Εργασία στην Ελβετία

Εργασία στην Ελβετία

Οι  περισσότεροι ξένοι βλέπουν την εργασία στην Ελβετία σαν τον εργασιακό παράδεισο. Εκεί οι εργαζόμενοι παίρνουν από τους υψηλότερους μισθούς παγκοσμίως και η ανεργία είναι η μικρότερη στην Ευρώπη. Όσον αφορά την εργασία ξένων, η Ελβετία είναι γνωστή για την αυστηρή μεταναστευτική πολιτική της και τη δυσκολία στη χορήγηση αδειών εργασίας. Αν και η γραφειοκρατία φαίνεται με την πρώτη ματιά πολύπλοκη, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο δύσκολο να εργαστείς στην Ελβετία.

Οι Ελβετοί εργάζονται κατά μέσο όρο 41,6 ώρες την εβδομάδα. Έχουν περίπου 20 μέρες το χρόνο κανονική άδεια και 8-9 αργίες το χρόνο ανάλογα με το καντόνι (διοικητική περιφέρεια της χώρας). Ο μισθός είναι υψηλός αλλά και η ζωή επίσης αρκετά ακριβή. Οι Έλληνες, ως πολίτες της Ευρωπαϊκής ένωσης μπορούν να μετοικήσουν στην Ελβετία και να εργαστούν εκεί.

Αναζήτηση εργασίας για πολίτες της ΕΕ

Σαν πολίτης της ΕΕ μπορείς να απευθυνθείς σε φορείς που δεν είναι προσβάσιμοι από άλλες εθνικότητες όπως:

Κρατικά γραφεία εύρεσης εργασίας: έχεις τα ίδια δικαιώματα με έναν Ελβετό στην αναζήτηση εργασίας αλλά για να σε βοηθήσουν πρέπει πρώτα να εγγραφείς στο τοπικό γραφείο εύρεσης εργασίας (ORP- office regional de placement).

EURES: Είναι ένα δίκτυο υπηρεσιών εργασίας στα πλαίσια της ΕΕ που έχει σκοπό τη διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης εργαζομένων μέσα στην ΕΕ. Παρέχει πληροφορίες για θέσεις που προσφέρονται αλλά και επικαιροποιημένες πληροφορίες για την συνθήκες εργασίας και ζωής σε κάθε χώρα-μέλος. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες στο www.europa.eu.int/eures.

Άδεια εργασίας στην Ελβετία

Η άδεια εργασίας εξαρτάται από τη διάρκεια της σύμβασης που θα συνάψεις με τον εργοδότη.
Εργασία για λιγότερο από 3 μήνες: για εργασία με διάρκεια μικρότερη των τριών μηνών δε χρειάζεται άδεια εργασίας.

Εργασία από 3 μήνες έως 1 χρόνο: αν έχεις σύμβαση εργασίας με διάρκεια μεγαλύτερη των τριών μηνών αλλά μικρότερη του ενός έτους, μπορείς να πάρεις άδεια παραμονής (τύπου L) για όσους μήνες διαρκεί η σύμβασή σου ή για όσους μήνες μπορείς να αποδείξεις ότι ασκείς κάποια οικονομική δραστηριότητα, πάντα όμως μέχρι το όριο του ενός χρόνου. Ανανεώνοντας τη σύμβαση εργασίας σου μπορείς να ανανεώσεις και την άδεια εργασίας σου χωρίς να χρειάζεται να φύγεις από τη χώρα το μεσοδιάστημα κατά το οποίο δεν έχεις σύμβαση. Μπορείς να μετατρέψεις την περιορισμένου χρόνου άδεια εργασίας σου σε αορίστου χρόνου εφόσον η σύμβασή σου ανανεώνεται επανειλημμένα.

Εργασία για πάνω από 1 χρόνο: αν υπογράψεις σύμβαση εργασίας για περισσότερο από 1 χρόνο ή αορίστου χρόνου, μπορείς να πάρεις άδεια παραμονής (τύπου Β) διάρκειας 5 ετών. Αυτή μπορεί να ανανεωθεί αυτόματα για άλλα 5 χρόνια.

Αν μπορείς να αποδείξεις ότι κατοικείς και εργάζεσαι μόνιμα στην Ελβετία για 5 χρόνια μπορείς να πάρεις άδεια εγκατάστασης (τύπου C) αντί να ανανεώσεις την άδεια παραμονής σου (τύπου Β).

Ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελβετία

Σαν ελεύθερος επαγγελματίας μπορείς να πάρεις άδεια παραμονής (τύπου Β) διάρκειας 5 ετών εφόσον αποδείξεις στις ελβετικές αρχές ότι έχεις εγκατασταθεί ή σκοπεύεις να εγκατασταθείς με αυτό το σκοπό. Αυτή η άδεια μπορεί να ανανεωθεί για 5 χρόνια ακόμα εφόσον αποδείξεις ότι είσαι ελεύθερος επαγγελματίας.

Για να γίνεις ελεύθερος επαγγελματίας χρειάζεται να ιδρύσεις μια εταιρία και να γραφτείς στο αντίστοιχο αρχείο επαγγελματιών. Για την ανανέωση της άδειας παραμονής σου, μεταξύ άλλων λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα που είχες από αυτήν την οικονομική δραστηριότητα και το αν χρησιμοποίησες ή όχι την κοινωνική σου ασφάλιση.

Παραμονή στη χώρα μετά το τέλος της οικονομικής σου δραστηριότητας

Ανεξάρτητα από τα δικαιώματα παραμονής για άτομα που δεν δραστηριοποιούνται οικονομικά στην Ελβετία, οι πολίτες της ΕΕ και οι συγγενείς τους μπορούν να παραμείνουν στη χώρα όταν φτάσουν σε ηλικία σύνταξης αν μπορούν να αποδείξουν τουλάχιστον τριετή παραμονή και τουλάχιστον 12 μήνες εργασίας πριν την ημερομηνία αίτησης συνταξιοδότησης.

Δικαίωμα παραμονής στη χώρα και δικαίωμα σύνταξης έχουν επίσης οι πολίτες της ΕΕ με μόνιμη ανικανότητα οι οποίοι διαμένουν ήδη τουλάχιστον 2 χρόνια εκεί ή απέκτησαν τη μόνιμη ανικανότητα μετά από εργατικό ατύχημα. Το ίδιο ισχύει και για την οικογένεια του εργαζόμενου που διαμένει μαζί του.

Μισθός στην Ελβετία

Ανάλογα τον τομέα, οι μισθοί είναι διπλάσιοι έως τριπλάσιοι σε σχέση με τους αντίστοιχους στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Απαιτείται όμως σκληρή δουλειά. Ο μισθός εξαρτάται από τον τομέα εργασίας. Για παράδειγμα, στην οικονομία και τις ασφαλίσεις οι μισθοί είναι πολύ υψηλότερος από άλλους τομείς.

Από την άλλη, το κόστος ζωής είναι επίσης σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το μεγάλο πλήθος μεταναστών που δέχτηκε η χώρα τα τελευταία χρόνια φαίνεται από το ότι σήμερα σχεδόν ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι ξένης καταγωγής. Αυτό έχει κάνει πιο αυστηρές τις πολιτικές μετανάστευσης για πολίτες της ΕΕ και μη και ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι απαιτήσεις για τεχνικές γνώσεις και εμπειρία στην αγορά εργασίας. Αντίθετα, είναι σχετικά εύκολο να βρεις μη εξειδικευμένη δουλειά.

Οι τομείς με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι τα κτηματομεσιτικά, τα οικονομικά και οι δημόσιες υπηρεσίες. Όσον αφορά τη μη εξειδικευμένη εργασία, ζήτηση υπάρχει στις υπηρεσίες σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Πώς να υπολογίσεις το μισθό που θα παίρνεις στην Ελβετία

Είναι γενικά δύσκολο να υπολογίσεις τον αναμενόμενο μισθό για το επάγγελμά σου. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο μισθός είναι διαπραγματεύσιμος και εξαρτάται από σένα να διεκδικήσεις ένα μισθό ανάλογο των προσόντων σου. Λάβε υπόψη σου ότι στην Ελβετία συνηθίζεται ο μισθός να ανεβαίνει με τα χρόνια κι έτσι είναι λίγο δύσκολο να δώσουν σε έναν νεαρό υψηλό μισθό, ακόμα κι αν έχει πολλά προσόντα.

Για όλα τα επαγγέλματα ο νόμος ορίζει τον κατώτατο μισθό. Συνήθως οι μισθοί αναθεωρούνται μια φορά το χρόνο, γύρω στο Νοέμβριο με Δεκέμβριο, και οι αυξήσεις πληρώνονται από 1η Ιανουαρίου. Οι περισσότερες εταιρίες δίνουν ένα έξτρα ποσό τον Δεκέμβριο σαν δώρο Χριστουγέννων.

Ωράριο και κανονική άδεια στην Ελβετία

Το ημερήσιο ωράριο καθορίζεται στο συμβόλαιο και εξαρτάται από την εταιρία, τη φύση της εργασίας και τη βιομηχανία. Ο ελβετικός νόμος καθορίζει το μέγιστο στις 45 ώρες ανά εβδομάδα για κάποιους, όπως τους εργαζόμενους στη βιομηχανία, τη διοίκηση, το τεχνικό προσωπικό και το χονδρεμπόριο και στις 50 ώρες για τους υπόλοιπους. Πολλές εταιρίες εφαρμόζουν ελαστικό ωράριο και βάρδιες, ειδικά στη βιομηχανία, αλλά πάντα μέσα στα όρια του νόμου. Γενικά, ανεξάρτητα από τον τομέα στον οποίο εργάζεσαι, να περιμένεις ότι θα δουλεύεις περισσότερες ώρες στην Ελβετία.

Η ελάχιστη διάρκεια της κανονικής άδειας καθορίζεται από το νόμο και είναι 4 εβδομάδες για τους εργαζόμενους που είναι πάνω από 20 ετών και 5 εβδομάδες για κάτω από 20 ετών.

Πτυχία και αναγνώριση στην Ελβετία

Στην Ελβετία υπάρχουν πολλές δουλειές που ρυθμίζονται από το νόμο και γι’ αυτές απαιτείται να έχεις πτυχίο. Τα ξένα πτυχία αναγνωρίζονται εφόσον η εκπαίδευση γι’ αυτά είναι παρόμοια με την αντίστοιχη στην Ελβετία. Καθώς στην ΕΕ υπάρχει ενιαίο σύστημα αναγνώρισης πτυχίων, για κάποιες ειδικότητες (π.χ. ιατρική, αρχιτεκτονική) το πτυχίο αναγνωρίζεται αυτόματα ενώ για άλλες εξετάζεται η εκπαίδευση και η εμπειρία του πτυχιούχου.

Πρώτα πρέπει να καθορίσεις αν το επάγγελμα που θα ασκήσεις είναι ρυθμιζόμενο από το νόμο ή όχι. Ρυθμιζόμενο θεωρείται όταν εξαρτάται από πτυχίο, δίπλωμα ή πιστοποιητικό. Αν δεν είναι (π.χ. φούρναρης, δημόσιος υπάλληλος) δε χρειάζεται να ασχοληθείς με την αναγνώριση του πτυχίου σου, αρκεί η άδεια εργασίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η εταιρία καθορίζει τα απαιτούμενα προσόντα για τη θέση.

Ξένες γλώσσες στην Ελβετία

Όπως σε όλες τις χώρες, το να μιλάς τη γλώσσα είναι πλεονέκτημα. Μην αμελήσεις λοιπόν να το λάβεις υπόψη σου όταν διαλέγεις τη περιοχή στην οποία θέλεις να εργαστείς. Η Ελβετία έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες: τα γερμανικά (64% του πληθυσμού), γαλλικά (19%), ιταλικά (8%) και ρωμανικά (1%). Αν εργάζεσαι σε μια πολυεθνική, μπορεί να επικοινωνείς μόνο στα αγγλικά αλλά συνήθως οι εταιρίες απαιτούν να γνωρίζεις και την τοπική γλώσσα.

Κοινωνική ασφάλιση στην Ελβετία

Αναφέρουμε ενδεικτικά τους βασικούς τύπους κοινωνικής ασφάλισης. Η Ελβετία είναι ομοσπονδιακό κράτος με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενιαίο εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Έτσι κάθε καντόνι λειτουργεί ανεξάρτητα με αποτέλεσμα να μπερδεύονται οι ξένοι.

Κάθε κάτοικος Ελβετίας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, υποχρεούται σε ασφάλιση υγείας από την πρώτη μέρα κατοικίας του στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πληρώνεις την ασφάλιση ανεξάρτητα από το αν έχεις εισόδημα ή όχι. Αντίθετα, η ασφάλιση για ατύχημα και οι εισφορές για τη σύνταξη είναι υποχρεωτικές μόνο για τους εργαζόμενους.

Author: Maria Sgouri

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.