Τα do’s, dont’s και tips της εύρεσης εργασίας!

Τα do’s, dont’s και tips της εύρεσης εργασίας!

Η εύρεση εργασίας στις μέρες μας είναι μια διαδικασία καθόλου εύκολη, αφού η προσφορά εργασίας σε σχέση με τη ζήτηση είναι αρκετά αυξημένη, με αποτέλεσμα μάλιστα οι απαιτήσεις των εργοδοτών συνεχώς να ανεβαίνουν. Ακολουθούν τα βήματα που πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος για να μπει ενεργά στο κυνήγι της εύρεσης εργασίας και να έχει θετικά αποτελέσματα.

Τι πρέπει να κάνετε για να βρείτε εργασία

Συγκεντρωθείτε στη διαδικασία. Δείτε τα προηγούμενα βήματα που έχετε ακολουθήσει, τι λειτούργησε, τι όχι, και τι μπορείτε να βελτιώσετε. Θα πρέπει να αναπτύξετε μια σταθερή στρατηγική, “χτυπώντας” θέσεις εργασίας για τις οποίες έχετε τα απαιτούμενα προσόντα καθώς και να δικτυωθείτε με τα κατάλληλα άτομα.

Μιλήστε με ανθρώπους που έχουν βρει ήδη δουλειά. Παρακολουθήστε το status feed του LinkedIn, εκεί θα έχετε την ευκαιρία να συνομιλήσετε με άτομα που έχουν μόλις βρει εργασία και να τους ρωτήσετε τι είναι αυτό που βοήθησε τους ίδιους στην επίτευξη του στόχου τους.

Βγείτε απ’ το “καβούκι” σας. Παραβρεθείτε σε συγκεντρώσεις αποφοίτων, σε επαγγελματικά προγράμματα και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Εργαστείτε εθελοντικά. Είναι πολύ θετικό για το βιογραφικό σας, ειδικά αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις επαγγελματικές σας γνώσεις και δεξιότητες. Επίσης συχνά οι οργανισμοί αυτοί προσλαμβάνουν ανθρώπους που έχουν εργαστεί εθελοντικά μαζί τους, ενώ με τον τρόπο αυτό έχετε και την ευκαιρία να δικτυωθείτε περαιτέρω με άτομα που μπορούν να σας φανούν χρήσιμα.

Τι να αποφύγετε κατά την διαδικασία εύρεσης εργασίας

Να στέλνετε το βιογραφικό σας παντού: Ενώ αρχικά αυτός ο τρόπος φαίνεται πως αποδίδει, στην πραγματικότητα το να κάνετε αιτήσεις για θέσεις εργασίας για τις οποίες δεν είστε κατάλληλοι, μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αντ’ αυτού, διαβάστε προσεκτικά την κάθε αγγελία, και εφόσον έχετε όλα όσα απαιτούνται, προσαρμόστε το βιογραφικό σας, αν χρειάζεται και προωθήστε το.

Να κάνετε σκληρή διαπραγμάτευση για το μισθό σας: Φυσικά και θέλετε να αμειφθείτε καλά και αναλογικά με το τι θέλετε και το τι αξίζετε. Αν το παρακάνετε όμως, μπορεί κάποιος άλλος υποψήφιος να είναι πρόθυμος να εργαστεί με λιγότερα χρήματα με αποτέλεσμα να χάσετε τη θέση.

Να “φορτώνετε” το βιογραφικό σας υπερβολικά: Η συνοδευτική επιστολή και το βιογραφικό σας είναι η πρώτη εικόνα που σχηματίζει ο εν δυνάμει εργοδότης για εσάς. Εκτός από το περιεχόμενο, το οπτικό κομμάτι παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Αν στην προσπάθειά σας να ξεχωρίστε το γεμίσετε με εκκεντρικές ή φανταχτερές γραμματοσειρές, εικόνες ή σχεδιαγράμματα, το πιθανότερο είναι να πετύχετε το αντίθετο. Ένα απλό, αλλά περιεκτικό βιογραφικό που δε “φωνάζει”, θα σας βοηθήσει πολύ περισσότερο.

Να απορρίπτετε προσωρινές θέσεις εργασίας: Οι εργοδότες πλέον βασίζονται σε προσωρινά απασχολούμενος περισσότερο από ποτέ, και οι αναλυτές προβλέπουν πως η τάση αυτή θα συνεχίσει να αυξάνεται. Το να απασχοληθείτε προσωρινά, μπορεί να βοηθήσει στο να καλυφθούν τα “κενά” στην εργασιακή σας δραστηριότητα, να διατηρήσετε τις επαγγελματικές σας γνώσεις και δεξιότητες αλλά και να αποκομίσετε νέες εμπειρίες και νέες διασυνδέσεις. Μάλιστα πολλές φορές οι θέσεις αυτές μπορούν να μετατραπούν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Να βρει κανείς τη σωστή δουλειά, απαιτεί πολλή…δουλειά. Αν όμως έχετε σύστημα και σωστό προγραμματισμό είστε πολύ πιο κοντά στο στόχο σας! Επίσης, εκτός από τις ακαδημαϊκές γνώσεις, επειδή ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, πλέον στην αγορά εργασίας απαιτούνται πολλές φορές και άλλες δεξιότητες τις οποίες φυσικά αν έχετε, αυξάνετε κατά πολύ τις πιθανότητες να βρείτε τη δουλειά που θέλετε!

Ποιες είναι οι δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν στην εύρεση εργασίας

Μάθε να γράφεις κώδικα

HTML, JavaScript, Python. Γνωρίζετε κάποια από αυτές τις γλώσσες προγραμματισμού; Αν μάθετε να γράφετε κώδικα με αυτές ή με άλλες γλώσσες σε ζήτηση, έχετε ένα πολύ δυνατό “όπλο” έναντι στον ανταγωνισμό καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται η must-have ικανότητα του μέλλοντος. Με πάνω από 24 εκατομμύρια χρήστες, το Codeacademy είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για την εκμάθηση του προγραμματισμού. Μπορείτε να δοκιμάσετε εκεί ή να παρακολουθήσετε σεμινάρια.

Ξένες γλώσσες

Το να γνωρίζετε δύο ή περισσότερες ξένες γλώσσες σας φέρνει σε σαφώς πλεονεκτικότερη θέση σε σχέση με άλλους υποψηφίους ενώ μπορεί να αυξήσει και το δυνητικό σας μισθό. Δοκιμάστε πλατφόρμες όπως η Duolingo, ή άλλες που μπορείτε να βρείτε online.

Γενική μόρφωση

Για να έχετε μια σφαιρική μόρφωση, η πλατφόρμα Khan Academy είναι ένας πολύ καλός προορισμός, παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση για όλους, σε πολλά γνωστικά πεδία, όπως οικονομικά, χημεία, ανθρωπιστικές επιστήμες, ενώ συγκεντρώνει πάνω από 10 εκατομμύρια “μαθητές”.

Να είσαι έτοιμος για καριέρα

Ένας υποψήφιος μπορεί να είναι έξυπνος και καταρτισμένος, ωστόσο να μην ξέρει πώς να λειτουργήσει σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον. Project management (διαχείριση έργου), business communication (επικοινωνία των επιχειρήσεων), practical management (πρακτικές διαχείρισης) και business tools (επιχειρηματικά εργαλεία), είναι δεξιότητες εξαιρετικά χρήσιμες και “ανοίγουν πόρτες” στην αγορά εργασίας.

Αν δεν έχετε δουλειά ή έχετε «κολλήσει» σε μια δουλειά που δε σας αρέσει καθόλου, δείτε αυτή την κατάσταση σαν μια ευκαιρία να αλλάξετε τη ζωή σας. Θέλει υπομονή και προγραμματισμό, θέλει όραμα και στόχο. Καμία εποχή δεν είναι εύκολη και κανένας πλέον δεν χαρίζει σε κανέναν. Πιστέψτε ότι αξίζετε, ότι θα τα καταφέρετε. Πιστέψτε σε σας γιατί το να βρείτε εργασία είναι πάνω από όλα δική σας υπόθεση.

Author: Stefania Palimetaki | 

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.