Αξιολόγηση βιογραφικού: τα 7 σημεία που πρέπει να προσέξετε

Αξιολόγηση βιογραφικού

Αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες και προσεγγίσεις όσον αφορά την αξιολόγηση βιογραφικού ενός ατόμου, οι βασικές αρχές που ακολουθούν οι υπεύθυνοι προσλήψεων είναι οι παρακάτω:

 1. Πρόθεση για μονιμότητα
  Όταν κάποιος ξοδεύει χρήματα για να βρει τον κατάλληλο υπάλληλο, το λιγότερο που περιμένει από αυτόν είναι να μείνει στην εταιρία. Δεν έχει νόημα να βρει τον ιδανικό υπάλληλο και αυτός να φύγει μετά από μερικούς μήνες. Έτσι, η αξιολόγηση βιογραφικού σου πρέπει να δείχνει ότι ενδιαφέρεσαι να μείνεις. Για τον εργοδότη δεν υπάρχει χειρότερος υπάλληλος από αυτόν που φαίνεται ότι ήρθε στη συνέντευξη από απελπισία και μόλις βρει μια καλύτερη θέση θα τον εγκαταλείψει χωρίς δεύτερη σκέψη.
 2. Ειλικρινής εισαγωγική επιστολή
  Οι εργοδότες προτιμάνε μια εισαγωγική επιστολή όπου φαίνεται ποιος είσαι αντί για επιδεικτικές ή «ικετευτικές» επιστολές. Μην κάνεις ποτέ αίτηση για μια δουλειά για την οποία δεν έχεις τα τυπικά προσόντα γιατί έτσι σπαταλάς το χρόνο του εργοδότη και χάνεις την αξιοπιστία σου: ο υπεύθυνος για τις προσλήψεις γνωρίζει ξεκάθαρα τι χρειάζεται και δε θα παρασυρθεί.
 3. Σχετική εμπειρία
  Για να πείσεις τον εργοδότη για την αξία σου, θα πρέπει να αναφέρεις στο κατάλληλο τμήμα του βιογραφικού σου όποια πρακτική ή εργασία έχεις κάνει και σχετίζεται με τη θέση για την οποία ενδιαφέρεσαι. Και βεβαίως να δείξεις ότι έχεις ολοκληρώσει με επιτυχία ό,τι σου έχει ανατεθεί και ότι μπορείς να αναπτύξεις τις ικανότητές σου σε διάφορα πεδία.
 4. Ο μισθός σε δεύτερο πλάνο
  Όσον αφορά το να αναφέρεις γραπτώς τις οικονομικές σου απαιτήσεις, καλύτερα να το αποφύγεις στο βιογραφικό σου καθώς θα κάνει κακό στην αξιολόγηση βιογραφικού σου. Είναι φυσικά ένα θέμα που θα συζητηθεί έτσι κι αλλιώς αλλά καλύτερα αυτό να γίνει στη συνέντευξη.
 5. Σκοπός του βιογραφικού
  Το βιογραφικό δε θα πρέπει να αποτελεί μέσο πίεσης για την τρέχουσα δουλειά σου παρόλο που μπορεί να μπεις στον πειρασμό να πιέσεις μ’ αυτόν τον τρόπο το αφεντικό σου. Μη στέλνεις βιογραφικό σε μια εταιρία παρά μόνο αν πραγματικά θέλεις να εργαστείς σ’ αυτήν. Ο εργοδότης είναι αρκετά έμπειρος για να καταλάβει τις προθέσεις σου μέσα από το βιογραφικό σου ή την προσωπική συνέντευξη.
 6. Προθυμία και διαθεσιμότητα
  Μια ιδιότητα που οι εργοδότες εκτιμούν πολύ είναι η προθυμία του υποψήφιου εργαζόμενου. Σ’ αυτό το θέμα δεν παίζει μεγάλο ρόλο το επάγγελμά σου ή αν η δουλειά που κάνεις είναι πολύ ή λίγο σχετική με τις σπουδές σου. Το σημαντικό είναι να δείξεις ότι είσαι πρόθυμος, εργατικός και διατεθειμένος να αναλάβεις ό,τι σου αναθέσουν ακόμα κι αν ξεφεύγει λίγο από τις αυστηρές αρμοδιότητες της θέσης σου. Όλα είναι θέμα καλής διάθεσης.
 7. Ειλικρίνεια
  Το πιο βασικό είναι να είσαι ο εαυτός σου. Ο εργοδότης γνωρίζει τι χρειάζεται και τι ψάχνει, επομένως όσο καλύτερα γνωρίσει έναν υποψήφιο από το βιογραφικό του, τόσο πιο εύκολη θα είναι η προσωπική επαφή. Όπως είπαμε είναι σημαντικό να στέλνεις το βιογραφικό σου μόνο όταν έχεις σοβαρό σκοπό. Δεν έχει νόημα να σε καλούν σε συνέντευξη για θέσεις που δε σε ενδιαφέρουν.

Γενικά, καθώς φτιάχνεις το βιογραφικό σου να θυμάσαι ότι ο εργοδότης θα διαβάσει πολλά βιογραφικά πριν και μετά από το δικό σου. Ο μόνος τρόπος να τον κερδίσεις είναι με αυθεντικότητα και ειλικρίνεια. Το να προσποιηθείς κάποιον που δεν είσαι δε θα σε ωφελήσει μακροπρόθεσμα.

Τέλος, μπορείς να απευθυνθείς στους εξειδικευμένους συνεργάτες μας, με πολυετή εμπειρία στην επιλογή προσωπικού, οι οποίοι θα σου παρέχουν εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη τόσο στην αξιολόγηση βιογραφικού όσο και στη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού βιογραφικού.

Author: Maria Sgouri

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.