Προετοιμαστείτε για συνέντευξη παίρνοντας μαζί σας μόνο ότι πραγματικά χρειάζεστε!

Σας κάλεσαν για συνέντευξη – συγχαρητήρια! Μια συνέντευξη είναι περίπου 80% προετοιμασία και 20% εκτέλεση. Όσο πιο προετοιμασμένοι είστε, τόσο το καλύτερο. Ωστόσο, η προετοιμασία δεν είναι μόνο το να διαλέξετε τι ρούχα θα φορέσετε. Για την ακρίβεια, παρά τις ώρες που έχετε ξοδέψει ετοιμάζοντας το βιογραφικό σας και στέλνοντάς το σε εταιρίες, η δουλειά σας δεν τελείωσε. Η διαδικασία είναι κάτι παραπάνω από το να παρουσιαστείτε για συνέντευξη και να απαντάτε σε ερωτήσεις. Χρειάζεται να αφιερώσετε χρόνο για να οργανωθείτε γι’ αυτήν τη σημαντική συνάντηση.

Θα αναρωτιέστε «τι θα μπορούσα να πάρω μαζί μου σε μια συνέντευξη;» Πολλά περισσότερα από όσα νομίζετε! Εδώ έχουμε μερικά πράγματα που είναι καλό να έχετε μαζί σας.

1) Αρκετά αντίγραφα του βιογραφικού σας. Υπάρχει περίπτωση να συναντηθείτε με περισσότερα άτομα. Επίσης, αρκετοί εργοδότες ξεχνούν να τυπώσουν εκ των προτέρων το βιογραφικό σας. Το να έχετε μαζί σας αντίγραφα δείχνει ότι πήγατε προετοιμασμένοι. Απλώς βεβαιωθείτε ότι είναι από την τελευταία ενημέρωση του βιογραφικού σας.

2) Μόνο μία τσάντα. Αυτό αφορά κυρίως τις γυναίκες αλλά ενδιαφέρει επίσης και τους άνδρες. Μην εμφανιστείτε με μια τεράστια τσάντα και έναν ακόμη μεγαλύτερο χαρτοφύλακα. Διαλέξτε μια απλή τσάντα που χωράει όλα σας τα πράγματα και μπορεί εύκολα να κρεμαστεί στον ώμο ώστε να έχετε και τα δύο σας χέρια ελεύθερα.

3) Ένα σημειωματάριο. Μπορεί να χρειαστεί να κρατήσετε κάποια σημείωση (συμβουλή: πάντα ρωτήστε αν επιτρέπετε πριν το κάνετε). Αποφύγετε κάτι υπερβολικό ή με παιδικό εξώφυλλο.

4) Δύο στυλό. Μπορεί να μην είστε ο μόνος που χρειάζεται στυλό. Αν το πρόσωπο που σας παίρνει συνέντευξη βρεθεί ξαφνικά χωρίς στυλό, φανταστείτε πόσο θα το εκτιμήσει αν του προσφέρετε ένα. Επιπλέον, μπορείτε να πείτε «Μπορείτε να το κρατήσετε, έχω κι άλλο». Αυτό δείχνει ότι είστε προετοιμασμένοι.

5) Επαγγελματική εμφάνιση.  Μια διάσημη φράση της Doris Day είναι «οι άνθρωποι ακούν αυτό που βλέπουν». Όταν ντύνεστε για μια συνέντευξη, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα μαλλιά, το μεικάπ, τα κοσμήματα, τα ρούχα και τα παπούτσια σας στέλνουν το σωστό μήνυμα. Αποφύγετε οτιδήποτε παλιομοδίτικο ή υπερβολικό. Προσέξτε το συνδυασμό των  χρωμάτων. Ο εργοδότης θα πρέπει να εστιάσει σ’ εσάς και σ’ αυτά που λέτε και όχι σ’ αυτά που φοράτε.

6) Μια λίστα ερωτήσεων για τον εργοδότη. Είναι πιθανό στο τέλος της συνέντευξης να σας δοθεί η ευκαιρία να κάνετε ερωτήσεις. Αυτή είναι η ευκαιρία σας να ξεχωρίσετε! Διαβάστε για την εταιρία και βρείτε κάποιες ερωτήσεις που αφορούν τις δραστηριότητές της και τα σχέδιά της για ανάπτυξη και κερδοφορία. Οι ερωτήσεις που θα κάνετε δείχνουν την εμπειρία σας και πόσο διατεθειμένοι είστε να συμβάλετε στην πρόοδο της εταιρίας.

7) Συστατικές επιστολές. Αν ο εργοδότης σας ζητήσει τις συστατικές επιστολές σας σημαίνει ότι θέλουν να προχωρήσετε παρακάτω στη διαδικασία. Είναι καλύτερα να μπορείτε να τις δώσετε επιτόπου. Το να τις έχετε μαζί σας δείχνει ότι είστε άξιοι της επαγγελματικής σας φήμης που θα επιβεβαιώσουν οι επιστολές. Σε κάθε συστατική επιστολή να έχετε τυπωμένο επάνω το όνομα αυτού που την έγραψε και τη σχέση του μαζί σας, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας μαζί του.

8) Ένα μπουκάλι νερό, χαρτομάντιλα, αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια. Μπορεί να σας πιάσει βήχας ή να φτερνιστείτε. Αν έχετε αυτά τα αντικείμενα εύκολα στην τσάντα σας θα βγείτε γρήγορα από τη δύσκολη θέση.

9) Παπούτσια για περπάτημα. Ποτέ δεν ξέρετε αν μια συνέντευξη καταλήξει σε μια βόλτα γνωριμίας στα γραφεία της εταιρίας.  Δεν εννοούμε να φορέσετε αθλητικά αλλά άνετα παπούτσια που θα σας επιτρέπουν να κάνετε εύκολα μια μικρή βόλτα.

10) Δείγματα της δουλειάς σας. Ποτέ δεν ξέρετε αν ο εργοδότης θελήσει να δει τα δείγματα της δουλειάς που αναφέρατε στο βιογραφικό σας. Δε χρειάζεται να πάρετε μαζί σας πολλά, αλλά λίγα και χαρακτηριστικά. Δείξτε τα μόνο αν σας τα ζητήσουν.

Τέλος, τα πράγματα που δεν πρέπει να έχετε μαζί σας σε μια συνέντευξη είναι εξίσου σημαντικά. Τι δεν πρέπει να κάνετε;

1) Μην παρουσιαστείτε σε μια συνέντευξη με καφέ, αναψυκτικό ή φαγητό στο χέρι .

2) Το κινητό σας πρέπει να είναι κλειστό. Μην απαντάτε στο τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Δείχνει έλλειψη σεβασμού και ότι δεν ενδιαφέρεστε πραγματικά για τη δουλειά.

3) Μην κάνετε γενικές ερωτήσεις. Το να ρωτήσετε για το μέγεθος της εταιρίας ή σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται δείχνει ότι δεν ασχοληθήκατε καθόλου για να γνωρίσετε την εταιρία πριν τη συνέντευξη.

Η γενική συμπεριφορά σας είναι καθοριστική για την έκβαση της συνέντευξης. Ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές και δείξτε τον καλύτερο εαυτό σας.

1) Δυναμική προσωπικότητα. Οι εταιρίες προτιμούν εργαζόμενους που τους αρέσει να εργάζονται για την εταιρία τους. Φορέστε το καλύτερό σας χαμόγελο και δείξτε τη δυναμικότητά σας. Δεν εννοούμε να αλλάξετε το ποιος είστε ή να φανείτε απελπισμένοι αλλά χρειάζεται να κάνετε μια προσπάθεια για να δείξετε ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά και ότι θέλετε τη δουλειά.

2) Να είστε προετοιμασμένοι να απαντήσετε σε σκληρές επαγγελματικές ερωτήσεις. Θα πρέπει να μελετήσετε τις τυπικές ερωτήσεις που ρωτούν και να προετοιμάσετε τις απαντήσεις σας. Το να μπορείτε να φέρετε παραδείγματα από την εμπειρία σας για να τεκμηριώσετε τις απαντήσεις σας είναι πολύ σημαντικό. Οι άνθρωποι που παίρνουν συνεντεύξεις συχνά χρησιμοποιούν «ερωτήσεις συμπεριφοράς» για να καταλάβουν αν ταιριάζετε στην εταιρία τους. Αυτές οι ερωτήσεις απαιτούν από εσάς μεγάλες απαντήσεις στις οποίες θα εξηγείτε πως θα συμπεριφερόσασταν σε κάποια κατάσταση. Αν προετοιμαστείτε γι’ αυτές τις δύσκολες ερωτήσεις, η συνέντευξη θα κυλήσει πιο εύκολα και θα νιώθετε πιο χαλαροί και σίγουροι.

3) Κοιτάτε τον συνομιλητή σας στα μάτια και χαμογελάτε. Οι περισσότεροι εργοδότες λένε ότι μετά από μερικά λεπτά έχουν ήδη αποφασίσει αν θα προσλάβουν ή όχι τον υποψήφιο. Η γλώσσα του σώματος, οι εκφράσεις του προσώπου, η επαφή με τα μάτια και οι χειρονομίες λένε πολλά για εσάς από την πρώτη στιγμή της συνέντευξης. Ακόμα κι αν δεν είστε πολύ εκφραστικοί, η συνεχής επαφή με τα μάτια και το χαμόγελο ενισχύουν τη θετική συμπεριφορά, καθώς ο εργοδότης θέλει να νιώσει ότι θα μπορεί να συνεργάζεται μαζί σας στην καθημερινότητα.

4) Μείνετε στα γεγονότα. Είναι πολύ σημαντικό να μην πείτε ψέματα σε μια συνέντευξη.  Αν υπήρξαν δύσκολες στιγμές στην καριέρα σας θα πρέπει να μπορείτε να μιλήσετε γι’ αυτές ήρεμα και αντικειμενικά. Για παράδειγμα, αν σας έχουν απολύσει θα πρέπει να πείτε πώς ωριμάσατε μέσα από αυτήν την εμπειρία. Το να πείτε ψέματα ή να αποφύγετε ερωτήσεις δεν είναι λύση.

5) Θεωρήστε ότι «πουλάτε» τον εαυτό σας. Σκεφτείτε ότι η εταιρία θέλει να αγοράσει τις υπηρεσίες σας. Πρόκειται για έναν υποψήφιο πελάτη τον οποίο πρέπει να ακούσετε προσεκτικά και να του εμπνεύσετε σιγουριά για το «προϊόν» που πρόκειται να αγοράσει. Επικεντρωθείτε στο να εξηγήσετε πώς τα προσόντα και τις ικανότητές σας θα κάνουν τη δουλειά του ευκολότερη. Γι’ αυτό σας πληρώνουν!

6) Στρατηγική μακροπρόθεσμης σχέσης. Αντί να πάτε στη συνέντευξη υποθέτοντας εκ των προτέρων ότι δε θα πάρετε τη δουλειά, δείτε το σαν ευκαιρία για να χτίσετε μια σχέση με έναν πιθανό εργοδότη. Ακόμα κι αν τελικά δε σας προσλάβουν, αν κάνετε καλή εντύπωση θα σας έχουν υπόψη τους για το μέλλον. Αν δείτε τη συνέντευξη σαν ένα πρώτο βήμα μιας μακροπρόθεσμης σχέσης, θα είστε πιο χαλαροί και θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

7) Πίστη στον εαυτό σας. Θα πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη σε σας και τις ικανότητές σας αν θέλετε να δείξετε στον εργοδότη ότι είστε το κατάλληλο άτομο για τη δουλειά. Μη φοβάστε να μιλήσετε για τον εαυτό σας. Αφήστε κατά μέρος τις μετριοφροσύνες και μιλήστε για τον εαυτό σας. Θα πρέπει να πείσετε τον εργοδότη ότι μπορείτε να κάνετε τη δουλειά καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Εσείς θα αγοράζατε κάτι από έναν πωλητή που δεν πιστεύει στο προϊόν που πουλάει; Όχι βέβαια. Επομένως, αναγνωρίστε τα ταλέντα σας και μην ντρέπεστε να τα δείξετε σε μια συνέντευξη.

Τέλος, μπορείτε να απευθυνθείτε στους εξειδικευμένους συνεργάτες μας, με πολυετή εμπειρία στην επιλογή προσωπικού και στη διενέργεια συνεντεύξεων, οι οποίοι θα σας παρέχουν εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη σε όλα τα βήματα της διαδικασίας συνέντευξης.

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.