορετικές μη προβλέψιμες απαντήσεις. Έτσι δεν καταλαβαίνουν γιατί αποτυγχάνουν στις συνεντεύξεις και καταλήγουν να ξοδεύουν μήνες κοπιάζοντας και μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα.

Από την άλλη υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι ξέρουν για ποιο λόγο χρειάζεται η συνέντευξη εργασίας, κάνουν όμως μικρά λάθη ή παραβλέπουν λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταλάβεις τι κρύβεται πίσω μια συνέντευξη για μια θέση εργασίας. Αυτό είναι πιο σημαντικό από το να ξέρεις να απαντάς σε οποιαδήποτε ερώτηση σου κάνουν.

Μέθοδοι υπάρχουν πολλές, βασικές αρχές όμως μόνο λίγες. Αυτός που κατανοεί τις αρχές μπορεί να επιλέξει με επιτυχία τις δικές του μεθόδους – Ralph Waldo Emerson

Αν λοιπόν δεν ξέρεις πώς να προετοιμαστείς για μια συνέντευξη είναι δύσκολο να επιτύχεις. Έχουμε κατά καιρούς δημοσιεύσει πολλά άρθρα σχετικά με αυτό το θέμα της προετοιμασίας για μια συνέντευξη που θα σε βοηθήσουν.

Όταν κάποιος δεν κατανοεί τη χρησιμότητα της συνέντευξης εργασίας κατηγορεί τους εργοδότες που τις κάνουν ότι παρουσιάζονται «ψηλομύτες» ή ότι δε γνωρίζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες της δουλειάς που θα κάνει ο υποψήφιος. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι περισσότεροι είναι ότι στην πρώτη συνέντευξη – την οποία παίρνει συνήθως ένας σύμβουλος ανθρώπινου δυναμικού – δεν έχουν σκοπό να προσλάβουν κάποιον αλλά να απορρίψουν την πλειοψηφία! Γι’ αυτό το λόγο ο σύμβουλος που παίρνει τη συνέντευξη δε χρειάζεται να γνωρίζει επακριβώς τη δουλειά που θα κληθείς να κάνεις. Ο σκοπός αυτής της συνέντευξης δεν είναι να αποδείξεις αυτά που ξέρεις αλλά να δείξεις τι είδους εργαζόμενος είσαι.

Η ερώτηση στην οποία προσπαθεί να δώσει απάντηση ο σύμβουλος είναι «αυτό το άτομο ταιριάζει στην εταιρία;». Αν λοιπόν δε μπορείς να πετύχεις σε μια συνέντευξη όπου εξετάζονται οι βασικές κοινωνικές σου δεξιότητες ή συγκεκριμένες ικανότητες που σχετίζονται με τη θέση εργασίας, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα μπορούσες να δουλέψεις σ’ αυτήν την εταιρία;

Κανένας σύμβουλος δε θα προσλάμβανε κάποιον που αποτυγχάνει σ’ αυτήν την πρώτη συνέντευξη εργασίας διότι σ’ αυτήν αξιολογείται η προσωπικότητα του υποψηφίου και αν αυτός δεν πείθει σαν άνθρωπος κανείς δεν ενδιαφέρεται για το πόσο καλός είναι στην εργασία του.

Ένα καλό βιογραφικό και μια καλή μόρφωση δεν είναι εγγύηση για την καλή απόδοση ενός ατόμου σε μια θέση εργασίας. Οι ανθρώπινες σχέσεις παίζουν μεταξύ άλλων πολύ σημαντικό ρόλο και κανείς δε θα ήθελε να δουλεύει με κάποιον που δεν του ταιριάζει. Αν είναι να περνάς 8 ώρες κάθε μέρα με κάποιον θα ήθελες να βεβαιωθείς ότι είναι ο κατάλληλος: θα έχει καλή απόδοση, θα δημιουργεί καλό περιβάλλον στη δουλειά, θα είναι αφοσιωμένος στην εταιρία κτλ. Αυτά είναι πιο σημαντικά από το να πληροί τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για τη δουλειά.

Φαντάσου λοιπόν ότι η πρώτη συνέντευξη είναι σαν πρώτο ραντεβού: αν υπάρξει σύνδεση θα υπάρξει και συνέχεια (κι άλλη συνέντευξη και πιθανόν πρόσληψη). Αν όμως δεν υπάρχει «feeling» δε μπορείς να κάνεις τίποτα.

Από την άλλη μεριά, είναι βέβαιο ότι υπάρχει πάντα ο υποκειμενικός παράγοντας σε μια συνέντευξη, όπως συμβαίνει και με την ομορφιά: το ίδιο πρόσωπο μπορεί να φαίνεται πολύ όμορφο σε κάποιον και άσχημο σε κάποιον άλλον. Το καλό είναι ότι μπορείς να φανείς «όμορφος» σε μια συνέντευξη εργασίας αν προετοιμαστείς και ακολουθήσεις απλές συμβουλές. Αν, για παράδειγμα, ξέρεις πώς να απαντήσεις στις συνήθεις ερωτήσεις μιας συνέντευξης, ποιες ερωτήσεις να κάνεις σε μια συνέντευξη ή τι να κάνεις μετά το τέλος της σίγουρα θα ξεχωρίσεις από την πλειοψηφία των υποψηφίων.

Τέλος, πολλοί θεωρούν ότι η αποτυχία τους οφείλεται στην πολυπλοκότητα της διαδικασίας η οποία απορρίπτει τους καλύτερους υποψήφιους και προμοτάρει αυτούς που ξέρουν να λένε «ωραία ψέματα».

Στην πραγματικότητα η διαδικασία φαίνεται πολύπλοκη μόνο σ’ αυτούς που δεν την κατανοούν. Σίγουρα για να περάσεις μια συνέντευξη δε χρειάζεται να πεις ψέματα ούτε να πουλήσεις «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Χρειάζεται απλά να ξέρεις τους κανόνες του παιχνιδιού. Χρειάζεται να ξέρεις ότι η συνέντευξη εργασίας είναι μια διαδικασία απόρριψης και όχι πρόσληψης.

Όλοι είμαστε υπεύθυνοι για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μας και δε μπορούμε να κατηγορούμε τους άλλους γι’ αυτές. Έτσι, αν θέλεις να έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας σε μια συνέντευξη εργασίας επένδυσε το χρόνο σου στο να βελτιώσεις τις ικανότητές σου για να το καταφέρεις αντί να θεωρείς ότι οι υπόλοιποι συνομοτούν για να αποτύχεις. Εναλλακτικά, μπορείς να απευθυνθείς στους εξειδικευμένους συνεργάτες μας, με πολυετή εμπειρία στην επιλογή προσωπικού, οι οποίοι θα σου παρέχουν εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη για την προετοιμασία για συνέντευξη.

Author: Maria Sgouri

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.