Πως τα Google Alerts μπορούν να βοηθήσουν στην εύρεση εργασίας

Πως τα Google Alerts μπορούν να βοηθήσουν στην εύρεση εργασίας

Όταν θέλετε να εισχωρήσετε σε μια κλειστή αγορά όπου οι νέες θέσεις εργασίας δε διαφημίζονται, η γνώση είναι δύναμη. Γι’ αυτό τα Google Alerts πρέπει να γίνουν μέρος της εργαλειοθήκης σας όταν ψάχνετε για εργασία.

Τι είναι τα Google Alerts;

Είναι e-mail που η Google σας στέλνει δωρεάν κάθε φορά μια μηχανή αναζήτησης βρίσκει πληροφορίες που είναι σχετικές με θέματα που έχετε δηλώσει ότι σας ενδιαφέρουν, όπως άρθρα, ειδήσεις κ.α. Έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα Google Alerts για να παρακολουθείτε τα νέα για οποιαδήποτε εταιρία, προϊόν, πρόσωπο ή βιομηχανία που σχετίζεται με την εργασία που ψάχνετε.

Πώς θα σας βοηθήσουν τα Google Alerts;

Αυτές οι πληροφορίες «εκ των έσω» μπορούν να σας δώσουν το πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους. Θα μάθετε για επεκτάσεις (δηλαδή για νέες θέσεις εργασίας), ευκαιρίες καριέρας και αλλαγές στο προσωπικό πολύ πριν οι υπόλοιποι το αντιληφθούν. Φανταστείτε ότι το Google Alerts είναι η προσωπική σας μηχανή αναζήτησης εργασίας που δουλεύει για εσάς 24 ώρες το 24ωρο και 7 μέρες την εβδομάδα.

6 τρόποι για να εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο την υπηρεσία των Google Alerts:

1. Παρακολουθείστε τους εργοδότες που σας ενδιαφέρουν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα Google Alerts για να ρίξετε μια «εσωτερική» ματιά στα μέρη που θα θέλατε να εργαστείτε. Στη συνέχεια, αν κάνετε αίτηση για κάποια θέση, μπορείτε να αναφέρετε τις πληροφορίες που πήρατε στη συνοδευτική επιστολή, το βιογραφικό σας ή στη συνέντευξη. Για παράδειγμα, αν σας ήρθε ένα Google Alert για μια είδηση που αναφέρει ότι η εταιρία σκοπεύει να επεκταθεί στην Κίνα ενώ εσείς γνωρίζετε κινέζικα, θα το αναφέρετε ενισχύοντας έτσι την υποψηφιότητά σας για τη θέση.

2. Αναζητήστε εργοδότες με βάση τον τόπο εργασίας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα Google Alerts για να εντοπίσετε τα τελευταία νέα που σχετίζονται με θέσεις εργασίας σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή ώστε να αναζητήσετε εργασία στο τόπο διαμονής σας ή στη νέα πόλη/περιοχή/χώρα όπου σκοπεύετε να μετακομίσετε.

3. Εντοπίστε ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν. Η δικτύωση και οι συστάσεις είναι οι καλύτεροι τρόποι για να βρείτε μια δουλειά σήμερα. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να «παρακολουθείτε» ανθρώπους που μπορεί να σας χρησιμέψουν στην αναζήτηση εργασίας. Το LinkedIn είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη ιστοσελίδα δικτύωσης αλλά τα Google Alerts σας βοηθούν να μάθετε τα τελευταία νέα σχετικά τις αλλαγές στον βιομηχανικό κλάδο που σας ενδιαφέρει όταν αυτές δεν αναφέρονται στο LinkedIn. Μην ξεχνάτε ότι πολλές εταιρίες δεν ενημερώνουν συχνά τα προφίλ τους στο LinkedIn, οπότε τα Google Alerts θα σας βοηθήσουν να μάθετε τα νέα τους.

4. Παρακολουθήστε την διαδρομή σας στο διαδίκτυο. Το πρώτο πράγμα που κάνει ένας υποψήφιος εργοδότης αφού διαβάσει το βιογραφικό σας είναι να σας ψάξει στο Google για να βρει τυχόν «ατασθαλίες» σας που έχουν ανέβει στο διαδίκτυο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παίρνετε Google Alert για τον εαυτό σας. Έτσι, αν βρείτε προσβλητικά σχόλια για εσάς ή πληροφορίες που δε θα έπρεπε να μαθευτούν μπορείτε να προσπαθήσετε να τα διαγράψετε. Μπορείτε εδώ να βρείτε λεπτομέρειες για τη διαγραφή πληροφοριών που δε θέλετε να εμφανίζονται για εσάς στη google.

5. Συγκεντρώστε πληροφορίες για τον βιομηχανικό κλάδο που σας ενδιαφέρει για να ενισχύσετε την εικόνα σας σαν ειδικός στο συγκεκριμένο κλάδο. Ένας καλός τρόπος για να ξεχωρίσετε κατά την αναζήτηση εργασίας είναι να αποκτήσετε ισχυρό διαδικτυακό προφίλ. Μπορείτε να το ενισχύσετε διαδίδοντας τις πληροφορίες που παίρνετε από τα Google Alerts: γράψτε ένα άρθρο με θέμα τη βιομηχανία σε μια εφημερίδα, αναρτήστε τα τελευταία νέα του κλάδου στο blog σας ή βάλτε στο Twitter σας links για ενδιαφέροντα άρθρα. To blog του mycarriera θα επιθυμούσε να φιλοξενήσει τα άρθρα σας. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ.

6. Προετοιμαστείτε καλύτερα για τις συνεντεύξεις. Οι πληροφορίες που σας δίνουν τα Google Alerts σχετικά με τις προκλήσεις και τους ανταγωνιστές που αντιμετωπίζει ο υποψήφιος εργοδότης σας καθώς και τη στρατηγική που ακολουθεί, θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε. Χρησιμοποιήστε τις για να προετοιμαστείτε για σχετικές ερωτήσεις και συζητήσεις. Μπορείτε, για παράδειγμα, να πείτε: «Διάβασα ένα άρθρο σχετικά με τα σχέδια επέκτασης της εταιρίας στην Αμερική. Θα μπορούσατε να μου πείτε περισσότερα γι’ αυτό;»

Πώς να ρυθμίσετε τα Google Alerts σας

Πρώτα, πηγαίνετε στην αρχική σελίδα του Google Alerts. Στη συνέχεια, γράψτε αυτό που σας ενδιαφέρει όπως αν κάνατε μια κανονική αναζήτηση στο Google. Αν το όνομα της εταιρίας αποτελείται από δύο ή περισσότερες λέξεις, βάλτε μέσα σε εισαγωγικά: π.χ. «Εταιρία Α». Αν θέλετε να αναζητήσετε περισσότερες εταιρίες βάλτε τη λέξη “OR” (με κεφαλαία) ανάμεσα στα ονόματά τους. Μπορείτε να προσθέσετε όρους όπως «εργασία» ή «ειδήσεις» αν θέλετε το Google να σας στέλνει πληροφορίες γι’ αυτούς. Π.χ. «Εταιρία Α» OR «Εταιρία Β» OR «Εταιρία Γ».

Προσοχή όμως να μην παρασυρθείτε και δηλώσετε πολλούς όρους σε ένα μόνο alert. Το Google σας επιτρέπει να δημιουργήσετε έως και 1000 alerts, επομένως βάλτε λίγους όρους αναζήτησης στο καθένα. Αν είναι απαραίτητο, δημιουργήστε πολλά alerts για διαφορετικά θέματα. Οι οδηγίες και συμβουλές της Google θα σας βοηθήσουν να φιλτράρετε τις αναζητήσεις.

Το Google θα σας ζητήσει να εξειδικεύσετε την αναζήτησή σας χρησιμοποιώντας διάφορα φίλτρα ώστε να μη βομβαρδιστείτε από e-mail που δε σας χρειάζονται. Το πρώτο φίλτρο, που ονομάζεται “Τύπος αποτελέσματος” σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα στο να λαμβάνετε όλα τα νέα που σχετίζονται με τους όρους αναζήτησης που θέσατε ή μόνο νέα από blogs, βιβλία κλπ. Συνήθως είναι καλύτερα να επιλέξετε “όλα” και αν λαμβάνετε πάρα πολλά e-mail αλλάζετε αργότερα το φίλτρο. Το τι κάνουν τα υπόλοιπα φίλτρα (επιλογή γλώσσας κλπ) είναι αυτονόητο.

Αν ανησυχείτε μήπως ο λογαριασμός σας αρχίσει να γεμίζει με e-mail, το Google σας επιτρέπει να επιλέξετε αν θέλετε να λαμβάνετε τα νέα «μόλις συμβούν», «μια φορά τη μέρα» ή «μια φορά την εβδομάδα». Έτσι επιλέγετε πόσο συχνά θα σας έρχονται τα συγκεκριμένα Alerts. Αφού αποφασίσετε τι θέλετε να αναζητάτε στο Google, επιλέξτε τρόπο παράδοσης (email ή RSS feed), πατήστε «Δημιουργία Alert» και τα alert σας θα έρχονται αυτόματα. Από τη στιγμή που θα αρχίσετε να παίρνετε τα Google Alerts, προσαρμόστε τα στα μέτρα σας και θα είστε πάντα ενημερωμένοι.

Author: Maria Sgouri

Ετικέτες:

Ένα σχόλιο στο Πως τα Google Alerts μπορούν να βοηθήσουν στην εύρεση εργασίας

  1. Πίνγκμπακ: Τα συν και τα πλην των social media στην αναζήτηση εργασίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.