Συνοδευτική επιστολή: το αναγκαίο «κακό» που αποτελεί «κλειδί» για την εργασία

Όταν ψάχνεις για εργασία πολλές φορές η λεπτομέρεια θα κρίνει τον κατάλληλο υποψήφιο από τον καταλληλότερο. Η συνοδευτική επιστολή ανήκει στους κανόνες επαγγελματικής συμπεριφοράς και ο βασικός της στόχος, είναι να προκαλέσει το ενδιαφέρον του εργοδότη, ώστε να διαβάσει και το βιογραφικό σημείωμα του υποψηφίου. Υπάρχουν εργοδότες που δίνουν περισσότερο βάρος στη συνοδευτική επιστολή, παρά στο βιογραφικό σημείωμα, ανάλογα με τη χώρα ή τη φύση της εργασίας.

Τι είναι η συνοδευτική επιστολή

Η συνοδευτική επιστολή είναι η πρώτη ένδειξη για το πόσο καλά ο υποψήφιος εκφράζεται και χειρίζεται τη μητρική του ή άλλη γλώσσα. Η επιστολή, αυτή, θα πρέπει να είναι σύντομη και περιεκτική, άρα θα πρέπει να πείτε αυτά που θέλετε, σε μία σελίδα, χωρίς να ξεχνάτε ότι ο απώτερος στόχος σας είναι να κλείσετε συνάντηση για συνέντευξη.

Καθώς θα γράφετε την επιστολή, θα πρέπει να έχετε κατά νου, τον τύπο του εργοδότη/φορέα στον οποίο απευθύνεστε. Η επιστολή σας, θα πρέπει να έχει τη φόρμα και το χαρακτήρα ενός τυπικού επαγγελματικού γράμματος, αλλά ο τόνος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη φύση της θέσης που ζητάτε.

Ποια η δομή της συνοδευτικής επιστολής

Μια δομή συνοδευτικής επιστολής θα πρέπει να περιέχει τα εξής:

  • Στοιχεία αποστολέα
  • Στοιχεία παραλήπτη
  • Προσφώνηση
  • 1η Παράγραφος: Εδώ αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους υποβάλλατε την υποψηφιότητα καθώς και την πηγή από την οποία είδατε την αγγελία θέσης εργασίας (εφημερίδα, internetκτλ).
  • 2η Παράγραφος: Αναφέρονται εδώ τα προσόντα σας, που ταιριάζουν στη θέση, καθώς επίσης αναφέρεται και ο τρόπος επίτευξης των στόχων της εταιρείας. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να δείξετε ότι έχετε συγκεντρώσει πληροφορίες τόσο για τη θέση όσο και για την εταιρεία.
  • 3η Παράγραφος: Εκδηλώνετε το ενδιαφέρον σας για μια συνέντευξη και αναγγέλλετε το βιογραφικό σας μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας σας.
  • Επίλογος: Ευχαριστείτε για το χρόνο που διέθεσε ο παραλήπτης για την ανάγνωση της συνοδευτικής σας επιστολής. Επίσης υπογράφετε και αναφέρετε και το ονοματεπώνυμό σας.

Υπόδειγμα συνοδευτικής επιστολής στα Ελληνικά

Υπόδειγμα συνοδευτικής επιστολής στα Αγγλικά

Οι συνοδευτικές επιστολές είναι αναγκαίο κακό αλλά η αξία τους στην αναζήτηση εργασίας, έχει αλλάξει. Για να ξεχωρίσετε έναντι των συνυποψηφίων σας και να κερδίσει το βιογραφικό σας, την προσοχή που του ταιριάζει, θα χρειαστεί να επισυνάπτετε τη συνοδευτική επιστολή σε κάθε αποστολή του βιογραφικού σας.

Author:  / 

Ετικέτες:

One thought on “Συνοδευτική επιστολή: το αναγκαίο «κακό» που αποτελεί «κλειδί» για την εργασία

  1. Πίνγκμπακ: Πώς να συντάξεις ένα καλό βιογραφικό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.