Δωρεάν online μαθήματα από τα MOOC για όλους

MOOC δωρεαν μαθηματα πανεπιστημιακου επιπεδου

Τα αρχικά MOOC σημαίνουν Massive Open Online Course – Μαζικά Ανοιχτά Διαδικτυακά Μαθήματα. Πρόκειται για online μαθήματα (courses) πανεπιστημιακού επιπέδου, τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενοι από όλον τον κόσμο. Δεν υπάρχουν δίδακτρα, προϋποθέσεις ή αιτήσεις στα MOOC: το μόνο που χρειάζεται είναι ένα κλικ για να εγγραφείτε και να επεκτείνετε τους ορίζοντές σας. Για μερικούς τα MOOC είναι το μέλλον της ανώτερης εκπαίδευσης ενώ για άλλους η καταδίκη της. Ο χρόνος θα δείξει αλλά το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για έναν ακόμη τρόπο για να μορφωθεί κανείς.

Για τους εργαζόμενους είναι δύσκολο να παρακολουθήσουν τα μαθήματα σε μια παραδοσιακή σχολή ενώ για πολλούς αποφοίτους μπορεί να είναι αρκετά ακριβή. Παρόλα αυτά, η συνέχιση των σπουδών δείχνει στους εργοδότες ότι είστε φιλόδοξοι και ενημερωμένοι για τα τελευταία νέα και πρακτικές του επαγγέλματος. Σαν (υποψήφιος) εργαζόμενος είναι απαραίτητο να «αυτοαξιολογείστε», να εντοπίζετε τα αδύνατα σημεία σας και να προσπαθείτε να αποκτήσετε περισσότερα προσόντα που θα σας βοηθήσουν στην καριέρα σας.

Είναι γεγονός ότι τα MOOC δεν είναι για όλους! Πολλοί που ξεκινούν ένα course δεν το ολοκληρώνουν. Γι’ αυτούς όμως που έχουν την απαραίτητη αυτοπειθαρχία, τα MOOC ανοίγουν την πόρτα για να μάθουν σχεδόν τα πάντα.

Αναζήτηση των MOOC και επιλογή μαθημάτων

Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που προσφέρουν online μαθήματα από κορυφαία πανεπιστήμια. Από τις πιο δημοφιλείς είναι οι Coursera και edX. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές γι’ αυτό μια μηχανή αναζήτησης MOOC όπως η Class Central ή η MOOCSE μπορεί να σας βοηθήσει. Έτσι μπορείτε να βρείτε μαθήματα συγκεκριμένης ειδικότητας ή γλώσσας (έτσι μπορείτε να εξασκείτε τα ισπανικά σας ενώ σπουδάζετε οικονομικά!).

Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι διαλέξετε το θέμα των μαθημάτων και αυτό εξαρτάται από τους στόχους που θέτετε. Εάν θέλετε να σπουδάσετε κάτι σχετικό με τη δουλειά σας, υπάρχουν πάρα πολλά σχετικά θέματα είτε θέλετε να βελτιώσετε την απόδοσή σας είτε να ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους υποψήφιους αναζητώντας τη δουλειά των ονείρων σας. Υπάρχουν μαθήματα για μάρκετινγκ, οικονομικά και ό,τι άλλο φανταστεί κανείς, οπότε σίγουρα κάτι θα τραβήξει την προσοχή σας. Επίσης υπάρχουν MOOC για θέματα που δεν σχετίζονται απαραίτητα με τη δουλειά αλλά είναι ενδιαφέροντα, όπως η ιστορία τέχνης ή η θαλάσσια βιολογία. Εξάλλου υπάρχει πάντα η περίπτωση κάποιος εργοδότης να βρει ενδιαφέρον το ότι παρακολουθείτε μαθήματα σύνθεσης ηλεκτρονικής μουσικής!

Από πού ξεκινάει κανείς στα MOOC

Αρχικά καταγράψτε, για το βιογραφικό σας, όλες τις δεξιότητες που χρησιμοποιείτε στα MOOC, όπως η ανάλυση δεδομένων, η σωστή χρήση των πνευματικών δικαιωμάτων, η ομαδική εργασία ή οτιδήποτε άλλο. Στη συνέχεια ξεχωρίστε αυτές τις δεξιότητες που αφορούν τη δουλειά που σας ενδιαφέρει και αναφερθείτε στο πώς εφαρμόζονται σε αυτήν. Δεν έχει σημασία αν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων δουλέψατε ομαδικά για να γράψετε ένα σενάριο ενώ στη δουλειά θα το κάνετε για να πουλήσετε ασφάλειες ζωής. Η δεξιότητα είναι η ίδια και ο εργοδότης σας θα το εκτιμήσει.

Με τόσα πολλά θέματα είναι εύκολο να παρασυρθείτε και να ασχοληθείτε με πάρα πολλά. Είναι όμως πολύ σημαντικό να κατανοήσετε τις απαιτήσεις του course που θα επιλέξετε και να προσέξετε τις προθεσμίες για την υποβολή των εργασιών. Μερικά courses αποτελούνται απλώς από εβδομαδιαίες βίντεο-διαλέξεις που ακολουθούνται από ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Σε άλλα πρέπει να κάνετε εργασίες – σε μορφή δοκιμίου ή δημιουργικού project. Θα βρείτε αυτές τις πληροφορίες στη σελίδα του course ώστε να μπορείτε να προγραμματίσετε το χρόνο σας.

Επίσης, λάβετε υπόψη σας ότι πολλά courses επαναλαμβάνονται μέσα στη χρονιά, γι’ αυτό μην αγχώνεστε να συμμετέχετε άμεσα σε ό,τι σας ενδιαφέρει. Πολλά MOOC έχουν υπηρεσία ενημέρωσης μέσω email ώστε να ενημερώνεστε για τα νέα προγράμματα.

Τα MOOC ήρθαν για να μείνουν

Τα μαθήματα στο διαδίκτυο φαίνεται να είναι το μέλλον της δια βίου μάθησης και μια καλή ευκαιρία να επεκτείνετε τη μόρφωσή σας και να πετύχετε τους στόχους σας. Οι εργοδότες θα εντυπωσιαστούν με τη πρωτοβουλία σας ενώ εσείς θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε αμέτρητους ανθρώπους από όλο τον κόσμο με τα ίδια ενδιαφέροντα.

Author: Maria Sgouri

Ετικέτες:

4 thoughts on “Δωρεάν online μαθήματα από τα MOOC για όλους

  1. Πίνγκμπακ: 8 λόγοι για να παρακολουθήσετε ένα MOOC

  2. Πίνγκμπακ: Αφήστε τις δικαιολογίες και επενδύστε στην επαγγελματική σας εξέλιξη

  3. JOANNA

    ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΣΑΣ . ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ . ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.