Πώς να συντάξεις ένα καλό βιογραφικό!

Πώς να συντάξεις ένα καλό βιογραφικό!

Ένα καλό βιογραφικό μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις τη δουλειά που θέλεις. Είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία επιλογής προσωπικού οποιασδήποτε εταιρίας. Όταν ανταγωνίζεσαι δεκάδες υποψήφιους για μια θέση εργασίας έχεις δύο επιλογές: είτε το βιογραφικό σου θα είναι πραγματικά καλό και θα ξεχωρίζει είτε θα είναι του σωρού. Δηλαδή, ή ξέρεις να γράφεις ένα καλό βιογραφικό ή δε θα καταφέρεις να βρεις μια καλή δουλειά.

Αφιέρωσε όσο χρόνο χρειάζεται για να κάνεις ένα τέλειο βιογραφικό, να προσέξεις κάθε λεπτομέρεια και να βρεις τις κατάλληλες λέξεις. Παρακάτω σου δίνουμε μερικές συμβουλές για να είσαι σχεδόν σίγουρος ότι όταν δίνεις το βιογραφικό σου σε μια εταιρία θα σε καλέσουν σε συνέντευξη.

#1 Μάθε να πουλάς τον εαυτό σου

Μην ξεχνάς ότι ο αντικειμενικός σκοπός του βιογραφικού σου είναι να τραβήξεις την προσοχή αυτού που θα το διαβάσει. Ένα καλό βιογραφικό και η συνοδευτική επιστολή σε βοηθούν να πουλήσεις τον εαυτό σου. Φαντάσου ότι το βιογραφικό σου είναι μια διαφήμισή όπου εσύ είσαι το «προϊόν» και πρέπει να τραβήξει το ενδιαφέρον της εταιρίας για να σε «αγοράσει». Γι’ αυτό το βιογραφικό σου χρειάζεται να συγκεντρώνει μερικά χαρακτηριστικά που δεν είναι εύκολο να τα αποκτήσεις αλλά μπορείς να τα τελειοποιήσεις καθώς αποκτάς εμπειρία στο γράψιμο βιογραφικών:

• να μεταδίδει ένα μήνυμα άμεσο και σαφές
• να διηγείται μια ιστορία που αξίζει τον κόπο να θυμάται κανείς
• οι πιο σημαντικές πληροφορίες πρέπει να μπορούν να διαβαστούν σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα.

#2 Ο αναγνώστης του βιογραφικού σου είναι ο πελάτης σου

Όπως οι εταιρίες σχεδιάζουν προϊόντα που θα είναι ελκυστικά για τους πελάτες τους, έτσι και το βιογραφικό σου πρέπει να είναι ελκυστικό για το πρόσωπο που θα το διαβάσει. Δίπλα στο δικό σου τα άλλα βιογραφικά πρέπει να μοιάζουν άσχετα με τη θέση. Διάβασε εδώ τα πέντε πιο συχνά λάθη που γίνονται κατά τη σύνταξη του βιογραφικού και που επιπλέον είναι εύκολο να διορθωθούν.

Όπως καθημερινά βλέπουμε δεκάδες ή εκατοντάδες διαφημίσεις στην τηλεόραση και το ίντερνετ αλλά θυμόμαστε μόνο ελάχιστες έτσι και αυτός που διαβάζει 50 βιογραφικά κάθε μέρα θα θυμάται μόνο αυτά που αξίζουν τον κόπο. Για τα υπόλοιπα δεν αφιερώνει ούτε ένα λεπτό προσοχής.

#3 Έχεις μόνο 10 δευτερόλεπτα

Αν όλα αυτά σου φαίνονται δύσκολα, πρόσθεσε έναν παράγοντα ακόμα: έχεις μόνο 10 δευτερόλεπτα για να πουλήσεις τον εαυτό σου. Έχει αποδειχτεί ότι αυτοί που διαβάζουν βιογραφικά, τα «σκανάρουν» σε 10 δευτερόλεπτα και αν κάποιο το βρουν ενδιαφέρον, συνεχίζουν.

Επομένως πρέπει σε 10 δευτερόλεπτα να κερδίσεις την προσοχή του αναγνώστη και να τον κάνεις να σκεφτεί: «αυτό είναι το άτομο που ψάχνω». Αν το καταφέρεις αυτό δε θα αργήσεις να λάβεις ένα τηλεφώνημα ή e-mail για να κανονίσεις ένα ραντεβού για συνέντευξη. Δεν αναφερόμαστε στο να εντυπωσιάσεις με τις σπουδές σου ή την εμπειρία σου αλλά να τραβήξεις την προσοχή του αναγνώστη και να συνδεθείς μαζί του. Για να το καταφέρεις αυτό χρειάζεται να απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις: γιατί, πώς και τι.

«Γιατί θα έπρεπε να διαβάσω αυτό το βιογραφικό;» Τι εξαιρετικό έχει, τι το κάνει διαφορετικό από τα υπόλοιπα και γιατί θα έπρεπε να σου δώσουν τη θέση.

«Πώς είναι ο υποψήφιος που ψάχνουν;» Πώς αυτός ο υποψήφιος μπορεί να βοηθήσει την εταιρία με τις γνώσεις και την εμπειρία που έχει.

«Τι ικανότητες χρειάζεται να έχει ο ιδανικός υποψήφιος;» Τι ικανότητες και δεξιότητες είναι απαραίτητες για να κάνεις τη συγκεκριμένη δουλειά.

Γράφοντας το βιογραφικό σου πρέπει να έχεις στο νου σου τις παραπάνω ερωτήσεις και να δείξεις ότι είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος για τη θέση, πώς η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει την εταιρία και γιατί είσαι καλύτερος από τους υπόλοιπους.

Τέλος, μπορείς να απευθυνθείς στους εξειδικευμένους συνεργάτες μας, με πολυετή εμπειρία στην επιλογή προσωπικού, οι οποίοι θα σου παρέχουν εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού βιογραφικού.

Author: Maria Sgouri

Ετικέτες:

One thought on “Πώς να συντάξεις ένα καλό βιογραφικό!

  1. Πίνγκμπακ: Στόχος σας μια καλή δουλειά ή μια οποιαδήποτε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.