Πώς να βρω την πρώτη δουλειά μου;

Πώς να βρω την πρώτη δουλειά μου

Η ιστορία του καθενός για το πώς βρήκε την πρώτη δουλειά είναι μοναδική και εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες που θα σε διευκολύνουν να βρεις πιο εύκολα την πρώτη σου δουλειά όταν δεν έχεις προϋπηρεσία.

#1 Αντί να ξεκινήσεις από το βιογραφικό, ξεκίνα από την αγορά εργασίας

Το πρώτο πράγμα που θα σε βοηθήσει να βρεις δουλειά όταν δεν έχεις προϋπηρεσία είναι να μην επικεντρωθείς στο βιογραφικό σου αλλά στην αγορά εργασίας. Κι αυτό γιατί είναι πιο εύκολο να προσπαθήσεις να προσαρμοστείς στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας παρά να απαιτείς να προσαρμοστεί η αγορά σε σένα.

Οι περισσότεροι φτιάχνουν πρώτα ένα βιογραφικό το οποίο στέλνουν σε δεκάδες αγγελίες. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις. Μην περιμένεις ένα γενικό βιογραφικό να σου εξασφαλίσει πρόσκληση σε συνέντευξη. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να προσανατολίσεις το βιογραφικό σου στις αγγελίες που υπάρχουν για να αυξήσεις τις πιθανότητες να βρεις την πρώτη σου δουλειά.

#2 Μην ψάχνεις την πρώτη δουλειά, ψάξε καλύτερα την πρώτη σου ευκαιρία

Ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας είναι να ξέρεις πώς να πάρεις τις σωστές αποφάσεις. Το πρώτο βήμα που θα κάνεις θα πρέπει να γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι περισσότεροι επιτυχημένοι επαγγελματίες πήραν όλες τις επαγγελματικές τους αποφάσεις από τότε που ήταν νέοι με ένα σκοπό: να κάνουν μια δουλειά που να τους συναρπάζει και να ξεχωρίσουν σ’ αυτήν.

Αν αισθάνεσαι χαμένος ως προς το πού να ψάξεις, οι παρακάτω ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν:

Τι δουλειά μπορείς να κάνεις;
Συνήθως όταν δεν έχεις προϋπηρεσία, μπορείς να απασχοληθείς σε μια θέση μαθητευόμενου ή πρακτικής άσκησης. Αν είσαι φοιτητής μπορείς να βρεις μια τέτοια θέση μέσω του Πανεπιστημίου. Ακόμα κι αν είσαι απόφοιτος, μπορείς να μάθεις τις θέσεις μαθητευόμενων από τη σελίδα του Πανεπιστημίου. Πληροφορίες όπως οι εταιρίες που ενδιαφέρονται για άτομα χωρίς προϋπηρεσία, το αντικείμενο της θέσης που προσφέρουν, ο μισθός και τα στοιχεία επικοινωνίας θα σου φανούν χρήσιμες.

Πολλές σχολές σου δίνουν τη δυνατότητα να εγγραφείς σαν χρήστης και έτσι να ενημερώνεσαι άμεσα στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο. Επιπλέον, έτσι μπαίνεις σε μια λίστα όπου μπορεί να έχουν πρόσβαση εργοδότες. Με αυτόν τον τρόπο οι εργοδότες μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί και να σε καλέσουν σε συνέντευξη χωρίς να κάνεις τίποτα.

Τι απαιτήσεις έχεις από την πρώτη σου δουλειά;
Σχεδόν σίγουρα ο πρώτος σου μισθός θα είναι απογοητευτικός. Μπορεί να κερδίζεις περισσότερα σαν σερβιτόρος σε μπαρ αλλά προφανώς αυτή η δουλειά δε σου ανοίγει προοπτικές για το μέλλον. Είναι επομένως προτιμότερο να επιλέξεις μια δουλειά με χειρότερη αμοιβή αλλά που μπορεί να είναι μια επαγγελματική ευκαιρία.

Θα πρέπει να διαλέξεις την πρώτη σου δουλειά ώστε αυτή να αποτελεί το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Μπορεί μια περίοδος μαθητείας να σου ανοίξει το δρόμο για μια επιδοτούμενη θέση σε μια εταιρία η οποία στη συνέχεια μπορεί να σου εξασφαλίσει την πρώτη σου δουλειά στην ειδικότητα που σε ενδιαφέρει.

Αφού απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις, αναζήτησε τις αγγελίες που είναι ενεργές αυτή τη στιγμή για να πάρεις μια ιδέα των αγγελιών που μπορούν να σε ενδιαφέρουν.

#3 Ανάπτυξε το δίκτυο γνωριμιών σου

Χρησιμοποίησε το networking, τους γνωστούς και φίλους για να βρεις δουλειά. Για παράδειγμα, δες αν κάποιος καθηγητής γνωρίζει για επιδοτούμενες θέσεις ή αν η οικογενειακή επιχείρηση κάποιου φίλου σου ζητάει υπαλλήλους.

Με τις πληροφορίες που συγκέντρωσες στο προηγούμενο βήμα κάνε μια λίστα των εταιριών με τις οποίες θέλεις να έρθεις σε επαφή. Σ’ αυτές μπορείς να στείλεις μέσω e-mail ή του LinkedIn μια εισαγωγική επιστολή και ένα επαγγελματικό βιογραφικό.

#4 Οργάνωσε το βιογραφικό σου γύρω από τις ικανότητές σου

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η ύπαρξη ή μη της προϋπηρεσίας καθορίζει τις πιθανότητες που έχει κανείς να βρει δουλειά αλλά αυτό δεν είναι απολύτως σωστό. Είναι πιο εύκολο να βρεις δουλειά αν επικεντρωθείς στις ικανότητες και τις δεξιότητες που έχεις παρά μόνο στην προϋπηρεσία. Κάποιος που σε γνωρίζει, για παράδειγμα ένας καθηγητής, ξέρει ότι έχεις τις γνώσεις και τις δεξιότητες αλλά και τη θέληση για να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις της θέσης ακόμα και αν δεν έχεις την κατάλληλη εμπειρία.

Δεξιότητες: μπορείς να αναφερθείς στις τεχνικές γνώσεις, για παράδειγμα αν γνωρίζεις από προγραμματισμό, λογιστική ανάλυση ή οτιδήποτε άλλο. Θα ανακαλύψεις τις δεξιότητές σου αν σκεφτείς τι σου αρέσει να κάνεις και σε τι είσαι καλός.

Ικανότητες: οι επαγγελματικές ικανότητες αφορούν τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και στοιχεία προσωπικότητας. Αν αναπτύξεις τις τεχνικές σου γνώσεις στο προηγούμενο πεδίο μπορείς εδώ να εστιάσεις στην προσωπικότητά σου: πρωτοβουλία, εύρεση λύσεων, καινοτομία, οργάνωση, ηγετικές ικανότητες και ό,τι άλλο θα σε κάνει ξεχωρίσεις στην εργασία.

#5 Φτιάξε τη δική σου πρόταση προσωπικής αξίας

Η πρόταση της προσωπικής σου αξίας θα αναδείξει αυτό που σε κάνει μοναδικό και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να σε προσλάβει μια εταιρία. Σαν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μπορείς να τονίσεις τυχόν ακαδημαϊκές διακρίσεις (όπως αριστεία, υποτροφίες κ.α.), διαμονή στο εξωτερικό για σπουδές, δραστηριότητες και χόμπι (όπως πολεμικές τέχνες, αθλήματα κ.α.), συμμετοχή σε συλλόγους και οργανώσεις (φοιτητικές, πολιτιστικές, ΜΚΟ κ.α.), επιπλέον μαθήματα (για παράδειγμα μαθήματα ελεύθερης επιλογής) και ξένες γλώσσες.

Author: Maria Sgouri

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.