Πώς να νικήσεις το φόβο της συνέντευξης

Πώς να νικήσεις το φόβο της συνέντευξης

Η αποτυχία γεννιέται πρώτα στο μυαλό σου επομένως το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να σταματήσεις να τη σκέφτεσαι σαν πιθανό αποτέλεσμα. Αντικειμενικά υπάρχουν μόνο δύο πιθανότητες: είτε θα πάρεις τη δουλειά είτε όχι. Επομένως, δεν έχει νόημα να σκέφτεσαι ότι θα πετύχεις ή θα αποτύχεις αλλά να κάνεις ό,τι μπορείς για να πετύχεις το αποτέλεσμα που θέλεις.

Το πρώτο που χρειάζεται να κάνεις είναι να αλλάξεις νοοτροπία και να βλέπεις κάθε συνέντευξη σαν μια ευκαιρία για να δοκιμάσεις τις ικανότητές σου. Αν δεν καταφέρεις να πάρεις τη δουλειά, θα μάθεις από τα λάθη σου και θα προετοιμαστείς καλύτερα την επόμενη φορά.

Το να νικήσεις το φόβο της συνέντευξης είναι επομένως πολύ πιο εύκολο από ό,τι νόμιζες με τη σωστή προετοιμασία. Οι περισσότεροι υποψήφιοι φοβούνται επειδή δεν ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν στη συνέντευξη. Θα είναι ο εργοδότης φιλικός; Θα είναι δύσκολες οι ερωτήσεις; Θα έχει διασταυρώσει τις πληροφορίες από το βιογραφικό μου; Αν προετοιμαστείς σωστά όσον αφορά τη συμπεριφορά σου, τη γλώσσα του σώματος, το ντύσιμο, τις ερωτήσεις που θα σου κάνουν και θα κάνεις, πώς θα παρουσιάσεις την ιστορία σου και τι θα κάνεις μετά τη συνέντευξη, καμία από τις παραπάνω ερωτήσεις δε θα σε ανησυχεί πια. Για να το κάνεις αυτό χρειάζονται μόνο τέσσερα απλά βήματα.

#1 Ψάξε πληροφορίες για την εταιρία
Πρώτα από όλα χρειάζεται να μάθεις την τρέχουσα κατάσταση της εταιρίας για να δεις αν σε συμφέρει να δουλέψεις εκεί ή όχι. Δε θα ήθελες να ξεκινήσεις δουλειά σε μια εταιρία που καθυστερεί τις πληρωμές ή μπορεί να αρχίσει να το κάνει μέσα στους επόμενους μήνες. Ούτε σε μια εταιρία που δε σου δίνει επαγγελματικές ευκαιρίες. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να καταλάβεις τις προοπτικές μιας θέσης. Σ’ αυτό θα σε βοηθήσουν οι απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

Πόσα είναι τα κέρδη της εταιρίας; Η εταιρία έχει οικονομική σταθερότητα; Πληρώνει τους υπαλλήλους της εγκαίρως; Έχει κάνει πρόσφατα απολύσεις και, αν ναι, για ποιο λόγο;

Τα έσοδά της αυξάνονται ή μειώνονται; Η οικονομική κατάσταση της εταιρίας σε βάθος χρόνου είναι εξίσου σημαντική με τα κέρδη της. Μια εταιρία με συνεχώς μειούμενο περιθώριο κέρδους ή έσοδα μπορεί σύντομα να βρεθεί με προβλήματα ρευστότητας και επομένως προβλήματα πληρωμών των υπαλλήλων.

Πόσο προσωπικό έχει; Γενικά όσο περισσότερους υπαλλήλους έχει μια εταιρία σε τόσο καλύτερη οικονομική κατάσταση βρίσκεται αν και αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Για παράδειγμα, οι εταιρίες συμβούλων ή κατασκευής ιστοσελίδων έχουν μεγάλα κέρδη αλλά λίγους υπαλλήλους και επιπλέον τα μειωμένα έξοδα τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε καιρούς κρίσης.

Πόσα και ποια κύρια τμήματα έχει; Ψάξε με τι ασχολείται η εταιρία, όχι μόνο γενικά αλλά για κάθε τμήμα της ξεχωριστά. Αυτή η έρευνα μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη αν θελήσεις να αλλάξεις τμήμα.

Αν ολοκληρώσεις την έρευνα για την εταιρία θα γνωρίζεις γι’ αυτήν περισσότερες πληροφορίες από τους περισσότερους υποψήφιους. Επιπλέον θα σε βοηθήσει να προετοιμαστείς για το επόμενο βήμα.

#2 Κάνε μια λίστα με ερωτήσεις που θέλεις να κάνεις μετά το τέλος της συνέντευξης.

Μια καλή ιδέα, από ερωτήσεις που μπορεί να σου γίνουν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης,μπορείς να πάρεις από τα ακόλουθα άρθρα του Mycarriera:

8 ερωτήσεις που «σκοτώνουν» σε μια συνέντευξη

Οι 5 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις-παγίδα σε μια συνέντευξη

Ποια είναι τα δυνατά σας σημεία; Πως να απαντήσετε στη συνέντευξη

Πώς να απαντήσετε στην ερώτηση για το μισθό στη διάρκεια της συνέντευξης

Πως να απαντήσετε στην πιο κρίσιμη ερώτηση της συνέντευξης;

8 ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

#3 Μάθε πώς λειτουργεί η διαδικασία επιλογής
Έτσι θα ξέρεις πόσες συνεντεύξεις θα χρειαστεί να δώσεις και σε ποιον. Τότε μπορείς μέσω των κοινωνικών δικτύων όπως το LinkedIn να βρεις πληροφορίες για τα άτομα αυτά. Έτσι θα αποκτήσεις ένα «ψυχολογικό» πλεονέκτημα αφού, γνωρίζοντας το επαγγελματικό επίπεδό του, μπορείς να έχεις μια ιδέα για τις ερωτήσεις που θα σου κάνει.

#4 Προετοιμάσου για τις ερωτήσεις που θα σου κάνουν
Σε προηγούμενα άρθρα μας έχουμε αναφερθεί σε πολλές από τις πιθανές ερωτήσεις και απαντήσεις που μπορείς να δώσεις.

Όπως βλέπεις, κάνοντας τα παραπάνω βήματα θα προετοιμαστείς σωστά με αποτέλεσμα να έχεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση επειδή θα ξέρεις ότι θα τα πας καλύτερα από τους υπόλοιπους που δεν έχουν κάνει την αντίστοιχη προετοιμασία. Επίσης, μην παραμελήσεις το ντύσιμο, τη μη λεκτική επικοινωνία και το να αποπνέεις αυτοπεποίθηση, πράγμα που θα σε βοηθήσει να πείσεις και να περάσεις το μήνυμα που θέλεις.

Υπάρχουν άνθρωποι με πολλά προσόντα που θα μπορούσαν να καταλάβουν σχεδόν όποια θέση επιθυμούν αλλά αποτυγχάνουν ξανά και ξανά στις συνεντεύξεις λόγω του φόβου τους. Η αποτυχία τους οφείλεται στο ότι φοβούνται ότι θα αποτύχουν και δε θα πάρουν τη δουλειά. Κανείς δε θα προσλάβει κάποιον που δείχνει υπερβολικά νευρικός ή ότι αδυνατεί να αντέξει την πίεση της συνέντευξης. Και, δυστυχώς δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται τις συνεντεύξεις. Το να ξέρεις πώς να νικήσεις το φόβο της συνέντευξης είναι βασικό για να μπορέσεις να κάνεις τη δουλειά που επιθυμείς.

Γιατί όμως έχουμε το φόβο της συνέντευξης;

Ο φόβος είναι κοινός είτε πρόκειται για έναν νέο χωρίς εμπειρία είτε για έναν επαγγελματία με προσόντα. Η αλήθεια είναι ότι όλοι νιώθουμε λιγότερο ή περισσότερο φόβο. Ο φόβος είναι ένας φυσικός μηχανισμός που ενεργοποιείται όταν ο οργανισμός θεωρεί ότι βρίσκεται σε κίνδυνο. Δε χρειάζεται να κινδυνεύει η ζωή μας για να νιώσουμε φόβο. Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι φόβοι μας είναι ψυχολογικοί: φοβόμαστε να μιλήσουμε σε κοινό, να γελοιοποιηθούμε, να ζητήσουμε αύξηση ή περισσότερες μέρες άδειας, να πάμε σε μια συνέντευξη, φοβόμαστε μήπως δεν είμαστε αρεστοί ή να φλερτάρουμε το αντίθετο φύλο. Με λίγα λόγια, φοβόμαστε να αποτύχουμε.

Στην περίπτωση της συνέντευξης η αποτυχία σημαίνει να μην πάρεις τη δουλειά και επομένως να σκέφτεσαι ότι ποτέ δε θα καταφέρεις να βρεις δουλειά επειδή δε σου αξίζει ή επειδή και οι επόμενες συνεντεύξεις δε θα πάνε καλά. Δε θα πρέπει να ταυτίζεις μια αποτυχία, δηλαδή ένα κακό αποτέλεσμα, με το να είσαι αποτυχημένος. Είναι βέβαια διαφορετικά πράγματα. Πρώτα από όλα πρέπει να κατανοήσεις ότι η αποτυχία γεννιέται στο μυαλό σου και ότι ο φόβος της αποτυχίας είναι αυτός που σε εμποδίζει να πετύχεις σε μια συνέντευξη και να βρεις δουλειά.

Author: Maria Sgouri

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.