Στόχος σας μια καλή δουλειά ή μια οποιαδήποτε;

Στόχος σας μια καλή δουλειά ή μια οποιαδήποτε;

Οι περισσότεροι απαντούν στην παραπάνω ερώτηση ότι το πιο σημαντικό είναι «να έχεις ένα καλό βιογραφικό», «να πείσεις στη συνέντευξη» ή κάτι παρόμοιο. Αν και αυτά σχετίζονται όντως με το να βρεις δουλειά, θεωρώ ότι δεν είναι τα πιο σημαντικά την ώρα που ψάχνεις μια καλή δουλειά. Πριν απαντήσεις, παρατήρησε τι γίνεται γύρω σου.

Θα δεις ότι υπάρχει μια βασική διαφορά ανάμεσα σ’ αυτούς που έχουν καλές δουλειές και στους υπόλοιπους.

Στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες και γι’ αυτό φτάνουν καθημερινά άνθρωποι με το όνειρο να βρουν μια καλή δουλειά και να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή. Οι περισσότεροι τα άφησαν όλα στον τόπο καταγωγής τους για να κυνηγήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Συνήθως όμως καταλήγουν να κάνουν κακοπληρωμένες δουλειές όπου τα προσόντα τους υποτιμούνται χωρίς να καταφέρνουν να απολαύσουν όσα η μεγάλη πόλη προσφέρει σ’ αυτούς που έχουν καλές δουλειές.

Γιατί λοιπόν να συμβιβαστείς σε μια κακοπληρωμένη δουλειά που περιορίζει τις δυνατότητές σου, το επίπεδο ζωής σου και τις μελλοντικές σου επαγγελματικές ευκαιρίες; Υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές: υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν καλά αμειβόμενες δουλειές, κατάλληλες για την εκπαίδευση που έχουν λάβει, την εμπειρία και τις ικανότητές τους. Αυτά τα άτομα έχουν καλές δουλειές επειδή δε συμβιβάζονται με οποιαδήποτε δουλειά.

Αν θέλεις να έχεις ένα πραγματικό πλεονέκτημα απέναντι στους άλλους υποψήφιους πρέπει να εστιάσεις σ’ αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό κι αυτό είναι πού μπορείς να έχεις μέγιστη απόδοση και πώς θα τη μεταδώσεις αποτελεσματικά.

Τι εννοούμε όταν λέμε να έχεις μέγιστη απόδοση; Πριν απαντήσεις σ’ αυτήν την ερώτηση θα σου θέσω μια άλλη για να καταλάβεις σε τι αναφέρομαι: Γιατί η Ρεάλ Μαδρίτης πληρώσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ τη σαιζόν; Η απάντηση μοιάζει προφανής: επειδή είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου. Γιατί βάζει 50 γκολ, γιατί πουλάει εκατομμύρια φανέλες με το όνομά του και κάνει τη Ρεάλ Μαδρίτης να κερδίζει τίτλους. Γιατί κανείς άλλος στην ομάδα δε μπορεί να έχει την ίδια απόδοση μ’ αυτόν.

Το να έχεις αξία σαν επαγγελματίας σημαίνει να μπορείς να καλύψεις μια ανάγκη της εταιρίας και να το κάνεις ξεπερνώντας τις προσδοκίες της. Αυτό ακριβώς κάνει ο Ρονάλντο και γι’ αυτό είναι επιτυχημένος. Άλλωστε η επαγγελματική επιτυχία δεν είναι παρά η αναγνώριση της αξίας που φέρνει κάποιος με τη δουλειά του.

Κάθε εταιρία, όταν προσλαμβάνει έναν υπάλληλο επιθυμεί να βγάλει από αυτόν περισσότερο κέρδος από όσο θα της κοστίσει. Επιπλέον, όσα περισσότερα κερδίζει από αυτόν τόσο μεγαλύτερο μισθό θα του δίνει. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερη αξία μπορείς να δώσεις σε μια εταιρία, τόσο καλύτερη δουλειά μπορείς να διεκδικήσεις.

Το πρώτο βήμα είναι να βρεις σε ποιον τομέα μπορείς να αποδώσεις τα μέγιστα και να εντοπίσεις τις δουλειές όπου μπορείς να δώσεις τη μεγαλύτερη αξία και κατά συνέπεια θα έχεις τις μεγαλύτερες πιθανότητες επαγγελματικής και προσωπικής επιτυχίας.

Το επόμενο βήμα είναι να μπορείς να μεταδώσεις αυτήν την αξία. Αυτό σημαίνει να είσαι ικανός να κάνεις την εταιρία να αντιληφθεί ότι η αξία και το όφελος που μπορείς να της αποφέρεις είναι μοναδικά. Ή αν δουλεύεις ήδη, να την κάνεις να συνειδητοποιήσει ότι είσαι αναντικατάστατος. Το να μπορείς να μεταδώσεις την αξία σου είναι τόσο σημαντικό όσο και να την έχεις. Οι επαγγελματίες που γνωρίζουν πως να το κάνουν προοδεύουν πιο γρήγορα και κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τους υπόλοιπους.

Το περίεργο είναι ότι οι περισσότεροι βλέπουν αυτήν την ικανότητα σαν κάτι αρνητικό. Νομίζουν ότι το να μεταδίδεις την αξία σου είναι συνώνυμο του να «πουλάς» τον εαυτό σου και το θεωρούν προσβλητικό. Παραπονιούνται ότι αδικούνται όταν οι άλλοι προοδεύουν πιο γρήγορα επειδή ξέρουν να μεταδίδουν την αξία τους. Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη: ποιος ο λόγος να σου πάρει 10 χρόνια αντί για 5 για να πάρεις μια προαγωγή ή μια αύξηση μόνο και μόνο επειδή δεν ξέρεις να μεταδώσεις αυτό που κάνεις ή επειδή θεωρείς ότι το να «πουλάς» τον εαυτό σου είναι κακό; Ποιος ο λόγος να σου πάρει ένα ή δύο χρόνια παραπάνω να βρεις δουλειά επειδή δεν ξέρεις να «πουλάς» τον εαυτό σου; Αν όντως δίνεις αξία στην εταιρία ποιο είναι το κακό στο να το ξέρεις να την μεταδώσεις ώστε να σου την αναγνωρίσουν;

Τελικά, αν θέλεις να βρεις μια καλή δουλειά επικεντρώσου σ’ αυτά που είναι σημαντικά. Μη χάνεις άλλο χρόνο σε κόλπα και τακτικές όπως το να αλλάξεις εμφάνιση στο βιογραφικό σου. Αντιθέτως, επικεντρώσου στο να αναπτύξεις τους τομείς του επαγγελματικού σου προφίλ που σου δίνουν μεγαλύτερη αξία, αυτούς που μπορούν να σου δώσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Στη συνέχεια, μάθε πώς να μεταδίδεις την αξία σου είτε στο βιογραφικό σου είτε στη συνέντευξη και θα ανησυχήσεις ποτέ ξανά για το πώς θα βρεις μια καλή δουλειά.

Author: Maria Sgouri

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.