5 χρυσοί κανόνες για να είσαι έτοιμος μια μέρα πριν τη συνέντευξη

έτοιμος μια μέρα πριν τη συνέντευξη

Γνωρίζεις κάποιον που πήγε στην πρώτη του συνέντευξη τόσο προετοιμασμένος, χαλαρός και πειστικός που πήρε τη δουλειά; Όχι; Σίγουρα; Μπορείς εσύ να γίνεις αυτός, αν εφαρμόσεις τους παρακάτω χρυσούς κανόνες για να είσαι περισσότερο από έτοιμος μια μέρα πριν τη συνέντευξη.

Χρυσός κανόνας Νο1: Γνώρισε καλά τον εαυτό σου και το εργασιακό ιστορικό σου μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Το πιο βασικό κομμάτι της συνέντευξης βασίζεται σε μια κριτική εξέταση των ικανοτήτων, των δεξιοτήτων και της εμπειρίας σου. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχεις μια σειρά και ένα σχέδιο για το πώς θα τα παρουσιάσεις. Ζήτα τη συμβουλή φίλων και συναδέλφων που θα σε βοηθήσουν να έχεις μια αντικειμενική εικόνα του εαυτού σου. Πολύ σημαντικό είναι να κάνεις πρόβες. Εξασκήσου με ένα φίλο ή μόνος σου στον καθρέφτη. Αν πρόκειται για την πρώτη σου συνέντευξη, κάνε εξάσκηση στην παρουσίαση της πρακτικής σου, τους συλλόγους ή οργανισμούς στους οποίους συμμετέχεις ή όποια εργασία έχεις κάνει είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά.

Χρυσός κανόνας Νο2: Σχεδίασε το επαγγελματικό σου μέλλον και μάθε απέξω την αγγελία

Είναι πολύ σημαντικό να πας στη συνέντευξη έχοντας μια σαφή εικόνα των λόγων για τους οποίου σε ενδιαφέρει η θέση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχεις ένα πλάνο για την καριέρα σου, να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις στο μέλλον και να εκθέσεις τις φιλοδοξίες σου όταν ο υπεύθυνος σε ρωτήσει. Ανάμεσα σε δύο υποψήφιους με τα ίδια προσόντα θα προτιμηθεί αυτός που ξέρει τι θέλει και προς πού κατευθύνεται.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να ξέρεις απέξω την αγγελία για να μπορείς να συνδέσεις τα προσόντα σου με τα απαιτούμενα στην αγγελία.

Χρυσός κανόνας Νο3: Μην αμελήσεις τα πρακτικά θέματα.

Τώρα που είσαι έτοιμος ψυχολογικά θα πρέπει να δεις τις πρακτικές λεπτομέρειες. Βεβαιώσου ότι ξέρεις πώς να φτάσεις στο χώρο της συνέντευξης για να μην αργήσεις (δε χρειάζεται να τονίσουμε την αξία της ακρίβειας σε αυτές τις περιπτώσεις), ότι έχεις μαζί σου μια επαγγελματική κάρτα και δύο βιογραφικά σου (ένα για σένα και ένα για τον εργοδότη). Αν μπορείς επισκέψου κάποια προηγούμενη μέρα την εταιρία ώστε να είσαι σχετικά εξοικειωμένος με το χώρο. Αν πρόκειται για την πρώτη σου δουλειά, ετοίμασε επίσης ένα φάκελο με τα πτυχία, τις πιστοποιήσεις και τις συστατικές επιστολές που έχεις. Τέλος, μην ξεχάσεις να έχεις μαζί σου ένα σημειωματάριο όπου θα μπορείς να κρατήσεις κάποιες σημειώσεις σε περίπτωση που χρειαστεί.

Χρυσός κανόνας Νο4: Μάθε όσα περισσότερα μπορείς σχετικά με το άτομο που θα σου πάρει τη συνέντευξη

Είναι βασικό να γνωρίζεις καλά την εταιρία πριν παρουσιαστείς στη συνέντευξη αφού όσα περισσότερα ξέρεις γι’ αυτήν και το άτομο που θα σου πάρει τη συνέντευξη τόσο πιο ήσυχος θα νιώθεις. Έτσι θα μπορέσεις να γίνεις πιο πειστικός και να δείξεις το ενδιαφέρον σου για την εταιρία. Μάζεψε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς για την εταιρία γενικά αλλά και ειδικά για τον τομέα που σε ενδιαφέρει, τη δραστηριότητά του και την οργάνωσή του. Μη διστάσεις να ρωτήσεις εκ των προτέρων στην εταιρία για το ρόλο του ατόμου με το οποίο θα μιλήσεις εκτός αν γνωρίζεις κάποιον που μπορεί να σου δώσει αυτήν την πληροφορία.

Χρυσός κανόνας Νο5: Προετοίμασε τις ερωτήσεις που θα κάνεις.

Αν ακολουθήσεις κατά γράμμα τον πρώτο κανόνα θα ανταποκριθείς άψογα σε όλες τις ερωτήσεις, ακόμα και τις πιο δύσκολες. Είναι όμως το ίδιο σημαντικό να έχεις ετοιμάσει κι εσύ κάποιες ερωτήσεις για το τέλος της συνέντευξης. Για παράδειγμα: «Πόση αυτονομία έχει η συγκεκριμένη θέση;», «Ποιες οι προοπτικές ανέλιξης στην εταιρία;». Έτσι θα δείξεις το ενδιαφέρον σου για την εταιρία. Επίσης μπορείς να κάνεις ερωτήσεις σχετικά με τις κοινωνικές παροχές που προσφέρει η εταιρία.

Και μια συμβουλή: ακόμα κι αν στην πορεία καταλάβεις ότι δεν είσαι κατάλληλος για τη θέση και δεν πρόκειται να προσληφθείς, μην παραιτηθείς. Διατήρησε τον ενθουσιασμό σου μέχρι το τέλος. Αν δημιουργήσεις καλή εντύπωση είναι πιθανό ο εργοδότης να κρατήσει το βιογραφικό σου για μελλοντική χρήση ή να σε χρειαστεί για διαφορετική θέση.

Οδηγίες προετοιμασίας πριν τη συνέντευξη:

  • Χαλάρωσε την προηγούμενη μέρα κάνοντας ένα άθλημα ή μια δραστηριότητα που σου αρέσει.
  • Ντύσου με άνετα ρούχα που σέβονται τον κώδικα ντυσίματος του επιχειρηματικού κόσμου
  • Προετοίμασε τα επιχειρήματα και τις ερωτήσεις σου
  • Βεβαιώσου ότι έχεις ό,τι μπορεί να σου χρειαστεί (πτυχία, βιογραφικά, σημειωματάριο)
  • Να είσαι στην ώρα σου

Τέλος, το πιο σημαντικό από όλα είναι να παρουσιαστείς στη συνέντευξη με αισιοδοξία. Κράτα στο μυαλό σου ότι δεν έχεις τίποτα να χάσεις και πολλά να κερδίσεις. Κάθε συνέντευξη, ακόμα και η πιο καταστροφική, μπορεί να χρησιμεύσει σαν εκπαίδευση για την επόμενη! Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προετοιμασία για συνέντευξη μπορείς να διαβάσεις σε προηγούμενα άρθρα μας.

Εάν χρειάζεσαι περισσότερη βοήθεια μπορείς να απευθυνθείς στους εξειδικευμένους συνεργάτες μας, με πολυετή εμπειρία στην επιλογή προσωπικού, οι οποίοι θα σου παρέχουν εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη για τη συνέντευξη με εργοδότη.

Author: Maria Sgouri

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.