Ομιλία της Αν. Υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη

 • Ανταποκρίθηκα με ιδιαίτερη χαρά στη πρόσκληση γιατί πιστεύω ότι τα Επιμελητήρια μπορούν να έχουν σημαντική συμβολή στα ζητήματα που συνδέονται, με την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση. Είναι άλλωστε πεποίθησή μου, ότι τα θέματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης, είναι υπόθεση που αφορά όλους μας πολιτεία, θεσμικούς παράγοντες, επιχειρηματίες. Μόνο η συνεργασία, και η συμβολή του κάθε ένα μας, με βάση το θεσμικό του ρόλο, ιδιαίτερα στη παρούσα συγκυρία, μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα και να συμβάλλει στην ανόρθωση της οικονομίας στην υποστήριξη της εργασίας.

 • Η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία γίνεται ολοένα και πιο εμφανής. Αυτό αντανακλάται τόσο στον δείκτη οικονομικού κλίματος, όσο και στην εξέλιξη των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος. Συγκεκριμένα, το άθροισμα των θετικών μηνιαίων ροών από τον Μάιο έως τον Ιούλιο του 2017 ανήλθε σε €2,7 δισ., εκ των οποίων τα €1,7 δισ. προέρχονται από τις καταθέσεις των νοικοκυριών. Ο δε δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βελτιώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα, και διαμορφώθηκε στις 99,0 μονάδες τον Αύγουστο του 2017, από 98,2 μονάδες τον Ιούλιο και 94 μονάδες τον Ιούνιο.
 • Ο θετικός αντίκτυπος στο οικονομικό κλίμα αντικατοπτρίζεται σε σημαντικό βαθμό και στη μετατόπιση της καμπύλης αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε χαμηλότερο επίπεδο, καθώς και στην αναβάθμιση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
 • Η χώρα έχει ξεκινήσει να προσελκύει επενδύσεις, το α’ εξάμηνο του 2017, μόνο, είχαμε πάνω από 1 δισεκατομμύριο άμεσες ξένες επενδύσεις και το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου είχαμε τριπλασιασμό, αμέσως μετά, δηλαδή, από την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Ταυτόχρονα, έχει τεθεί σε εφαρμογή ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που θα βοηθήσει να ανασάνουν πολλές επιχειρήσεις, ενώ αναμένεται άμεσα να δημιουργηθούν σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία, όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα δώσουν περεταίρω ώθηση στην οικονομία, διαμορφώνοντας έτσι τις συνθήκες για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
 • Εκτιμούμαι λοιπόν ότι το 2017 η ανάπτυξη θα ανέλθει κοντά στο 2%, και η ανεργία θα μειωθεί μέσα στο 2018 κάτω του 20%.Φυσικά, οι θετικοί δείκτες της οικονομίας, δεν επιτρέπουν βέβαια θριαμβολογίες, μας επιτρέπουν όμως, βάσιμα, να αισιοδοξούμε για το μέλλον.
 • Όμως, πέρα από τους θετικούς δείκτες καλούμαστε να απαντήσουμε σε δύο ζητήματα: Τι είδους ανάπτυξη θέλουμε; Η ανάπτυξη δεν αποτελεί αφαίρεση, δεν είναι ένας μαγικός αριθμός αύξησης του ΑΕΠ που αρκεί να έχει θετικό πρόσημο. Αυτή είναι μια μονοδιάστατη άποψη. Γνωρίζουμε ότι το ΑΕΠ μπορεί να αυξάνει αλλά η οικονομία και κοινωνία να μην αναπτύσσονται. Συνεπώς, η ανάπτυξη είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο από την απλή αύξηση του ΑΕΠ. Η ανάπτυξη προϋποθέτει παραγωγικές επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων των συμπολιτών μας. Επιδιώκουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη δίχως κοινωνικούς αποκλεισμούς.
 • Στο Υπουργείο Εργασίας παραμένουμε προσηλωμένοι στο στρατηγικό μας στόχο: Στη δραστική μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία συνθηκών για πλήρη, σταθερή και αξιοπρεπή απασχόληση για όλους.
 • Η ανεργία μειώθηκε στο 21,7% από 26,5% που ήταν το 2014.
 • Κάθε χρόνο η ανεργία υποχωρεί 2 μονάδες.
 • Φέτος, μέχρι και τον Ιούλιο δημιουργήθηκαν 263.000 (263.145) νέες θέσεις εργασίας, αριθμός ρεκόρ 16ετίας. Πρόκειται για αύξηση 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.
 • Η ανεργία των νέων υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014.
 • Έχουμε συγκράτηση της μερικής απασχόλησης. Το πρώτο 7μηνο του 2017 η μερική απασχόληση αυξήθηκε μόλις κατά 0,16%, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2014 η μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 10,57%.
 • Φυσικά, η μείωση της ανεργίας δεν έγινε με κάποιο μαγικό τρόπο. Είναι αποτέλεσμα του μείγματος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και των πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης που εφαρμόζουμε στο Υπουργείο εργασίας.
 • Τα τελευταία 2,5 χρόνια υποστηρίξαμε με τα προγράμματά που σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε συνολικά σχεδόν 200.000 ανέργους, από τους οποίους οι 131.000 βρήκαν μία θέση εργασίας. Μέχρι το τέλος του 2017 θα έχουν ενταχθεί επιπλέον 46.000 άτομα, σε στοχευμένα προγράμματα για την αντιμετώπιση, κυρίως, της ανεργίας των νέων.
 • Παράλληλα με τη δουλειά που κάνουμε μέσα στη χώρα, καταβάλουμε προσπάθειες και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο προσπαθώντας να αυξήσουμε τα κονδύλια από την Ε.Ε για την απασχόληση και την ανεργία. Στην πρόσφατη συνάντηση και ομιλία μου στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεσα και έτυχε ευρείας αποδοχής η πρότασή μας για την εξασφάλιση πρόσθετων μέτρων για κράτη – μέλη με υψηλή ανεργία, (πάνω του μέσου ευρωπαϊκού όρου).

Η πρόταση αυτή προβλέπει:

 • Πρώτον, την εξαίρεση των δαπανών ενίσχυσης της απασχόλησης από τον υπολογισμό του ελλείμματος και του χρέους κατά το Σύμφωνο Σταθερότητας,
 • Δεύτερον την επέκταση των πόρων που μπορούν να διατεθούν από το Πακέτο Γιούνκερ (Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων) και για δράσεις υποστήριξης των ανέργων και,
 • Τρίτον, τη δυνατότητα εξεύρεσης πρόσθετων πόρων για την ενίσχυση της απασχόλησης και από πηγές εκτός των ορίων της Ε.Ε.
 • Τέλος, σε ότι αφορά αναφερθώ στη συνεργασία μας με τα Επιμελητήρια. Επιδιώκουμε και προωθούμε τη συνεργασία με τα επιμελητήρια. Αυτό αποτυπώθηκε θεσμικά και στην ΚΥΑ για το Πλαίσιο Ποιότητας της Μαθητείας όπου προβλέπεται η συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στη Διακυβέρνηση του Συστήματος της μαθητείας σε εθνικό επίπεδο όπου συστήνεται Εθνικό Συντονιστικό Όργανο για το Σχεδιασμό και την Υλοποίηση Προγραμμάτων Μαθητείας με τη συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργείων. Ο ρόλος του Εθνικού Συντονιστικού οργάνου είναι να εισηγείται στους αρμόδιους Υπουργούς (Εργασίας & Παιδείας) σχετικά με τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, καθώς σε θέματα τα οποία αφορούν στο σχεδιασμό, στην εφαρμογή και στον τρόπο αξιολόγησης των προγραμμάτων Μαθητείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.