Η τέχνη της αποκωδικοποίησης μιας αγγελίας εργασίας

Εάν έχεις εμπειρία στην αναζήτηση εργασίας, θα θυμάσαι ότι οι αγγελίες εργασίας ήταν το πολύ τρεις με τέσσερις σειρές στις εφημερίδες. Σήμερα οι αγγελίες κυμαίνονται από 300 έως και 1.000 λέξεις, με αποτέλεσμα να καθίστανται δυσνόητες για τους περισσότερους υποψηφίους.

Μάθε να τις αναλύεις και να τις χρησιμοποιείς προς όφελός σου

Αντί λοιπόν να θρηνείς για τη «φλυαρία» στις αγγελίες διάβασέ τες προσεκτικά, ώστε να κατανοήσεις τι ακριβώς ζητάει ο εργοδότης.

Πώς πρέπει να αποκωδικοποιείς αυτές τις αγγελίες και πώς να τις χρησιμοποιείς προς όφελός σου όταν κάνεις την αίτησή σου;

Γίνε… λαγωνικό

Στις σωστές αγγελίες πάντα αναγράφονται δεξιότητες που πρέπει να έχει ο υποψήφιος και τι θα κληθεί να κάνει στη θέση αυτή.

Ωστόσο, πολλές φορές οι μακροσκελείς αγγελίες είναι ασαφείς. Στην περίπτωση αυτή πιθανώς ο εργοδότης να μη γνωρίζει ακριβώς τι αρμοδιότητες θα συμπεριλαμβάνει η θέση αυτή. Από τη μια, αυτός θα είναι ο κώδων που θα κρούσει για να αποφύγεις το λάθος να πας σε μια θέση όπου δε θα ξέρεις τι ακριβώς πρέπει να κάνεις και από την άλλη, μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για να χαράξεις εσύ τη δικιά σου πορεία.

Παρατήρησε αν στην αγγελία αναγράφονται οι λέξεις «διασκέδαση, κοινωνική ζωή ή πνεύμα συνεργασίας». Να θυμάσαι ότι θα κληθείς να ενταχθείς στη «γραμμή» που θα ακολουθεί η εταιρία. Εάν είσαι ο τύπος που θέλει να τελειώνει τη δουλεία του και να πηγαίνει σπίτι, τότε ίσως αυτή η θέση δεν κάνει για σένα.

Αν αναγράφονται οι λέξεις «ευέλικτος, γρήγορος και με μεγάλα αποθέματα ενέργειας», αυτό σημαίνει «να είσαι πρόθυμος να κάνεις ότι οι άλλοι δεν κάνουν, να μην κάνεις ποτέ διάλειμμα και να δουλεύεις υπερωρίες και σαββατοκύριακα».

Διάβασε προσεκτικά την αγγελία εργασίας

Χρησιμοποίεισαι τα στοιχεία της αγγελίας προς όφελός σου όταν κάνεις την αίτησή σου, π.χ. παρατήρησε με ποια σειρά αναγράφονται οι δεξιότητες και τα προσόντα του κατάλληλου υποψηφίου, καθώς και πόσο συχνά αναφέρονται στην αγγελία. Αν αναγράφονται πέντε συνώνυμα της λέξης «ομαδικό πνεύμα ή αφοσίωση», τότε να είσαι σίγουρος ότι πρέπει να τα συμπεριλάβεις στην αίτησή σου.

Μην αντιγράφεις απλά όσα αναγράφονται στην αγγελία, αλλά προσπάθησε να τους πείσεις πόσο κατάλληλος είσαι για αυτή τη θέση. Π.χ. αν χρησιμοποιείται κατά κόρον η λέξη «ακεραιότητα», προσπάθησε να την επιδείξεις στο βιογραφικό σου δίνοντας έμφαση σε αποτελέσματα και επιτεύγματα σου σε παλαιότερες δουλειές σου.

«Ακόνισε» τις δεξιότητές σου

Σε κάθε αγγελία αναγράφονται τα απαιτούμενα προσόντα, οπότε αν π.χ. αναγράφεται ότι απαιτείται μεταπτυχιακό στους Η/Υ και εσύ δεν έχεις, τότε οι πιθανότητες να κληθείς για συνέντευξη ελαχιστοποιούνται.

Για να είσαι βέβαιος ότι δε θα ξεχάσεις κανένα από τα απαιτούμενα προσόντα στο βιογραφικό σου, η καλύτερη τακτική είναι να κάνεις “copy and paste”.

Author:  / 

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.