Πως η αλλαγή νοοτροπίας βοηθά στην εύρεση εργασίας

η νοοτροπια στην ευρεση εργασιας

Εδώ και χρόνια ζούμε σε μια οικονομική κρίση και πολλοί πλέον έχουν απελπιστεί με την κατάσταση στην εύρεση εργασίας. Πολλοί πανικοβάλλονται και αισθάνονται θύματα μιας κατάστασης που δε μπορούν να κατανοήσουν πλήρως. Τι συμβαίνει; Βλέπουμε συνεχώς γύρω μας ανθρώπους να χάνουν τη δουλειά τους ή να δουλεύουν σε εργασιακές συνθήκες που πλησιάζουν τη σκλαβιά. Οι ανησυχίες τους διογκώνονται: «Κι αν δε μπορέσουμε ποτέ να επανέλθουμε; Κι αν δε μπορέσω ποτέ να βρω δουλειά;». Δεν έχουν άδικό. Η κρίση έχει δημιουργήσει ένα «πριν» και ένα «μετά». Είναι σίγουρο ότι οι παλιοί καιροί δε θα ξανάρθουν. Συνειδητοποίησέ το και δες τι θα κάνεις από δω και πέρα. Θα συνεχίσεις να είσαι θύμα; Ή θα αποφασίσεις να πάρεις στα χέρια σου τη ζωή σου και το μέλλον σου;

Ξεκίνα αλλάζοντας συμπεριφορά

Μια από τις νοοτροπίες που επικρατούν είναι η συγκαταβατικότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο κόσμος την κρίση θεωρώντας ότι τίποτα δε μπορεί να αλλάξει. Συνήθως ο ένας με τον άλλον πείθουν τους εαυτούς τους ότι κάνουν ό,τι μπορούν και ρίχνουν το φταίξιμο σε άλλους.

Αν η στάση σου είναι αρνητική, τα αποτελέσματά σου θα είναι αρνητικά

Είναι σίγουρο ότι μπορείς να κάνεις πολύ περισσότερα από αυτά που κάνουν οι άλλοι όμως είναι πιο εύκολο να πείσεις τον εαυτό σου για το αντίθετο. Είναι πιο εύκολο να παραιτηθείς από την εύρεση εργασίας και πεις «δεν πάει άλλο» ρίχνοντας το φταίξιμο στους άλλους: «οι πολιτικοί έχουν καταστρέψει αυτή τη χώρα», «οι επιχειρηματίες θέλουν δούλους και όχι υπαλλήλους», «ζούσαμε σε μια ουτοπία, τώρα χρειάζεται να σφίξουμε το ζωνάρι».

Μπορείς όμως να διαλέξεις:

Μπορείς να συνεχίσεις να πιστεύεις αυτά που λέει η τηλεόραση, ο τύπος και οι πολιτικοί και να πιστεύεις ότι δεν μπορείς να αλλάξεις τίποτα και ότι αυτή είναι η μοναδική πραγματικότητα στην οποία μπορείς να ζήσεις.

Ή μπορείς να δεις μέχρι πού μπορείς να φτάσεις. Μόνο εσύ βάζεις όρια στον εαυτό σου. Αν θέλεις να πετύχεις κανείς δε μπορεί να σε εμποδίσει. Αν θέλεις με την εύρεση εργασίας να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου κανείς δε μπορεί να σου πει ότι είναι αδύνατο. Αν θέλεις να βρεις μια δουλειά που σου αρέσει εξαρτάται μόνο από σένα. Οι επιλογές είναι μπροστά σου και εσύ επιλέγεις.

Όμως τι μπορείς να κάνεις για να αλλάξεις νοοτροπία;

Όλα ξεκινούν αλλάζοντας νοοτροπία, έχοντας πίστη στις δυνατότητές σου και στο ότι μπορείς να καταφέρεις ό,τι βάλεις στο μυαλό σου. Το κλειδί είναι να αρχίσεις αλλάζοντας σιγά σιγά τις συνήθειες σου για να αλλάξεις σιγά σιγά νοοτροπία. Αυτό θα αυξήσει την αυτοπεποίθησή σου και θα σε βοηθήσει να περάσεις από την παθητική στάση στην ενεργητική. Για να ξεπεράσεις το 99% των υποψηφίων χρειάζεται προσπάθεια, γι’ αυτό σου προτείνουμε να ξεκινήσεις με τα παρακάτω τρία βήματα:

#1 Άλλαξε τον τρόπο που βλέπεις την εργασία
Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις είναι διαλέξεις μια δουλειά μόνο για τα χρήματα: αυτό θα σε οδηγήσει να ανταλλάξεις το χρόνο σου (και επομένως τη ζωή σου) για τα λεφτά. Είναι προτιμότερο να αλλάξεις οπτική γωνία, να δεις τη δουλειά σαν δώρο, σαν μια ευκαιρία να γίνεις γνωστός, να αναπτυχθείς σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Σκέψου: με τι θα ήθελες να ασχοληθείς και πώς θα το καταφέρεις;

#2 Στόχευσε στην τελειότητα με την εύρεση εργασίας
Ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσεις τα μέλλον σου επαγγελματικά και να ξέρεις ότι ποτέ δεν πρόκειται να σε απολύσουν είναι να είσαι εξαιρετικός σ’ αυτό που κάνεις.

Όλες οι εταιρίες θέλουν εξαιρετικούς υπαλλήλους και αυτοί είναι οι τελευταίοι που θα απέλυαν παρόλη την κρίση. Η τελειότητα επιτυγχάνεται όμως μόνο με σκληρή δουλειά, συνέπεια και υπομονή. Κάνε κάθε μέρα μικρά βήματα που θα σε οδηγήσουν στην τελειότητα. Τα πολύ επιτυχημένα άτομα είναι αυτά που αυτοπροσδιορίζονται μέσα από τη δουλειά τους. Δε μπορούν όλοι να το κάνουν αυτό αλλά πάντα μπορεί κάποιος να αυξήσει το βαθμό ικανοποίησης από τη δουλειά του. Βρες αυτό που θέλεις, προσδιόρισε τους στόχους σου και σχεδίασε πώς θα βρεις μια δουλειά που θα πληροί τις προϋποθέσεις σου.

Για να πετύχεις την τελειότητα χρειάζεται να βελτιωθείς εσύ ο ίδιος και καθώς θα βελτιώνεσαι εσύ θα αυξάνεται και η αυτοπεποίθησή σου.

#3 Ξεπέρνα τον εαυτό σου κάθε μέρα
Βάζε κάθε μέρα καινούργιους στόχους. Δεν έχει σημασία αν είναι μικροί ή μεγάλοι, αρκεί να σε κινητοποιούν ώστε να κάθε μέρα να κάνεις κάτι για να τους πετύχεις. Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσεις την αυτοεκτίμησή σου είναι να μη θέτεις περιορισμούς στον εαυτό σου αλλά να είσαι διατεθειμένος να τους ανακαλύψεις.

Αν είσαι στη διαδικασία εύρεσης εργασίας μπορείς να θέσεις στόχους όπως το να κάνεις το καλύτερο βιογραφικό που μπορείς, να μάθεις να χρησιμοποιείς το LinkedIn για να βρεις δουλειά, να τελειοποιήσεις τις απαντήσεις σου στις συνήθεις ερωτήσεις μιας συνέντευξης, να διαβάσεις ένα βιβλίο για το πώς να πετύχεις ό,τι σκεφτείς και άλλα.

Μπορείς ακόμα να βάλεις προσωπικούς στόχους, όπως να βρεις σύντροφο, να ταξιδέψεις ή ό,τι άλλο σου αρέσει. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχεις κάτι για το οποίο να αγωνιστείς και ένα στόχο για να επιτύχεις όταν ξεκινάς τη μέρα σου.

Μην ξεχνάς ότι όλα είναι στο χέρι σου.

Author: Maria Sgouri

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.