Η γλώσσα του σώματος στη συνέντευξη

η γλώσσα του σώματος στη συνέντευξη

Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση «η πρώτη εντύπωση μετράει». Το ίδιο ισχύει και στις συνεντεύξεις εργασίας. Έρευνες δείχνουν ότι το 95% των εργοδοτών επηρεάζεται από την εμφάνιση και το ντύσιμο του υποψήφιου κατά την επιλογή υπαλλήλου. Ακόμα, το 75% αυτών θεωρεί ότι η εμφάνιση, και η γλώσσα του σώματος στη συνέντευξη, είναι στοιχείο του χαρακτήρα του ατόμου και επομένως κομμάτι της μελλοντικής συμπεριφοράς του. Γι’ αυτό το λόγο σου δίνουμε μερικές συμβουλές για να δημιουργήσεις θετικές εντυπώσεις στη συνέντευξη.

Δείξε σιγουριά στις απαντήσεις σου
Δεν πρέπει να φανείς νευρικός. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κάποιο τεστ αλλά για μια συζήτηση σχετικά με θέματα τα οποία υποτίθεται ότι γνωρίζεις. Θα πρέπει να ντυθείς με τρόπο που να ταιριάζει με την εικόνα που θα θέλαμε να έχουν οι άλλοι για μας.

Για τους άντρες η κατάλληλη ενδυμασία είναι τουλάχιστον υφασμάτινο παντελόνι και πουκάμισο αν όχι κοστούμι. Θα πρέπει να αποφύγουν τα κοσμήματα με εξαίρεση τη βέρα και το ρολόι. Αν φοράς σκουλαρίκι, καλά θα κάνεις να το βγάλεις πριν τη συνέντευξη. Η αμφίεση θα ολοκληρωθεί με τα κατάλληλα παπούτσια, πάντα καθαρά.

Οι γυναίκες καλύτερα να αποφύγουν τα πολύ έντονα χρώματα και το εκκεντρικό ή προκλητικό ντύσιμο. Το μακιγιάζ θα πρέπει να είναι διακριτικό και τα κοσμήματα τα ελάχιστα δυνατά. Ιδανικά θα πρέπει το ντύσιμό τους να λέει «Δεν είμαι κάποια επιπόλαιη, είμαι μια σοβαρή και ικανή εργαζόμενη».

Προσεγμένη εμφάνιση
Αν δεν προσέξεις την εμφάνισή σου είναι πιθανό ο εργοδότης να θεωρήσει ότι είσαι γενικά αμελής στη ζωή σου. Αυτό δίνει την εικόνα ενός ατόμου που δεν έχει κίνητρο και χρειάζεται επίβλεψη από κοντά. Και μην ξεχνάς, η προσεγμένη εμφάνιση δεν αφορά μόνο την επιλογή των ρούχων αλλά επίσης τα μαλλιά, τα γένια, τα νύχια κλπ.

Ο τόνος της φωνής
Η φωνή σου θα πρέπει να είναι σταθερή και καθαρή. Αν μιλάς πολύ σιγά και ο εργοδότης δυσκολεύεται να σε ακούσει, θα νομίζει ότι δεν ενδιαφέρεσαι αρκετά για τη θέση. Προσπάθησε να αποφύγεις τα κενά στο λόγο σου, τους δισταγμούς και τα «εεε» που δείχνουν ότι είσαι αβέβαιος για τα λεγόμενά σου και ότι δεν έχεις προετοιμαστεί αρκετά για τη συνέντευξη.
Συμπεριφέρσου φυσιολογικά

Τι μήνυμα δίνεις αν μπεις στη συνέντευξη με το κεφάλι ψηλά ή φοβισμένα; Αν περπατάς με αυτοπεποίθηση ή ντροπαλά; Ο τρόπος που περπατάς δείχνει πολλά για σένα. Μια σκυφτή μορφή παραπέμπει σε συγκεκριμένο τρόπο ζωής, πιθανόν σε κατάθλιψη και δίνει την εντύπωση ότι κρατάει στους ώμους της μεγάλο βάρος. Αν περπατάς περήφανα επικοινωνείς ότι έχεις τον έλεγχο και ότι μπορείς να τα βγάζεις πέρα στις δυσκολίες.

Πρέπει να κοιτάς τον εργοδότη στα μάτια από την αρχή μέχρι το τέλος της συνέντευξης. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι πρέπει να τον κοιτάς σταθερά και έντονα. Η οπτική επαφή πρέπει να διακόπτεται σε τακτικά διαστήματα αλλά να αποκαθίσταται. Έτσι δείχνεις ευθύς και ειλικρινής.

Η χειραψία
Όσον αφορά τη χειραψία, πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και σφιχτή, δηλαδή να δώσεις ολόκληρο το χέρι και όχι μόνο τα δάχτυλα. Δεν υπάρχει πιο σίγουρος τρόπος για να δημιουργήσεις απόσταση από το να δώσεις μόνο τα δάχτυλα στην πρώτη χειραψία. Έτσι δίνεις το μήνυμα «δε θέλω να δεσμευτώ» και φυσικά ό,τι χειρότερο σε μια συνέντευξη εργασίας. Από την άλλη πρέπει να είναι σφιχτή χωρίς βέβαια να κάνεις τον άλλον να πονέσει. Ο σκοπός της χειραψίας είναι να κάνεις μια πρώτη επαφή και μια υπερβολικά δυνατή χειραψία δείχνει επιθετικότητα και ανταγωνιστικότητα, δηλαδή το αντίθετο από αυτό που θέλεις σε μια συνέντευξη.

Πώς να κάνεις εξάσκηση
Αν αισθάνεσαι αβέβαιος για το πώς φαίνεσαι στη διάρκεια της συνέντευξης, δεν έχεις παρά να εξασκηθείς. Μπορείς να τραβήξεις ένα βίντεο με σένα να δίνεις συνέντευξη. Έτσι θα παρατηρήσεις τον εαυτό σου και θα εντοπίσεις τυχόν λάθη που κάνεις ώστε να τα διορθώσεις. Υπάρχει επίσης η παραδοσιακή λύση της προσομοίωσης της συνέντευξης με ένα φίλο. Έτσι θα έχεις ένα άτομο της εμπιστοσύνης σου που μπορεί να σου πει με ειλικρίνεια την εντύπωση που δίνεις και ποια είναι τα αρνητικά μη λεκτικά σήματα που δίνεις ώστε να μην τα επαναλάβεις στην κανονική συνέντευξη.

Εάν χρειάζεσαι περισσότερη βοήθεια μπορείς να απευθυνθείς στους εξειδικευμένους συνεργάτες μας, με πολυετή εμπειρία στην επιλογή προσωπικού, οι οποίοι θα σου παρέχουν εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη για τη συνέντευξη με εργοδότη.

Author: Maria Sgouri

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.