Είσαι ο κατάλληλος για εποχιακή απασχόληση;

Οι καλοκαιρινές και εποχιακές δουλειές δεν είναι πλέον μόνο για φοιτητές. Ανάλογα με το επίπεδο διαβίωσης, τους επαγγελματικούς στόχους και τις οικονομικές ανάγκες, οι εποχιακές δουλειές προσελκύουν όλο και περισσότερο ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Εν αντιθέσει με τη μερική απασχόληση, οι εποχιακές δουλειές αποτελούν πολλές φορές πλήρη απασχόληση για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Εξ ορισμού, η εποχιακή απασχόληση λαμβάνει χώρα κάποιες φορές το χρόνο, π.χ. στις Χριστουγεννιάτικες αγορές, αλλά και σε πιο αναβαθμισμένες επαγγελματικά θέσεις εργασίας. Λόγου χάρη, στο λογιστικό τομέα, η εποχιακή απασχόληση σχετίζεται με τη συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Στις τουριστικές περιόδους, η εποχιακή απασχόληση μπορεί να σχετίζεται με την εκμάθηση σκι από δασκάλους τους χειμερινούς μήνες μέχρι και την εργασία στα λιμάνια και το ψάρεμα στις παραθαλάσσιες περιοχές. Το εκάστοτε είδος εποχιακής απασχόλησης προσελκύει και διαφορετικές εργατικές τάξεις.

Με την ύφεση της οικονομίας όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι καταπιάνονται με εποχιακές δουλειές. Πολλοί ενήλικες στους οποίους δεν πέρναγε καν από το μυαλό ότι θα ενασχολούνταν ποτέ με κάτι εποχιακό, τώρα το θεωρούν μια καλή ευκαιρία απασχόλησης. Λόγω της φύσης της εποχιακής απασχόλησης πολλές φορές προτιμώνται άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με εμπειρία παρά ανειδίκευτοι νέοι.

Ένας συνταξιούχος λογιστής έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να δουλέψει σε λογιστικό γραφείο από έναν αριστούχο νεαρό που μόλις αποφοίτησε και δεν έχει εμπειρία. Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις όπως σε ένα Χριστουγεννιάτικο παζάρι θα προτιμηθούν νεαρά άτομα, τα οποία όμως θα λάβουν και μικρότερο μισθό.

Η εποχιακή απασχόληση αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τους ακόλουθους τέσσερις τύπους εργαζομένων:

Μαθητές/Φοιτητές: Κάθε Μάιο και Ιούνιο οι μαθητές/φοιτητές βρίσκονται σε παροξυσμό για εύρεσης κάποιας απασχόλησης που θα τους αποφέρει ένα χαρτζιλίκι μιας και έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο.

Γκριζομάλληδες: Ιδιαίτερα οι καλοκαιρινές εποχιακές θέσεις εργασίας ποντάρουν στους μεγαλύτερους σε ηλικία με εμπειρία που γνωρίζουν τη δουλειά.

Μεσήλικες: Όλο και περισσότεροι μεσήλικες ψάχνουν μια δεύτερη καριέρα είτε γιατί διεκόπη η εργασία τους είτε για άλλους λόγους.

Άνεργοι: Μιας και έχει καταστεί δύσκολο η εύρεση μια πλήρης απασχόλησης, λόγω της υπερπληθώρας των αιτήσεων που υποβάλλονται, η εποχιακή απασχόληση μπορεί να αναδείξει τις ικανότητες του εκάστοτε εργαζομένου στον εργοδότη του, να προσφέρει εμπειρία και να είναι προ των πυλών για μια πλήρη απασχόληση.

Για πολλούς η εποχιακή απασχόληση δεν είναι ότι καλύτερο από άποψη μισθού, αλλά για άλλους είναι μια ευκαιρία για να δοκιμαστούν σε καινούριους επαγγελματικούς τομείς.

Author: 

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.